W okresie świątecznym zajadamy na potęgę. Oto co stanie się z organizmem, gdy co dzień zjesz mandarynkę
20.11.2023 17:19
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Uwielbiamy te małe pomarańczowe owoce. Jak żadne inne wprowadzają nas w świąteczny nastrój. Właśnie teraz jest czas, kiedy zajadamy się nimi na potęgę. Ale czy to dobrze? Zobacz, jakich skutków możemy spodziewać się, jedząc regularne mandarynki.
Mimo że mandarynki należą do cytrusów, czyli owoców, które kojarzą się nam z letnim orzeźwieniem, najlepiej smakują jesienią i zimą, wprawiając nas w świąteczny klimat. A dlaczego warto po nie sięgać? Jest co najmniej kilka powodów.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Poprawa odporności
Mandarynki są bogate w witaminę C, która wzmacnia układ immunologiczny i chroni przed infekcjami. Witamina C pomaga także w leczeniu przeziębienia i grypy, ponieważ skraca czas choroby i łagodzi objawy. To także przeciwutleniacz, który hamuje namnażanie się wolnych rodników odpowiedzialnych za proces degradacji komórek ciała.
Zdrowsza skóra i oczy
Mandarynki zawierają również dużo witaminy A, która jest niezbędna dla prawidłowego wzroku i kondycji skóry. Witamina A zapobiega suchości i łuszczeniu naskórka, a także chroni przed chorobami oczu, takimi jak zaćma czy jaskra. Warto dodać, że mandarynki należą do najbogatszych w tę witaminę cytrusów, ustępując jedynie grejpfrutowi.
Ochrona przed nowotworami
Mandarynki mają silne właściwości antyoksydacyjne, dzięki czemu neutralizują wolne rodniki, które uszkadzają komórki i prowadzą do rozwoju raka. Mandarynki zawierają także nobiletynę (jako jedyne z owoców cytrusowych), która hamuje angiogenezę, czyli tworzenie się nowych naczyń krwionośnych w guzach nowotworowych. Nobiletyna zapobiega także przerzutom i wzrostowi komórek rakowych. Warto wiedzieć, że substancja ta występuje przede wszystkim w skórce mandarynek.
Lepsza praca serca
Mandarynki obniżają poziom cholesterolu i ciśnienia krwi, co zmniejsza ryzyko miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu. Mandarynki dostarczają także potasu, który reguluje rytm serca i zapobiega arytmiom. Również wyżej wspomniana nobiletyna pozwala utrzymać odpowiedni poziom cholesterolu, insuliny, trójglicerydów czy glukozy.
Wspomaganie odchudzania
Mandarynki są niskokaloryczne (ok. 65 g dostarcza tylko 34 kcal) i bogate w błonnik, który daje uczucie sytości i zapobiega nadmiernemu apetytowi. Błonnik także poprawia pracę jelit i ułatwia wydalanie toksyn z organizmu. Mandarynki zawierają również kwas cytrynowy i jabłkowy, które pobudzają metabolizm i spalanie tłuszczu.