Nawet babcine racuchy nie mają z nimi szans. Puszyste placuszki z jogurtu
Placki jogurtowe to obłędnie pyszna propozycja na deser czy przekąskę w ciągu dnia. I choć niektórzy uważają, że babcine racuchy są sto razy lepsze - to okazuje się, że nie mają z nimi żadnych szans. Są puszyste jak chmurka, a na dodatek obłędnie aromatyczne i pyszne. Jak zrobić puszyste placki z jogurtu? Podpowiadamy.
30.07.2023 | aktual.: 30.07.2023 09:29
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Klasyczne racuchy odejdą w zapomnienie, jeśli spróbujecie tych placuszków z jogurtu naturalnego. Na dodatek robi się je bardzo szybko i błyskawicznie znikają z talerza. Pokochają je zarówno dzieci, jak i dorośli, więc warto przygotować od razu podwójną porcję! Zadbaj też o różnorodne dodatki, by smakowały jak najlepiej.
Puszyste placki z jogurtu naturalnego - przepis. Pogardzisz racuchami od babci
Do przygotowania placuszków z jogurtu naturalnego nie potrzebujemy żadnych wyszukanych składników ani urządzeń. Większość z potrzebnych składników na pewno bez robienia zakupów macie w swojej kuchni. Nie będzie potrzebny też mikser ani żaden inny kuchenny sprzęt. Jak zatem zrobić placki z jogurtu naturalnego? Podpowiadamy.
Składniki:
- 2 jajka,
- 250 ml jogurtu naturalnego,
- 16 g cukru wanilinowego,
- 1 dojrzały banan (opcjonalnie),
- 180 g mąki pszennej,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- olej rzepakowy lub kokosowy.
Przepis na placki jogurtowe z bananem. Sposób przygotowania krok po kroku
- Do miski wkładamy dojrzałego obranego banana i rozgniatamy go widelcem na papkę. Wbijamy jajka i dodajemy jogurt.
- Następnie dodajemy cukier wanilinowy oraz przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia.
- Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
- Na patelni rozgrzewamy wybrany olej i nakładamy placki łyżką. Smażymy z obu stron, aż się zarumienią.
Czytaj również: Woda nie gasi najlepiej pragnienia. Naukowcy stawiają na pierwszym miejscu zupełnie inny napój
Placki jogurtowe możemy podawać z ulubionymi owocami. Świetnie sprawdzą się do tego truskawki, borówki czy nektarynki. Warto postawić również na masło orzechowe czy ulubione sosy - truskawkowy, czekoladowy czy słony karmel. Do dekoracji i urozmaicenia smaku możemy użyć również płatków migdałów. Smacznego!