Andrzej Grabowski zdradził swój przepis na bigos. Sekretem jest czas gotowania

Andrzej Grabowski to ikona polskiej kinematografii. Aktorstwo nie jest jednak jego jedynym "konikiem". Jak się okazuje, poza występowaniem na scenie i przed kamerą, aktor lubi też... pogotować. Przepis na bigos według Andrzeja Grabowskiego jest wart zainteresowania każdego pasjonata tradycyjnej polskiej kuchni.

ObrazekBigos według Andrzeja Grabowskiego - Pyszności; foto: Canva oraz Facebook; konto: Andrzej Grabowski

Teraz kiedy wiemy już, że Andrzej Grabowski jest niczego sobie kucharzem, który ceni starodawne receptury i tradycyjną polską kuchnię, nie pozostaje nam nic innego, jak sprawdzić jego przepis na staropolski bigos. To właśnie jego przyrządzaniem aktor pochwalił się w jednym z wywiadów udzielonych "Faktowi".

Co więcej, Grabowski zaznaczył, że jego bigos nie przypomina tego z "dworców autobusowych z PRL-u"; jest natomiast iście prawdziwy, długo gotowany i z dodatkiem wina i jabłek. Wysłuchawszy całej wypowiedzi, postanowiliśmy spróbować odtworzyć ten przepis. Oto on.

Obrazek
Bigos według Andrzeja Grabowskiego - Pyszności; foto: Canva

Bigos według Andrzeja Grabowskiego

Składniki:

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 1 kg kapusty białej
  • 1 kg kiełbasy
  • 1/2 kg boczku wędzonego
  • 1/2 kg wędlin
  • 6 szklanek wody
  • 12 suszonych śliwek
  • 3 cebule
  • garść suszonych grzybów
  • 2 jabłka
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 2 pomidory
  • owoc jałowca
  • 1 szklanka czerwonego wina wytrawnego
  • przyprawy: kminek, ziele angielskie, czosnek suszony, kolendra, majeranek, liście laurowe, sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Ponieważ, co jasno wyjaśnił Andrzej Grabowski, jego bigos nie należy do tych szybkich, przygotuj się na długie gotowanie. Najpierw, dzień przed wstawieniem bigosu, namocz grzyby. Po ich wyjęciu nie pozbywaj się jednak wody.

Kiszoną kapustę odciśnij - nie płucz jej, a połowę zalewy odlej do naczynia. Następnie poszatkuj obie kapusty.

Obrazek
Bigos - Pyszności; foto: Canva

Teraz pozostałą po kiszeniu kapusty zalewę wlej do garnka. Dodaj do niej 6 szklanek wody, poszatkowane kapusty, ziele angielskie i liście laurowe. Gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut. 

Jabłka zetrzyj, a pietruszkę, marchew i pomidory posiekaj. Dodaj je do podgotowanej kapusty. Dorzuć tam jeszcze suszone śliwki, starte owoce jałowca i po szczypcie z każdej przyprawy. Wymieszaj i gotuj dalej.

Pokrojony w kostkę boczek wytop na patelni. Następnie na tę samą patelnię wrzuć posiekaną cebulę, a po chwili kiełbasy i wędliny. Wszystko razem podsmaż i wrzuć do garnka z bigosem.

Teraz dolej do wszystkich składników wino, trochę wody po moczeniu grzybów i gotuj 40 minut. Dopraw solą i pieprzem. Teraz już czeka cię tylko sprawdzian z cierpliwości. Jak twierdzi Grabowski, bigos ten najlepiej będzie smakował po 2 dniach. Smacznego!

Tak powstaje bigos według Andrzeja Grabowskiego. Zobacz też przepis na roladki z cukinii z serkiem śmietankowym.

Wybrane dla Ciebie
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Już nie tylko w śmietanie czy occie. Popularną rybkę dodaję do sałatki
Już nie tylko w śmietanie czy occie. Popularną rybkę dodaję do sałatki
Tę zupę przyrządzali nasi dziadkowie w Wigilię. Dziś mało kto o niej pamięta
Tę zupę przyrządzali nasi dziadkowie w Wigilię. Dziś mało kto o niej pamięta
Wigilijne pierogi, które smakują jak u babci. Sekretny składnik zmienia wszystko
Wigilijne pierogi, które smakują jak u babci. Sekretny składnik zmienia wszystko
Nie kurczak, a inny drób to najlepsza baza na pasztet. Nie zapominam o konkretnym zestawie przypraw
Nie kurczak, a inny drób to najlepsza baza na pasztet. Nie zapominam o konkretnym zestawie przypraw
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟