Zrób z niej śniadanie zamiast zupę. To najlepszy sposób na sezonowe warzywo
15.05.2023 07:24
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Botwinka to pyszne i smaczne warzywo. Nie bez powodu botwinka nazywana jest królową zup – nie tylko pięknie się prezentuje, ale też wspaniale smakuje. Nie wszyscy wiedzą jednak, że botwinkę można wykorzystać również w inny sposób. Zamiast podawać ją na obiad, możemy zrobić z niej śniadanie - i to równie pyszne.
Botwinka to sezonowe warzywo, więc nie warto zwlekać z wykorzystaniem jej dobrodziejstw. Jest niezwykle zdrowa, ponieważ jest cennym źródłem magnezu, wapnia, żelaza i miedzi. Jej regularne spożywanie w czasie sezonu szybko zaprocentuje. Zauważymy znaczną poprawę w naszym wyglądzie. Botwinka pozytywnie wpływa bowiem na włosy, skórę oraz paznokcie.
Botwinka na śniadanie. Szakszuka z botwinką jest obłędna
Niewiele osób próbowało botwinki w innej formie niż zupa z tego warzywa. Nie oznacza to jednak, że podana w inny, nowy sposób, smakuje gorzej. Wręcz przeciwnie! Szakszuka z botwinki to idealna propozycja na śniadanie. Pozwoli rozpocząć dzień z dużymi pokładami energii do działania.
Szakszuka może brzmieć nieco orientalnie i rzeczywiście tak jest. To danie, które pochodzi z Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej. W oryginalnej wersji składa się z pomidorów, papryki i cebuli przyprawionych kuminem, wśród których nie brakuje jajek przygotowywanych na patelni. Ale jak zrobić szakszukę z botwinką?
Szakszuka z botwinką - przepis. Sposób przygotowania krok po kroku
Składniki:
- 5 jaj,
- 1 cebula,
- ⅓ kostki sera feta,
- 1 pęczek botwinki,
- 5 ząbków czosnku,
- oliwa,
- sól i pieprz,
- szczypiorek lub kolendra (opcjonalnie),
- oregano (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
- Botwinkę - zarówno liście, jak i buraki drobno siekamy. Podobnie postępujemy z cebulą oraz czosnkiem.
- Rozgrzewamy oliwę na patelni i podsmażamy czosnek oraz cebulę, aż się zeszkli. Dodajemy botwinkę.
- Warzywa podsmażamy do miękkości. Doprawiamy je do smaku ulubionymi przyprawami.
- Robimy pięć wgłębień i wbijamy do nich jajka, a następnie posypujemy je pokruszonym serem feta.
Szukasz pomysłu na obiad? Ten pomysł na kurczaka pieczonego z masłem ziołowym jest obłędny.