PoradyPod żadnym pozorem nie wyrzucaj. To najzdrowsza część mandarynki

Pod żadnym pozorem nie wyrzucaj. To najzdrowsza część mandarynki

Mandarynki to bardzo zdrowe owoce, a dużą część tych właściwości zawiera albedo
Mandarynki to bardzo zdrowe owoce, a dużą część tych właściwości zawiera albedo
Źródło zdjęć: © Canva | pixelshot
12.12.2023 11:55, aktualizacja: 12.12.2023 13:57

Czym jest albedo? Ta tajemnicza nazwa dotyczy części mandarynki, którą bardzo często wyrzucamy do kosza na śmieci. Robiąc to, pozbywamy się też ogromnej części tego, co w mandarynkach najzdrowsze. Należy natychmiast zakończyć ten błędny proceder!

Już nasze prababki wiedziały, że w skórkach warzyw i owoców kryje się większość ich naturalnego zdrowia. Skoro sięgamy po nie, licząc właśnie na korzyści dla organizmu, czemu mielibyśmy się ich pozbywać? Niestety, właśnie tak to się często odbywa, a sztandarowymi przykładami tej beztroski mogą tu być nie tylko jabłka, buraki czy kiwi, ale również... mandarynki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mandarynki zimą

Chyba nie ma w Polsce osoby, która nie wiedziałaby, że owoce są zdrowe. Spośród nich natomiast jednymi z najbardziej cenionych produktów są cytrusy w każdej postaci. Soki z pomarańczy, cytryny czy grejpfrutów od dziesiątek lat funkcjonują w społecznym dyskursie niemal jako symbol zdrowia.

Kiedy jednak kończy się lato i potrzeba schładzania się zimnym sokiem z pomarańczy powoli przemija, w polu zainteresowań spożywczych Polaków zaczynają pojawiać się mandarynki. Ich smak, zapach oraz widok wywołują proste i oczywiste skojarzenie — święta Bożego Narodzenia już za pasem. To tradycja towarzysząca nam jeszcze od czasów PRL-u i nic nie zapowiada, żeby miało się to zmienić. I wiesz co? To bardzo dobrze, bo mandarynki to niezwykle zdrowe owoce. A zwłaszcza pewna ich niedoceniana część zwana "albedo".

Albedo - najzdrowsza część mandarynki
Albedo - najzdrowsza część mandarynki© Canva

Nie wyrzucaj tej części mandarynki

Bogactwo odżywcze mandarynek tkwi w dużej mierze w albedo — białej skórce zlokalizowanej między miąższem a pomarańczową powłoką owocu. Delikatnie gorzki smak tej części mandarynki sprawia, że wiele osób pozbywa się jej z dużą pieczołowitością. To błąd, bo w ten sposób sprawiamy, że mandarynka nie jest już tak niesamowicie zdrowa, co wcześniej.

W albedo tkwi całe mnóstwo wartości odżywczych, z których korzysta cały ludzki organizm. To przede wszystkim regulujące poziom cholesterolu pektyny oraz flawonoidy — silne przeciwutleniacze chroniące nas przed nowotworami, cukrzycą i miażdżycą. Ponadto albedo jest źródłem witaminy C, A oraz błonnika, dzięki któremu czujemy się syci. To wrażenie z całą pewnością przyda nam się podczas świąt Bożego Narodzenia!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także