Andrzej Grabowski zdradził swój przepis na bigos. Sekretem jest czas gotowania

Andrzej Grabowski to ikona polskiej kinematografii. Aktorstwo nie jest jednak jego jedynym "konikiem". Jak się okazuje, poza występowaniem na scenie i przed kamerą, aktor lubi też... pogotować. Przepis na bigos według Andrzeja Grabowskiego jest wart zainteresowania każdego pasjonata tradycyjnej polskiej kuchni.

ObrazekBigos według Andrzeja Grabowskiego - Pyszności; foto: Canva oraz Facebook; konto: Andrzej Grabowski

Teraz kiedy wiemy już, że Andrzej Grabowski jest niczego sobie kucharzem, który ceni starodawne receptury i tradycyjną polską kuchnię, nie pozostaje nam nic innego, jak sprawdzić jego przepis na staropolski bigos. To właśnie jego przyrządzaniem aktor pochwalił się w jednym z wywiadów udzielonych "Faktowi".

Co więcej, Grabowski zaznaczył, że jego bigos nie przypomina tego z "dworców autobusowych z PRL-u"; jest natomiast iście prawdziwy, długo gotowany i z dodatkiem wina i jabłek. Wysłuchawszy całej wypowiedzi, postanowiliśmy spróbować odtworzyć ten przepis. Oto on.

Obrazek
Bigos według Andrzeja Grabowskiego - Pyszności; foto: Canva

Bigos według Andrzeja Grabowskiego

Składniki:

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 1 kg kapusty białej
  • 1 kg kiełbasy
  • 1/2 kg boczku wędzonego
  • 1/2 kg wędlin
  • 6 szklanek wody
  • 12 suszonych śliwek
  • 3 cebule
  • garść suszonych grzybów
  • 2 jabłka
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 2 pomidory
  • owoc jałowca
  • 1 szklanka czerwonego wina wytrawnego
  • przyprawy: kminek, ziele angielskie, czosnek suszony, kolendra, majeranek, liście laurowe, sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Ponieważ, co jasno wyjaśnił Andrzej Grabowski, jego bigos nie należy do tych szybkich, przygotuj się na długie gotowanie. Najpierw, dzień przed wstawieniem bigosu, namocz grzyby. Po ich wyjęciu nie pozbywaj się jednak wody.

Kiszoną kapustę odciśnij - nie płucz jej, a połowę zalewy odlej do naczynia. Następnie poszatkuj obie kapusty.

Obrazek
Bigos - Pyszności; foto: Canva

Teraz pozostałą po kiszeniu kapusty zalewę wlej do garnka. Dodaj do niej 6 szklanek wody, poszatkowane kapusty, ziele angielskie i liście laurowe. Gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut. 

Jabłka zetrzyj, a pietruszkę, marchew i pomidory posiekaj. Dodaj je do podgotowanej kapusty. Dorzuć tam jeszcze suszone śliwki, starte owoce jałowca i po szczypcie z każdej przyprawy. Wymieszaj i gotuj dalej.

Pokrojony w kostkę boczek wytop na patelni. Następnie na tę samą patelnię wrzuć posiekaną cebulę, a po chwili kiełbasy i wędliny. Wszystko razem podsmaż i wrzuć do garnka z bigosem.

Teraz dolej do wszystkich składników wino, trochę wody po moczeniu grzybów i gotuj 40 minut. Dopraw solą i pieprzem. Teraz już czeka cię tylko sprawdzian z cierpliwości. Jak twierdzi Grabowski, bigos ten najlepiej będzie smakował po 2 dniach. Smacznego!

Tak powstaje bigos według Andrzeja Grabowskiego. Zobacz też przepis na roladki z cukinii z serkiem śmietankowym.

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze