Wbij jajka do garnka i je ugotuj. Nie ma ani szybszej, ani lepszej metody
Gotowanie jajek na twardo to jedna z najprostszych czynności w kuchni. Według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia każdego dnia można zjeść nawet dwie sztuki i będzie to bezpieczne dla zdrowia. Jak zatem ugotować jajka, by były idealne? Ten prosty trik na ugotowanie jajek w ciekawe formie, potrafi zaskoczyć.
13.05.2023 | aktual.: 13.05.2023 20:09
Jajka to jeden z najchętniej wybieranych produktów na śniadanie. Można przygotować je na ogrom różnych sposobów - na twardo, na miękko, ale też smażone - w formie jajecznicy. W każdej wersji smakują obłędnie, jednak to pasta jajeczna jest doskonałą propozycją na wiosenne śniadanie. Wymaga to jednak ugotowania i obrania jajek – a przynajmniej tak się wydawało.
Gotowanie jajek na twardo. Wbij, a nie obieraj
Gotowanie jajek na twardo jeszcze nigdy nie było tak proste. Joanne McGraw zdradziła na Facebooku prosty patent, który warto wypróbować w domu. Sama odnalazła go w internecie, a efekty ją zaskoczyły. Wystarczy wbić potrzebną liczbę jajek do szklanej miski, a następnie umieścić ją w garnku ze szklanką wody na drucianym stojaku do gotowania na parze.
Wodę w garnku należy gotować przez około pięć minut. W efekcie tego działania powstanie coś, co przypomina biały bochenek chleba bądź kulkę, w zależności od kształtu miski.
Ile gotować jajka na twardo? Czas to klucz do sukcesu
Jeśli jednak zdecydujemy się na tradycyjne gotowanie jajek, również powinniśmy wiedzieć, jak długo zajmuje im dojście do perfekcji. Należy pamiętać, że czas odliczamy od momentu, gdy woda zacznie się gotować.
Jajko na twardo na kanapkę bądź do sałatki powinno gotować się maksymalnie do 10 minut. Z kolei jeśli lubimy jajka ugotowane na półmiękko, już połowa wspomnianego czasu da nam oczekiwany efekt.
Gotowane jajka najlepiej smakują z majonezem oraz świeżym szczypiorkiem. Są też doskonałym dodatkiem do wielu sałatek.
Szukasz pomysłu na pyszną przekąskę? Oto idealna sałatka ziemniaczana z marynowaną cebulką na grilla