Nie wylewaj wody po ogórkach kiszonych do zlewu. Ma zupełnie zapomnianą, cenną funkcję

Woda po ogórkach to płynne złoto, którego pod żadnym pozorem nie wylewaj do zlewu. Dodaj ją do marynaty do mięsa i zachwyć się niesamowitym efektem końcowym.

Obrazek
Ewa

Ogórki kiszone to prawdziwa bomba dla zdrowia- o tym wiedzą wszyscy. Okazuje się, że równie cenna jest woda, która zostaje w słoiku po zjedzeniu tych przetworów. Wykorzystasz ją w niebanalny sposób, dzięki któremu Twój obiad będzie jeszcze smaczniejszy.

Właściwości wody po ogórkach

Wylewanie wody po ogórkach to prawdziwy grzech! Możesz wykorzystać ją do wielu rzeczy w swojej kuchni. Ma w sobie dużo witamin z grupy B, które korzystanie wpływają na kondycję naszej skóry, włosów i paznokci. Taka woda reguluje również ciśnienie krwi i pomaga w łagodzeniu bóli migrenowych. To płynne złoto, pełne naturalnych probiotyków w postaci bakterii kwasu mlekowego. Dzięki wysokiej zawartości sodu chroni przed odwodnieniem  i przywraca równowagę elektrolitową. Z tego też powodu wiele osób traktuje ją jako nieocenione lekarstwo na kaca.

Obrazek

Rośliny potrzebują odpowiednio dużo potasu do przetrwania, a właśnie całkiem sporo potasu zawarte jest w soku z ogórków. Wystarczy dodać odrobinę, by je wzmocnić.

Jedna woda a tyle zastosowań!

Woda po ogórkach sprawdzi się jako dodatek do mięsa

Woda, która została w słoiku po zjedzeniu ogórków jest również nieocenionym składnikiem marynaty do mięsa. Dzięki niej pozostaje ono sprężyste i kruche. Tak przygotowane mięso świetnie nadaje się do pieczenia i grillowania, bo zachowuje swój niesamowity aromat. Do marynowania możesz użyć zarówno wody po ogórkach konserwowych, jak i po kiszonych.

Woda po ogórkach kiszonych- Pyszności
Woda po ogórkach kiszonych- Pyszności

Schab lub inne mięso natrzyj przyprawami i zalej wodą z ogórków kiszonych. Odstaw do marynowania. My uwielbiamy nacięty schab marynować w połączeniu zalewy z ogórków konserwowych, musztardy, tymianku, słodkiej papryki i majeranku. Mięso powinno marynować się przez minimum godzinę, najlepiej jest jednak zostawić je w marynacie na całą noc.

Zobacz przepis na schab marynowany w wodzie z ogórków

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości