Poprosił o truskawki i dał 100 zł. "Gdy dostałem resztę, złapałem się za głowę"

Pewien mężczyzna wybrał się po truskawki na bazarek na warszawskim Ursynowie. Za kobiałkę zapłacił banknotem stuzłotowym. Otrzymawszy resztę, totalnie zdębiał. Pomyłka? Gapiostwo? Oszustwo? Nic z tych rzeczy — truskawki po prostu kosztują krocie. Niestety, nie mniej niż inne świeże owoce. 

ObrazekTruskawki i ich ceny - Pyszności; foto: Adobe Stock oraz Canva

Tanio to już było — mówi się o cenach związanych z drążącą polską i światową gospodarkę inflacją. Najgorzej jest wtedy, kiedy na dany produkt czekamy przez całą zimę, a kiedy w końcu przychodzi na niego sezon, okazuje się, że raczenie się nim oznacza potrzebę zahaczenia o bank i wzięcie pożyczki. Ceny szparagów już jakoś przeboleliśmy, ale truskawki? Dlaczego one?!

Obrazek
Truskawki na warszawskim Ursynowie kosztują krocie - Pyszności; foto: Canva

Podejrzewamy, że podobny okrzyk zdziwienia mógł towarzyszyć mężczyźnie, który na warszawskim Ursynowie zapłacił za kobiałkę truskawek 42 złote. Otrzymawszy 58 zł reszty ze stuzłotowego banknotu, musiał się nieźle zdziwić, bo relację z tego zdarzenia zdał "Faktowi". Reporterzy dziennika wybrali się więc na wspomniany bazarek i zbadali tamtejsze ceny. Ich sprawozdanie mrozi krew w żyłach.

Truskawki, maliny, czereśnie — ile płacą za nie warszawiacy?

42 złote, które mieszkaniec Ursynowa zapłacił za kobiałkę, to cena truskawek poziomkowych. Są one, w swojej kategorii, rekordzistą, bo "zwykłe" truskawki kosztują tam 30 złotych. Dalej niezbyt tanio, ale w końcu to stolica... Co prawda z dala od wieżowców i centrum miasta, ale może to wystarcza, żeby podnosić klientom ciśnienie.

Obrazek
Maliny - Pyszności; foto: Adobe Stock

Na tym historia ursynowskich owoców i jednocześnie dowód na trafność powiedzenia "tanio to już było" się nie kończą. Jak relacjonują dziennikarze "Faktu", garść malin kosztuje na tym samym bazarku 22 złote. Tyle samo trzeba zapłacić za jeżyny. Kilogram borówek to wydatek rzędu 54 złotych, brzoskwiń i nektarynek - 48 złotych. Jeśli jesteś spragniony silnych wrażeń, to wiedz, że można tam też kupić pewne owoce za... 98 złotych za kilogram. Tę zawrotną cenę osiągają pierwsze w sezonie czereśnie. 

Zdrowe, słodkie i absolutnie smaczne. Przymiotów określających polskie truskawki i inne wiosenno-letnie owoce nie brakuje. Niestety, w żadnym wypadku nie można dopisać tam też określenia "tanie". To prawda, że za jakość trzeba płacić. Pytanie tylko brzmi: czemu aż tak dużo? I czy na pewno ceny będą w kolejnych tygodniach malały?

Poznaj przepis na łazanki z kapustą. Smakują, jak u babci.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej