Pij koktajl z kiszonej kapusty. Kilogramy polecą w dół i zmniejszysz ryzyko zachorowania na raka

Kiszona kapusta to zdrowy dodatek do obiadu — chyba każdy z nas ma tego świadomość. A czy wiesz, że w prosty sposób możesz też przygotować z niej koktajl, który będzie naprawdę smaczny? To zasługa specjalnego dodatku, który jeszcze wyraźniej podbije efektowne walory zdrowotne tego produktu.

Koktajl z kiszonej kapusty - smaczny i zdrowyKoktajl z kiszonej kapusty - smaczny i zdrowy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Hanna

Od tych, którzy świadomość żywieniową mają w małym palcu, często słyszy się, by nie wylewać pochopnie soku z kiszonek. "Pij wodę po ogórkach kiszonych" - mawiają, zachwalając jej właściwości zdrowotne. Ta sama zasada dotyczy kapusty, jednego z naszych ulubionych dodatków do obiadu. Na wypiciu przyrządzonego z niej koktajlu możemy zyskać naprawdę sporo. Zadbamy również o to, by taki napój był smaczny, bo przecież nie chodzi wyłącznie o to, by było zdrowo, ale również o to, było przyjemnie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rolada z piekarnika. Ten przepis to niezawodny patent na prawdziwą ucztę

Koktajl z kiszonej kapusty

Skomponowanie koktajlu z kiszonej kapusty to prawdziwy strzał w dziesiątkę dla zdrowia. Co zawiera taki napój? Na co pomaga? Już wyjaśniamy, a ponieważ jest tego naprawdę sporo, sporządzimy listę jego zalet w punktach. Oto niektóre z korzyści płynących z picia takiego koktajlu:

  • Duża ilość błonnika pokarmowego. Przekłada się ona na uczucie sytości, a co za tym idzie — odstawienie niezdrowych przekąsek i odchudzanie.
  • Wsparcie flory jelitowej. To z kolei sposób na usprawnienie trawienia i lepsze przyswajanie niektórych składników odżywczych.
  • Woda z kiszonej kapusty to też potężna dawka witamin z grupy B. Skutek? Regulacja układu nerwowego i zmniejszenie stresu.
  • Działanie antynowotworowe. To zasługa obecności karotenoidów i polifenoli.
  • Detoksykacja. Koktajl z kiszonej kapusty wspomoże pracę wątroby i śledziony.
Koktajl z kiszonej kapusty wymieszaj z sokiem z jabłek. Będzie znacznie lepszy
Koktajl z kiszonej kapusty wymieszaj z sokiem z jabłek. Będzie znacznie lepszy © Canva | HeikeRau

Koktajl z kiszonej kapusty — przepis

Składniki:

  • 1,5 szklanki soku z kiszonej kapusty,
  • kilka jabłek,
  • przyprawy: sól, cukier.

Sposób przygotowania:

  1. Za pomocą sokowirówki uzyskaj sok z jabłek. Połącz go z sokiem z kiszonej kapusty. Możesz go wycisnąć lub również użyć do tego sokowirówki.
  2. Dodaj przyprawy i mieszaj do ich rozpuszczenia. Zarówno one, jak i jabłka sprawią, że koktajl z kiszonej kapusty stanie się znacznie smaczniejszy niż w "gołej" wersji.
  3. Pij na czczo (chyba że ograniczają cię względy zdrowotne, na przykład problemy żołądkowe) i po kolacji. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Niektórzy na nim smażą, a ja dodaję do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i soczyste
Niektórzy na nim smażą, a ja dodaję do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i soczyste
Ścieram na dużych oczkach i dodaję do mięsa. Po chwili mam górę kotletów poznańskich
Ścieram na dużych oczkach i dodaję do mięsa. Po chwili mam górę kotletów poznańskich
Najczęstsze błędy podczas gotowania makaronu. To dlatego się skleja i jest niesmaczny
Najczęstsze błędy podczas gotowania makaronu. To dlatego się skleja i jest niesmaczny
Nuggetsy, które nie mają nic wspólnego z kurczakiem. A bardziej wciągają
Nuggetsy, które nie mają nic wspólnego z kurczakiem. A bardziej wciągają
Babcia zawsze dodawała do rosołu. Teraz eksperci ostrzegają, że to szkodzi
Babcia zawsze dodawała do rosołu. Teraz eksperci ostrzegają, że to szkodzi
Czy trzeba płukać kaszę gryczaną przed gotowaniem? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Czy trzeba płukać kaszę gryczaną przed gotowaniem? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Tylko w tej temperaturze piekę karkówkę. Wychodzi tak krucha, że nie trzeba do niej noża
Tylko w tej temperaturze piekę karkówkę. Wychodzi tak krucha, że nie trzeba do niej noża