Pod żadnym pozorem nie płucz kiszonej kapusty w wodzie. Skutki są opłakane

Czy należy płukać kapustę kiszoną - Pyszności; foto: Canva

Jak to jest, że z jednej strony kapustę kiszoną najbardziej cenimy ze względu na jej niesamowite, prozdrowotne właściwości, a z drugiej… często się ich pozbywamy? Robimy to nieświadomie, wykonując notorycznie powtarzaną w przepisach, błędną czynność: wsadzanie jej pod bieżącą wodę. Czy należy płukać kapustę kiszoną? Raz na zawsze wyjaśniamy.

Kiszona kapusta to produkt, który zdecydowanie powinniśmy włączyć do naszej diety. Jak wiele innych kiszonek, ma niebywałe właściwości. Gdybyśmy chcieli nabyć w aptece to, co dostarcza nam kiszona kapusta, wydalibyśmy krocie.

Dlatego warto dowiedzieć się czy należy płukać kapustę kiszoną przed jej dodaniem do potrawy. Okazuje się, że dobrymi chęciami piekło jest wybrukowane, a taka czynność jest po prostu zupełnie bez sensu.

Co warto wiedzieć o kiszonej kapuście?

Jak to jest, że ten popularny produkt jest taki zdrowy? Stoją za tym nie tylko naturalne właściwości białej kapusty, lecz również proces jej fermentacji. Bakterie kwasu mlekowego, które wytwarzają się podczas kiszenia, mają zbawienny wpływ na ludzką florę bakteryjną i układ odpornościowy.

Czy należy płukać kapustę kiszoną – Pyszności; foto: Canva

Poza tym, że doskonale działa na trawienie, może być też stosowana doraźnie w różnych dolegliwościach. Świetna sprawdzi się w przypadku osób z wrzodami żołądka, bo łagodzi działanie kwasów.

Nie powinna być też obojętna dla dotkniętych cukrzycą, bo reguluje poziom glukozy we krwi. Dodatkowo wykazuje działanie przeciwzapalne – warto zjeść kapustę już w momencie wystąpienia takiego stanu.

Czy należy płukać kiszoną kapustę przed jej użyciem?

W przepisach taka praktyka pojawia się niebywale często. Płukanie kapusty ma na celu pozbycie się jej zbyt intensywnego kwaśnego smaku. Co prawda cel zostanie osiągnięty, ale – naszym zdaniem – zbyt dużym kosztem. Może bowiem spowodować spłycenie jej smaku do totalnego minimum. Metoda płukania nie reguluje kwaśnego smaku, tylko się go pozbywa.

Ponadto, podczas płukania kapusty kiszonej zmywamy z niej ogromną część tego, co tak bardzo w niej cenimy – właściwości zdrowotnych. Chodzi tu o kwas mlekowy, który jest odpowiedzialny zarówno za jej kwaśny smak, co prozdrowotny charakter.

Czy należy płukać kapustę kiszoną – Pyszności; foto: Canva

Jak pozbyć się zbyt intensywnego kwaśnego smaku?

Zamiast wypłukiwać z kapusty kiszonej kwas mlekowy, o wiele lepiej posłużyć się metodą mieszania. Kapustę kiszoną zmieszaj ze zwykłą białą kapustą w stosunku 2:1.

W ten sposób zachowasz zarówno nuty smakowe (odpowiednio rozłożone dzięki zmieszaniu kapusty kiszonej ze zwykłą), jak i zdrowe działanie produktu.

Skoro już wiesz, czy płukać kapustę kiszoną, możesz wziąć się za gotowanie. Sprawdź ten przepis z naszego kanału na YouTube.


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×