Zrób z niej śniadanie zamiast zupę. To najlepszy sposób na sezonowe warzywo

Botwinka to pyszne i smaczne warzywo. Nie bez powodu botwinka nazywana jest królową zup – nie tylko pięknie się prezentuje, ale też wspaniale smakuje. Nie wszyscy wiedzą jednak, że botwinkę można wykorzystać również w inny sposób. Zamiast podawać ją na obiad, możemy zrobić z niej śniadanie - i to równie pyszne. 

Botwinka na śniadanie w formie szakszuki. Fot. AdobestockBotwinka na śniadanie w formie szakszuki. Fot. Adobestock

Botwinka to sezonowe warzywo, więc nie warto zwlekać z wykorzystaniem jej dobrodziejstw. Jest niezwykle zdrowa, ponieważ jest cennym źródłem magnezu, wapnia, żelaza i miedzi. Jej regularne spożywanie w czasie sezonu szybko zaprocentuje. Zauważymy znaczną poprawę w naszym wyglądzie. Botwinka pozytywnie wpływa bowiem na włosy, skórę oraz paznokcie.

Botwinka na śniadanie. Szakszuka z botwinką jest obłędna

Niewiele osób próbowało botwinki w innej formie niż zupa z tego warzywa. Nie oznacza to jednak, że podana w inny, nowy sposób, smakuje gorzej. Wręcz przeciwnie! Szakszuka z botwinki to idealna propozycja na śniadanie. Pozwoli rozpocząć dzień z dużymi pokładami energii do działania.

Szakszuka może brzmieć nieco orientalnie i rzeczywiście tak jest. To danie, które pochodzi z Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej. W oryginalnej wersji składa się z pomidorów, papryki i cebuli przyprawionych kuminem, wśród których nie brakuje jajek przygotowywanych na patelni. Ale jak zrobić szakszukę z botwinką?

Botwinka na śniadanie. Fot. Pixabay
Botwinka na śniadanie. Fot. Pixabay

Szakszuka z botwinką - przepis. Sposób przygotowania krok po kroku

Składniki: 

  • 5 jaj,
  • 1 cebula,
  • ⅓ kostki sera feta,
  • 1 pęczek botwinki,
  • 5 ząbków czosnku,
  • oliwa,
  • sól i pieprz,
  • szczypiorek lub kolendra (opcjonalnie),
  • oregano (opcjonalnie).

Sposób przygotowania: 

  1. Botwinkę - zarówno liście, jak i buraki drobno siekamy. Podobnie postępujemy z cebulą oraz czosnkiem.
  2. Rozgrzewamy oliwę na patelni i podsmażamy czosnek oraz cebulę, aż się zeszkli. Dodajemy botwinkę.
  3. Warzywa podsmażamy do miękkości. Doprawiamy je do smaku ulubionymi przyprawami.
  4. Robimy pięć wgłębień i wbijamy do nich jajka, a następnie posypujemy je pokruszonym serem feta.
Botwinka na śniadanie w formie szakszuki. Fot. Adobestock
Botwinka na śniadanie w formie szakszuki. Fot. Adobestock

Szukasz pomysłu na obiad? Ten pomysł na kurczaka pieczonego z masłem ziołowym jest obłędny.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej