PrzepisRacuchyWcale nie jabłka. Do racuchów dodaję inny składnik i wychodzą bajeczne

Wcale nie jabłka. Do racuchów dodaję inny składnik i wychodzą bajeczne

Racuchy, ale bez jabłek. Używam innego składnika
Racuchy, ale bez jabłek. Używam innego składnika
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Alesia Berlezova
08.05.2024 08:58

Racuchy na słodko są pyszne, ale nie zawsze mam na nie ochotę. To stąd wziął się pomysł stworzenia puszystych placuszków w wytrawnej postaci. Zamiast jabłek dorzucam do ciasta ser żółty, całość doprawiam specjalną kompozycją ziół. Efekt? Cudo, które musisz poznać!

To nie jest tak, że nie jestem fanem słodkich racuchów. Wręcz przeciwnie. Placuszki z jabłkami i zdecydowanie zbyt dużą ilością cukru pudru, placki ziemniaczane z solidnym kleksem śmietany i słodką przyprawą, czy nawet takie cacka jak bananowe placuszki śniadaniowe: to wszystko moje osobiste "guilty pleasure", z którego prawdopodobnie nigdy nie zrezygnuje. Nie zmienia to jednak faktu, że czasami mam ochotę na racuchy w wersji na słono.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wytrawny smak placków można otrzymać za pomocą sera. Chociaż można tu skorzystać z jego wielu różnych postaci, ja postawiłem na zwykły ser żółty. Do tego trochę czosnku i moje ulubione zioła prowansalskie, i wyszła z tego naprawdę niezła mieszanka, którą pokochałem nie tylko ja sam, ale także moi bliscy. Tobie również polecam spróbować takich racuchów. Powodzenia!

Racuchy serowe

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1/2 szklanki wody gazowanej,
  • 180 g sera żółtego w kostce,
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 2 jajka,
  • 1 cebula,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • zioła prowansalskie,
  • sól, pieprz.
Racuchy z serem to hit w moim domu
Racuchy z serem to hit w moim domu© Canva | Karolina Grabowska

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj składniki mokre: jajka, mleko, wodę gazowaną. Oddzielnie wymieszaj mąkę i sodę oczyszczoną. Następnie połącz ze sobą zawartość obu misek.
  2. Ser żółty zetrzyj, cebulę bardzo drobno posiekaj, ząbki czosnku przeciśnij przez praskę. Dodaj te składniki do przygotowanej wcześniej masy. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
  3. Nakładaj trochę ciasta na rozgrzaną patelnię i smaż racuchy z obu stron na złoto. Odciśnij z nadmiaru tłuszczu i gotowe. Szczególnie dobrze smakują z sosem czosnkowym lub pieczarkowym, ale przyznam szczerze, że zwykły ketchup również spełnia tu swoją rolę. Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także