Andrzej Grabowski zdradził swój przepis na bigos. Sekretem jest czas gotowania

Andrzej Grabowski to ikona polskiej kinematografii. Aktorstwo nie jest jednak jego jedynym "konikiem". Jak się okazuje, poza występowaniem na scenie i przed kamerą, aktor lubi też... pogotować. Przepis na bigos według Andrzeja Grabowskiego jest wart zainteresowania każdego pasjonata tradycyjnej polskiej kuchni.

ObrazekBigos według Andrzeja Grabowskiego - Pyszności; foto: Canva oraz Facebook; konto: Andrzej Grabowski

Teraz kiedy wiemy już, że Andrzej Grabowski jest niczego sobie kucharzem, który ceni starodawne receptury i tradycyjną polską kuchnię, nie pozostaje nam nic innego, jak sprawdzić jego przepis na staropolski bigos. To właśnie jego przyrządzaniem aktor pochwalił się w jednym z wywiadów udzielonych "Faktowi".

Co więcej, Grabowski zaznaczył, że jego bigos nie przypomina tego z "dworców autobusowych z PRL-u"; jest natomiast iście prawdziwy, długo gotowany i z dodatkiem wina i jabłek. Wysłuchawszy całej wypowiedzi, postanowiliśmy spróbować odtworzyć ten przepis. Oto on.

Obrazek
Bigos według Andrzeja Grabowskiego - Pyszności; foto: Canva

Bigos według Andrzeja Grabowskiego

Składniki:

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 1 kg kapusty białej
  • 1 kg kiełbasy
  • 1/2 kg boczku wędzonego
  • 1/2 kg wędlin
  • 6 szklanek wody
  • 12 suszonych śliwek
  • 3 cebule
  • garść suszonych grzybów
  • 2 jabłka
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 2 pomidory
  • owoc jałowca
  • 1 szklanka czerwonego wina wytrawnego
  • przyprawy: kminek, ziele angielskie, czosnek suszony, kolendra, majeranek, liście laurowe, sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Ponieważ, co jasno wyjaśnił Andrzej Grabowski, jego bigos nie należy do tych szybkich, przygotuj się na długie gotowanie. Najpierw, dzień przed wstawieniem bigosu, namocz grzyby. Po ich wyjęciu nie pozbywaj się jednak wody.

Kiszoną kapustę odciśnij - nie płucz jej, a połowę zalewy odlej do naczynia. Następnie poszatkuj obie kapusty.

Obrazek
Bigos - Pyszności; foto: Canva

Teraz pozostałą po kiszeniu kapusty zalewę wlej do garnka. Dodaj do niej 6 szklanek wody, poszatkowane kapusty, ziele angielskie i liście laurowe. Gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut. 

Jabłka zetrzyj, a pietruszkę, marchew i pomidory posiekaj. Dodaj je do podgotowanej kapusty. Dorzuć tam jeszcze suszone śliwki, starte owoce jałowca i po szczypcie z każdej przyprawy. Wymieszaj i gotuj dalej.

Pokrojony w kostkę boczek wytop na patelni. Następnie na tę samą patelnię wrzuć posiekaną cebulę, a po chwili kiełbasy i wędliny. Wszystko razem podsmaż i wrzuć do garnka z bigosem.

Teraz dolej do wszystkich składników wino, trochę wody po moczeniu grzybów i gotuj 40 minut. Dopraw solą i pieprzem. Teraz już czeka cię tylko sprawdzian z cierpliwości. Jak twierdzi Grabowski, bigos ten najlepiej będzie smakował po 2 dniach. Smacznego!

Tak powstaje bigos według Andrzeja Grabowskiego. Zobacz też przepis na roladki z cukinii z serkiem śmietankowym.

Wybrane dla Ciebie
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy
Strzelczyk robi flaczki z nietypowego mięsa. Nikt się nie krzywi, a zupa przyjemnie rozgrzewa
Strzelczyk robi flaczki z nietypowego mięsa. Nikt się nie krzywi, a zupa przyjemnie rozgrzewa
Na rodzinny obiad zrobiłam ten schab. Nie było osoby, któraby go nie pochwaliła
Na rodzinny obiad zrobiłam ten schab. Nie było osoby, któraby go nie pochwaliła
Najbardziej uniwersalne ziemniaki. Pod babciną zupę, do smażenia i drugiego dania
Najbardziej uniwersalne ziemniaki. Pod babciną zupę, do smażenia i drugiego dania
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy. Pomoże wyregulować cukier, wzmocnić serce i schudnąć
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy. Pomoże wyregulować cukier, wzmocnić serce i schudnąć
Spróbował zupy jarzynowej, bo liczył, że będzie dobra jak sałatka. Tego nagrania nie da się obejrzeć tylko raz
Spróbował zupy jarzynowej, bo liczył, że będzie dobra jak sałatka. Tego nagrania nie da się obejrzeć tylko raz
Moja babcia robiła takie co piątek. Wszystkie wnuki ustawiały się po nie w kolejce
Moja babcia robiła takie co piątek. Wszystkie wnuki ustawiały się po nie w kolejce
Słowiańskie dziady. Jak kulinarnie celebrować Wszystkich Świętych?
Słowiańskie dziady. Jak kulinarnie celebrować Wszystkich Świętych?
Czy dynia na Halloween jest jadalna? Odpowiedź cię zaskoczy
Czy dynia na Halloween jest jadalna? Odpowiedź cię zaskoczy
Za komuny jadł niemal każdy. Wspiera procesy opóźniające starzenie się
Za komuny jadł niemal każdy. Wspiera procesy opóźniające starzenie się