Wbij jajka do garnka i je ugotuj. Nie ma ani szybszej, ani lepszej metody

Gotowanie jajek na twardo to jedna z najprostszych czynności w kuchni. Według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia każdego dnia można zjeść nawet dwie sztuki i będzie to bezpieczne dla zdrowia. Jak zatem ugotować jajka, by były idealne? Ten prosty trik na ugotowanie jajek w ciekawe formie, potrafi zaskoczyć.

ObrazekGotowane jajka. Prosty trik. Fot. Facebook/Joanne McGraw

Jajka to jeden z najchętniej wybieranych produktów na śniadanie. Można przygotować je na ogrom różnych sposobów - na twardo, na miękko, ale też smażone - w formie jajecznicy. W każdej wersji smakują obłędnie, jednak to pasta jajeczna jest doskonałą propozycją na wiosenne śniadanie. Wymaga to jednak ugotowania i obrania jajek – a przynajmniej tak się wydawało.

Gotowanie jajek na twardo. Wbij, a nie obieraj

Gotowanie jajek na twardo jeszcze nigdy nie było tak proste. Joanne McGraw zdradziła na Facebooku prosty patent, który warto wypróbować w domu. Sama odnalazła go w internecie, a efekty ją zaskoczyły. Wystarczy wbić potrzebną liczbę jajek do szklanej miski, a następnie umieścić ją w garnku ze szklanką wody na drucianym stojaku do gotowania na parze.

Wodę w garnku należy gotować przez około pięć minut. W efekcie tego działania powstanie coś, co przypomina biały bochenek chleba bądź kulkę, w zależności od kształtu miski.

Gotowane jajka. Prosty trik. Fot. Pixabay
Gotowane jajka. Prosty trik. Fot. Pixabay
"Początkowo jest przerażający, ale po pokrojeniu cudowny!" - zachwala na Facebooku sposób gotowania jaj Joanne McGrew.

Ile gotować jajka na twardo? Czas to klucz do sukcesu

Jeśli jednak zdecydujemy się na tradycyjne gotowanie jajek, również powinniśmy wiedzieć, jak długo zajmuje im dojście do perfekcji. Należy pamiętać, że czas odliczamy od momentu, gdy woda zacznie się gotować.

Jajko na twardo na kanapkę bądź do sałatki powinno gotować się maksymalnie do 10 minut. Z kolei jeśli lubimy jajka ugotowane na półmiękko, już połowa wspomnianego czasu da nam oczekiwany efekt.

Gotowane jajka najlepiej smakują z majonezem oraz świeżym szczypiorkiem. Są też doskonałym dodatkiem do wielu sałatek.

Gotowane jajka. Prosty trik. Fot. Pexels
Gotowane jajka. Prosty trik. Fot. Pexels

Szukasz pomysłu na pyszną przekąskę? Oto idealna sałatka ziemniaczana z marynowaną cebulką na grilla

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej