Wcale nie jabłka. Do racuchów dodaję inny składnik i wychodzą bajeczne
Racuchy na słodko są pyszne, ale nie zawsze mam na nie ochotę. To stąd wziął się pomysł stworzenia puszystych placuszków w wytrawnej postaci. Zamiast jabłek dorzucam do ciasta ser żółty, całość doprawiam specjalną kompozycją ziół. Efekt? Cudo, które musisz poznać!
08.05.2024 08:58
To nie jest tak, że nie jestem fanem słodkich racuchów. Wręcz przeciwnie. Placuszki z jabłkami i zdecydowanie zbyt dużą ilością cukru pudru, placki ziemniaczane z solidnym kleksem śmietany i słodką przyprawą, czy nawet takie cacka jak bananowe placuszki śniadaniowe: to wszystko moje osobiste "guilty pleasure", z którego prawdopodobnie nigdy nie zrezygnuje. Nie zmienia to jednak faktu, że czasami mam ochotę na racuchy w wersji na słono.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wytrawny smak placków można otrzymać za pomocą sera. Chociaż można tu skorzystać z jego wielu różnych postaci, ja postawiłem na zwykły ser żółty. Do tego trochę czosnku i moje ulubione zioła prowansalskie, i wyszła z tego naprawdę niezła mieszanka, którą pokochałem nie tylko ja sam, ale także moi bliscy. Tobie również polecam spróbować takich racuchów. Powodzenia!
Racuchy serowe
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1 szklanka mleka,
- 1/2 szklanki wody gazowanej,
- 180 g sera żółtego w kostce,
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
- 2 jajka,
- 1 cebula,
- 1-2 ząbki czosnku,
- zioła prowansalskie,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj składniki mokre: jajka, mleko, wodę gazowaną. Oddzielnie wymieszaj mąkę i sodę oczyszczoną. Następnie połącz ze sobą zawartość obu misek.
- Ser żółty zetrzyj, cebulę bardzo drobno posiekaj, ząbki czosnku przeciśnij przez praskę. Dodaj te składniki do przygotowanej wcześniej masy. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
- Nakładaj trochę ciasta na rozgrzaną patelnię i smaż racuchy z obu stron na złoto. Odciśnij z nadmiaru tłuszczu i gotowe. Szczególnie dobrze smakują z sosem czosnkowym lub pieczarkowym, ale przyznam szczerze, że zwykły ketchup również spełnia tu swoją rolę. Smacznego!