Wyciągnęłam przepis na staropolskie danie. Rodzina była zachwycona

Ostatnio po raz kolejny przekonałam się, że klasyka kuchni nigdy nie zawodzi. Jeśli też chcesz odnieść spektakularny sukces kulinarny, koniecznie skorzystaj z mojego przepisu.

Bigos staropolski
Bigos staropolski
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | HLPhoto

04.09.2023 | aktual.: 04.09.2023 11:00

Uwielbiam przyjmować gości. Wspólnie spędzony czas jest niezastąpiony. Jednocześnie lubię za każdym razem czymś zaskoczyć najbliższych, dlatego od zawsze stawiam na ciekawesmaczne menu

Nie inaczej było ostatnio, kiedy odwiedzili nas moi teściowie. Doskonale wiem, że tata mojego męża jest ogromnym fanem bigosu, dlatego też to właśnie tę potrawę postanowiłam zaserwować jako danie główne. I muszę przyznać, że był to prawdziwy strzał w 10! Bigos zniknął z talerzy w mgnieniu oka. A mój teść poprosił nawet o dokładkę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

W czym tkwi sekret pysznego bigosu?

Na pewno zgodzisz się ze mną, że warto mieć w swojej kuchni sprawdzone przepisy na tzw. perełki kulinarne, które gotowały jeszcze nasze babcie. Jedną z takich receptur w mojej rodzinie jest właśnie przepis na bigos staropolski

Przygotowanie bigosu wcale nie musi być trudne
Przygotowanie bigosu wcale nie musi być trudne© Archiwum Własne | Pyszności

Jeśli więc chcesz przygotować niesamowitą kombinację smakową, której nikt nie będzie w stanie się oprzeć, koniecznie przetestuj moją recepturę. Będzie smacznie, mega aromatycznie i treściwie. Pyszne mięso w połączeniu z kiszoną kapustą i fenomenalnymi grzybami stworzy prawdziwą ucztę dla podniebienia. Po prostu nie ma innej opcji!

Jak zrobić bigos staropolski krok po kroku?

Zanim przejdziemy do szczegółowej instrukcji, chciałabym zaznaczyć jedną rzecz. Choć mogłoby się wydawać, że przygotowanie pysznego bigosu to nie lada sztuka, to nieprawda. Jeśli będziesz trzymać się proporcji i spełnisz po kolei wszystkie kroki, sukces masz gwarantowany!

Składniki:

  • 1,3 kg kiszonej kapusty,
  • 400 g mięsa wołowego bez kości,
  • 400 g łopatki wieprzowej,
  • 2 laski kiełbasy,
  • 150 g suszonych śliwek (namoczone),
  • 40 g suszonych grzybów (namoczone),
  • 2 cebule,
  • 350 ml wody,
  • przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od podsmażenia mięsa. Wcześniej oczywiście pokrój każdy rodzaj mięsa na mniejsze kawałki.
  2. Po obsmażeniu wszystkich kawałków przerzuć je do dużego garnka. Następnie dodaj do niego obrane i pokrojone w kostkę cebule. Nie zapomnij też doprawić składników solą i pieprzem.
  3. Po ok. 10 minutach dodaj do garnka kiszoną kapustę, namoczone wcześniej suszone grzyby oraz suszone śliwki, liście laurowe i ziarenka ziela angielskiego.
  4. Na koniec dolej gorącą wodę i duś całość pod przykryciem ok. 90 minut. Smacznego!

Bigos najlepiej zrobić dzień przed podaniem. Dlaczego? Dzięki odstawieniu na kilka godzin połączone składniki stworzą niesamowitą i przepyszną kombinację smakową. Od samego pisania robię się głodna, a ty? Lubisz bigos? Jeśli tak, często serwujesz go w swoim domu?

Wybrane dla Ciebie