Nawet babcine racuchy nie mają z nimi szans. Puszyste placuszki z jogurtu

Placki jogurtowe to obłędnie pyszna propozycja na deser czy przekąskę w ciągu dnia. I choć niektórzy uważają, że babcine racuchy są sto razy lepsze - to okazuje się, że nie mają z nimi żadnych szans. Są puszyste jak chmurka, a na dodatek obłędnie aromatyczne i pyszne. Jak zrobić puszyste placki z jogurtu? Podpowiadamy.

Przepis na placki jogurtowe. Fot. AdobeStockPrzepis na placki jogurtowe. Fot. AdobeStock
SKOMENTUJ

Klasyczne racuchy odejdą w zapomnienie, jeśli spróbujecie tych placuszków z jogurtu naturalnego. Na dodatek robi się je bardzo szybko i błyskawicznie znikają z talerza. Pokochają je zarówno dzieci, jak i dorośli, więc warto przygotować od razu podwójną porcję! Zadbaj też o różnorodne dodatki, by smakowały jak najlepiej.

Puszyste placki z jogurtu naturalnego - przepis. Pogardzisz racuchami od babci

Do przygotowania placuszków z jogurtu naturalnego nie potrzebujemy żadnych wyszukanych składników ani urządzeń. Większość z potrzebnych składników na pewno bez robienia zakupów macie w swojej kuchni. Nie będzie potrzebny też mikser ani żaden inny kuchenny sprzęt. Jak zatem zrobić placki z jogurtu naturalnego? Podpowiadamy.

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 250 ml jogurtu naturalnego,
  • 16 g cukru wanilinowego,
  • 1 dojrzały banan (opcjonalnie),
  • 180 g mąki pszennej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • olej rzepakowy lub kokosowy.

Przepis na placki jogurtowe z bananem. Sposób przygotowania krok po kroku

  1. Do miski wkładamy dojrzałego obranego banana i rozgniatamy go widelcem na papkę. Wbijamy jajka i dodajemy jogurt.
  2. Następnie dodajemy cukier wanilinowy oraz przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia.
  3. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
  4. Na patelni rozgrzewamy wybrany olej i nakładamy placki łyżką. Smażymy z obu stron, aż się zarumienią.

Placki jogurtowe możemy podawać z ulubionymi owocami. Świetnie sprawdzą się do tego truskawki, borówki czy nektarynki. Warto postawić również na masło orzechowe czy ulubione sosy - truskawkowy, czekoladowy czy słony karmel. Do dekoracji i urozmaicenia smaku możemy użyć również płatków migdałów. Smacznego!

Placki jogurtowe - przepis. Fot. Pixabay
Placki jogurtowe - przepis. Fot. Pixabay

Wybrane dla Ciebie

Najgorszy błąd przy mizerii. Podchodzi wodą i jest niesmaczna
Najgorszy błąd przy mizerii. Podchodzi wodą i jest niesmaczna
Kardynalny błąd przy smażeniu mięsa. Podejdzie wodą i straci smak
Kardynalny błąd przy smażeniu mięsa. Podejdzie wodą i straci smak
To ciasto smakuje każdemu. Szkoda, że nie można go robić cały rok
To ciasto smakuje każdemu. Szkoda, że nie można go robić cały rok
W PRL-u był rarytasem, a Francuzi wciąż kochają. My się brzydzimy, a jest bardzo zdrowy
W PRL-u był rarytasem, a Francuzi wciąż kochają. My się brzydzimy, a jest bardzo zdrowy
Czy można smażyć na porysowanej patelni? Wielu z nas popełnia poważny błąd
Czy można smażyć na porysowanej patelni? Wielu z nas popełnia poważny błąd
Za roku już nie zjesz takich warzyw. Szykuje się ogromna zmiana prawa
Za roku już nie zjesz takich warzyw. Szykuje się ogromna zmiana prawa
Gdzie wyrzucić folię aluminiową? Większość z nas popełnia błąd
Gdzie wyrzucić folię aluminiową? Większość z nas popełnia błąd
Na Boże Ciało co roku robię to mięso. Jest miękkie, delikatne i rozpływa się w ustach
Na Boże Ciało co roku robię to mięso. Jest miękkie, delikatne i rozpływa się w ustach
Przepis na te kotlety zdradziła mi babcia. Nie ma lepszego obiadu na niedzielę
Przepis na te kotlety zdradziła mi babcia. Nie ma lepszego obiadu na niedzielę
Pierwszy raz jadłam w Krakowie. Teraz robię co niedzielę, bo są tak pyszne
Pierwszy raz jadłam w Krakowie. Teraz robię co niedzielę, bo są tak pyszne
Nasi dziadkowie zajadali się tą sałatką cały sezon. Do młodych ziemniaczków pasuje idealnie
Nasi dziadkowie zajadali się tą sałatką cały sezon. Do młodych ziemniaczków pasuje idealnie
Taki rosół gotowały nasze babcie w PRL-u. Ten smak do dziś śni nam się po nocach
Taki rosół gotowały nasze babcie w PRL-u. Ten smak do dziś śni nam się po nocach