PoradyPod żadnym pozorem nie wyrzucaj. To najzdrowsza część mandarynki

Pod żadnym pozorem nie wyrzucaj. To najzdrowsza część mandarynki

Mandarynki to bardzo zdrowe owoce, a dużą część tych właściwości zawiera albedo
Mandarynki to bardzo zdrowe owoce, a dużą część tych właściwości zawiera albedo
Źródło zdjęć: © Canva | pixelshot

12.12.2023 11:55, aktual.: 12.12.2023 13:57

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Czym jest albedo? Ta tajemnicza nazwa dotyczy części mandarynki, którą bardzo często wyrzucamy do kosza na śmieci. Robiąc to, pozbywamy się też ogromnej części tego, co w mandarynkach najzdrowsze. Należy natychmiast zakończyć ten błędny proceder!

Już nasze prababki wiedziały, że w skórkach warzyw i owoców kryje się większość ich naturalnego zdrowia. Skoro sięgamy po nie, licząc właśnie na korzyści dla organizmu, czemu mielibyśmy się ich pozbywać? Niestety, właśnie tak to się często odbywa, a sztandarowymi przykładami tej beztroski mogą tu być nie tylko jabłka, buraki czy kiwi, ale również... mandarynki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mandarynki zimą

Chyba nie ma w Polsce osoby, która nie wiedziałaby, że owoce są zdrowe. Spośród nich natomiast jednymi z najbardziej cenionych produktów są cytrusy w każdej postaci. Soki z pomarańczy, cytryny czy grejpfrutów od dziesiątek lat funkcjonują w społecznym dyskursie niemal jako symbol zdrowia.

Kiedy jednak kończy się lato i potrzeba schładzania się zimnym sokiem z pomarańczy powoli przemija, w polu zainteresowań spożywczych Polaków zaczynają pojawiać się mandarynki. Ich smak, zapach oraz widok wywołują proste i oczywiste skojarzenie — święta Bożego Narodzenia już za pasem. To tradycja towarzysząca nam jeszcze od czasów PRL-u i nic nie zapowiada, żeby miało się to zmienić. I wiesz co? To bardzo dobrze, bo mandarynki to niezwykle zdrowe owoce. A zwłaszcza pewna ich niedoceniana część zwana "albedo".

Albedo - najzdrowsza część mandarynki
Albedo - najzdrowsza część mandarynki© Canva

Nie wyrzucaj tej części mandarynki

Bogactwo odżywcze mandarynek tkwi w dużej mierze w albedo — białej skórce zlokalizowanej między miąższem a pomarańczową powłoką owocu. Delikatnie gorzki smak tej części mandarynki sprawia, że wiele osób pozbywa się jej z dużą pieczołowitością. To błąd, bo w ten sposób sprawiamy, że mandarynka nie jest już tak niesamowicie zdrowa, co wcześniej.

W albedo tkwi całe mnóstwo wartości odżywczych, z których korzysta cały ludzki organizm. To przede wszystkim regulujące poziom cholesterolu pektyny oraz flawonoidy — silne przeciwutleniacze chroniące nas przed nowotworami, cukrzycą i miażdżycą. Ponadto albedo jest źródłem witaminy C, A oraz błonnika, dzięki któremu czujemy się syci. To wrażenie z całą pewnością przyda nam się podczas świąt Bożego Narodzenia!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także