PoradyPij koktajl z kiszonej kapusty. Kilogramy polecą w dół i zmniejszysz ryzyko zachorowania na raka

Pij koktajl z kiszonej kapusty. Kilogramy polecą w dół i zmniejszysz ryzyko zachorowania na raka

Kiszona kapusta to zdrowy dodatek do obiadu — chyba każdy z nas ma tego świadomość. A czy wiesz, że w prosty sposób możesz też przygotować z niej koktajl, który będzie naprawdę smaczny? To zasługa specjalnego dodatku, który jeszcze wyraźniej podbije efektowne walory zdrowotne tego produktu.

Koktajl z kiszonej kapusty - smaczny i zdrowy
Koktajl z kiszonej kapusty - smaczny i zdrowy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Hanna

16.04.2024 09:26

Od tych, którzy świadomość żywieniową mają w małym palcu, często słyszy się, by nie wylewać pochopnie soku z kiszonek. "Pij wodę po ogórkach kiszonych" - mawiają, zachwalając jej właściwości zdrowotne. Ta sama zasada dotyczy kapusty, jednego z naszych ulubionych dodatków do obiadu. Na wypiciu przyrządzonego z niej koktajlu możemy zyskać naprawdę sporo. Zadbamy również o to, by taki napój był smaczny, bo przecież nie chodzi wyłącznie o to, by było zdrowo, ale również o to, było przyjemnie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Koktajl z kiszonej kapusty

Skomponowanie koktajlu z kiszonej kapusty to prawdziwy strzał w dziesiątkę dla zdrowia. Co zawiera taki napój? Na co pomaga? Już wyjaśniamy, a ponieważ jest tego naprawdę sporo, sporządzimy listę jego zalet w punktach. Oto niektóre z korzyści płynących z picia takiego koktajlu:

  • Duża ilość błonnika pokarmowego. Przekłada się ona na uczucie sytości, a co za tym idzie — odstawienie niezdrowych przekąsek i odchudzanie.
  • Wsparcie flory jelitowej. To z kolei sposób na usprawnienie trawienia i lepsze przyswajanie niektórych składników odżywczych.
  • Woda z kiszonej kapusty to też potężna dawka witamin z grupy B. Skutek? Regulacja układu nerwowego i zmniejszenie stresu.
  • Działanie antynowotworowe. To zasługa obecności karotenoidów i polifenoli.
  • Detoksykacja. Koktajl z kiszonej kapusty wspomoże pracę wątroby i śledziony.
Koktajl z kiszonej kapusty wymieszaj z sokiem z jabłek. Będzie znacznie lepszy
Koktajl z kiszonej kapusty wymieszaj z sokiem z jabłek. Będzie znacznie lepszy© Canva | HeikeRau

Koktajl z kiszonej kapusty — przepis

Składniki:

  • 1,5 szklanki soku z kiszonej kapusty,
  • kilka jabłek,
  • przyprawy: sól, cukier.

Sposób przygotowania:

  1. Za pomocą sokowirówki uzyskaj sok z jabłek. Połącz go z sokiem z kiszonej kapusty. Możesz go wycisnąć lub również użyć do tego sokowirówki.
  2. Dodaj przyprawy i mieszaj do ich rozpuszczenia. Zarówno one, jak i jabłka sprawią, że koktajl z kiszonej kapusty stanie się znacznie smaczniejszy niż w "gołej" wersji.
  3. Pij na czczo (chyba że ograniczają cię względy zdrowotne, na przykład problemy żołądkowe) i po kolacji. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie