Nie wyrzucaj skórki z mandarynki. Nie masz pojęcia, do czego jeszcze może się przydać

Choć na pierwszy rzut oka skórka z mandarynki wydaje się być jedynie pachnącym odpadem po spożyciu soczystego cytrusowego owocu, to w rzeczywistości ma ona wiele zastosowań, które mogą cię zaskoczyć. Zwykle doceniamy ją za to, że łatwo odchodzi od owocu, ale jak się okazuje, skórka z mandarynki ma naprawdę wiele do zaoferowania.

Skórka mandarynkiSkórka mandarynki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Skóra z mandarynki to świetna baza do ozdób świątecznych

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Oto najszybszy i najprostszy przepis na szarlotkę. Do tego super się prezentuje

Jednym z oryginalnych zastosowań skórki z mandarynki jest tworzenie z niej niebanalnych ozdób świątecznych. Można na przykład zrobić z niej świeczki lub osłonki na podgrzewacze typu tealight. Takie dekoracje będą wyglądały bardzo efektownie, a przy tym wypełnią całe pomieszczenie cytrusowym i nieco orzeźwiającym aromatem.Jak zrobić ekologiczną świeczkę w stylu zero waste? Po prostu przetnij mandarynkę na pół ostrym nożem. Następnie delikatnie wydrąż części łyżeczką. Miąższ z mandarynki od razu sobie zjedz, a do wydrążonych połówek wlej odrobinę oliwy i zanurz w niej knot. Przytnij go, by miał odpowiednią długość.

Jeśli nie masz oliwy, użyj małych świeczek i włóż je wydrążone skórki mandarynek. Jeśli dodatkowo wbijesz w te same skórki goździki, to pod wpływem ciepła zaczną one uwalniać niezwykły, korzenny aromat.

Skórkę z mandarynki można wykorzystać na wiele różnych sposobów

Jednym z popularnych zastosowań skórki z mandarynki jest syrop na kaszel. Wystarczy zetrzeć skórkę na tarce, zasypać cukrem i odstawić na kilka dni. Po tym czasie spożywamy gęsty syrop tak często, jak doskwiera nam kaszel lub chrypa. Aby wzmocnić lecznicze działanie syropu, zamiast cukru możemy wykorzystać miód, a do skórki z mandarynki dodać starty drobno imbir i korzeń kurkumy.

Skórka z mandarynki
Skórka z mandarynki © Adobe Stock

Jednym z popularnych zastosowań skórki z mandarynki jest syrop na kaszel. Wystarczy zetrzeć skórkę na tarce, zasypać cukrem i odstawić na kilka dni. Po tym czasie spożywamy gęsty syrop tak często, jak doskwiera nam kaszel lub chrypa. Aby wzmocnić lecznicze działanie syropu, zamiast cukru możemy wykorzystać miód, a do skórki z mandarynki dodać starty drobno imbir i korzeń kurkumy.

Na trawienie świetna będzie nalewka. Receptura jest banalnie prosta. Zalej 100 g skórek z mandarynek 400 ml spirytusu (lub wódki) i odstaw nalewkę na kilka dni w ciemne miejsce. Przecedź skórki i przelej do ciemnej butelki. Nalewka powinna leżakować kilka tygodni.


Jednak pamiętaj, że aby móc spożywać skórkę z mandarynki, musisz kupować owoce z uprawy ekologicznej. Jeśli o to nie zadbasz, skórka mandarynki po sparzeniu może być trująca.

Skórka mandarynki pomoże posprzątać dom

Skórka z mandarynki może służyć także jako ekologiczny środek czyszczący. Mandarynka ma bardzo intensywny zapach, a także wykazuje znaczące działanie antybakteryjne. Możemy więc zrobić z jej skórki uniwersalny płyn do czyszczenia różnych powierzchni.

Zalej skórki octem spirytusowym i odstaw na jakiś czas – im dłużej będą pływać w occie, tym bardziej aromatyczna będzie mikstura. Taki detergent można wykorzystać do czyszczenia kuchennych powierzchni, bo ma dodatkowo działanie odtłuszczające i wybielające, a także do mycia m.in. podłóg. Ze względu na zawarte w płynie składniki, sprawdzi się on także w domu alergika i tam, gdzie mieszkają dzieci.

Mała ciekawostka: koty nie znoszą zapachy mandarynek, więc skórka będzie świetnym odstraszaczem. Nasze mruczki uwielbiają obgryzać kwiaty (moja kotka z dumą rozprawiła się ostatnio z wyhodowanym przeze mnie awokado), a położenie w niej skórek mandarynek sprawi, że będą się trzymać z daleka od doniczek.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat