Pij koktajl z kiszonej kapusty. Kilogramy polecą w dół i zmniejszysz ryzyko zachorowania na raka

Kiszona kapusta to zdrowy dodatek do obiadu — chyba każdy z nas ma tego świadomość. A czy wiesz, że w prosty sposób możesz też przygotować z niej koktajl, który będzie naprawdę smaczny? To zasługa specjalnego dodatku, który jeszcze wyraźniej podbije efektowne walory zdrowotne tego produktu.

Koktajl z kiszonej kapusty - smaczny i zdrowyKoktajl z kiszonej kapusty - smaczny i zdrowy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Hanna

Od tych, którzy świadomość żywieniową mają w małym palcu, często słyszy się, by nie wylewać pochopnie soku z kiszonek. "Pij wodę po ogórkach kiszonych" - mawiają, zachwalając jej właściwości zdrowotne. Ta sama zasada dotyczy kapusty, jednego z naszych ulubionych dodatków do obiadu. Na wypiciu przyrządzonego z niej koktajlu możemy zyskać naprawdę sporo. Zadbamy również o to, by taki napój był smaczny, bo przecież nie chodzi wyłącznie o to, by było zdrowo, ale również o to, było przyjemnie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rolada z piekarnika. Ten przepis to niezawodny patent na prawdziwą ucztę

Koktajl z kiszonej kapusty

Skomponowanie koktajlu z kiszonej kapusty to prawdziwy strzał w dziesiątkę dla zdrowia. Co zawiera taki napój? Na co pomaga? Już wyjaśniamy, a ponieważ jest tego naprawdę sporo, sporządzimy listę jego zalet w punktach. Oto niektóre z korzyści płynących z picia takiego koktajlu:

  • Duża ilość błonnika pokarmowego. Przekłada się ona na uczucie sytości, a co za tym idzie — odstawienie niezdrowych przekąsek i odchudzanie.
  • Wsparcie flory jelitowej. To z kolei sposób na usprawnienie trawienia i lepsze przyswajanie niektórych składników odżywczych.
  • Woda z kiszonej kapusty to też potężna dawka witamin z grupy B. Skutek? Regulacja układu nerwowego i zmniejszenie stresu.
  • Działanie antynowotworowe. To zasługa obecności karotenoidów i polifenoli.
  • Detoksykacja. Koktajl z kiszonej kapusty wspomoże pracę wątroby i śledziony.
Koktajl z kiszonej kapusty wymieszaj z sokiem z jabłek. Będzie znacznie lepszy
Koktajl z kiszonej kapusty wymieszaj z sokiem z jabłek. Będzie znacznie lepszy © Canva | HeikeRau

Koktajl z kiszonej kapusty — przepis

Składniki:

  • 1,5 szklanki soku z kiszonej kapusty,
  • kilka jabłek,
  • przyprawy: sól, cukier.

Sposób przygotowania:

  1. Za pomocą sokowirówki uzyskaj sok z jabłek. Połącz go z sokiem z kiszonej kapusty. Możesz go wycisnąć lub również użyć do tego sokowirówki.
  2. Dodaj przyprawy i mieszaj do ich rozpuszczenia. Zarówno one, jak i jabłka sprawią, że koktajl z kiszonej kapusty stanie się znacznie smaczniejszy niż w "gołej" wersji.
  3. Pij na czczo (chyba że ograniczają cię względy zdrowotne, na przykład problemy żołądkowe) i po kolacji. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯