Nie wyrzucaj skórki z mandarynki. Nie masz pojęcia, do czego jeszcze może się przydać
Choć na pierwszy rzut oka skórka z mandarynki wydaje się być jedynie pachnącym odpadem po spożyciu soczystego cytrusowego owocu, to w rzeczywistości ma ona wiele zastosowań, które mogą cię zaskoczyć. Zwykle doceniamy ją za to, że łatwo odchodzi od owocu, ale jak się okazuje, skórka z mandarynki ma naprawdę wiele do zaoferowania.
18.11.2023 | aktual.: 17.01.2024 13:49
Skóra z mandarynki to świetna baza do ozdób świątecznych
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jednym z oryginalnych zastosowań skórki z mandarynki jest tworzenie z niej niebanalnych ozdób świątecznych. Można na przykład zrobić z niej świeczki lub osłonki na podgrzewacze typu tealight. Takie dekoracje będą wyglądały bardzo efektownie, a przy tym wypełnią całe pomieszczenie cytrusowym i nieco orzeźwiającym aromatem.Jak zrobić ekologiczną świeczkę w stylu zero waste? Po prostu przetnij mandarynkę na pół ostrym nożem. Następnie delikatnie wydrąż części łyżeczką. Miąższ z mandarynki od razu sobie zjedz, a do wydrążonych połówek wlej odrobinę oliwy i zanurz w niej knot. Przytnij go, by miał odpowiednią długość.
Jeśli nie masz oliwy, użyj małych świeczek i włóż je wydrążone skórki mandarynek. Jeśli dodatkowo wbijesz w te same skórki goździki, to pod wpływem ciepła zaczną one uwalniać niezwykły, korzenny aromat.
Skórkę z mandarynki można wykorzystać na wiele różnych sposobów
Jednym z popularnych zastosowań skórki z mandarynki jest syrop na kaszel. Wystarczy zetrzeć skórkę na tarce, zasypać cukrem i odstawić na kilka dni. Po tym czasie spożywamy gęsty syrop tak często, jak doskwiera nam kaszel lub chrypa. Aby wzmocnić lecznicze działanie syropu, zamiast cukru możemy wykorzystać miód, a do skórki z mandarynki dodać starty drobno imbir i korzeń kurkumy.
Jednym z popularnych zastosowań skórki z mandarynki jest syrop na kaszel. Wystarczy zetrzeć skórkę na tarce, zasypać cukrem i odstawić na kilka dni. Po tym czasie spożywamy gęsty syrop tak często, jak doskwiera nam kaszel lub chrypa. Aby wzmocnić lecznicze działanie syropu, zamiast cukru możemy wykorzystać miód, a do skórki z mandarynki dodać starty drobno imbir i korzeń kurkumy.
Na trawienie świetna będzie nalewka. Receptura jest banalnie prosta. Zalej 100 g skórek z mandarynek 400 ml spirytusu (lub wódki) i odstaw nalewkę na kilka dni w ciemne miejsce. Przecedź skórki i przelej do ciemnej butelki. Nalewka powinna leżakować kilka tygodni.
Jednak pamiętaj, że aby móc spożywać skórkę z mandarynki, musisz kupować owoce z uprawy ekologicznej. Jeśli o to nie zadbasz, skórka mandarynki po sparzeniu może być trująca.
Skórka mandarynki pomoże posprzątać dom
Skórka z mandarynki może służyć także jako ekologiczny środek czyszczący. Mandarynka ma bardzo intensywny zapach, a także wykazuje znaczące działanie antybakteryjne. Możemy więc zrobić z jej skórki uniwersalny płyn do czyszczenia różnych powierzchni.
Zalej skórki octem spirytusowym i odstaw na jakiś czas – im dłużej będą pływać w occie, tym bardziej aromatyczna będzie mikstura. Taki detergent można wykorzystać do czyszczenia kuchennych powierzchni, bo ma dodatkowo działanie odtłuszczające i wybielające, a także do mycia m.in. podłóg. Ze względu na zawarte w płynie składniki, sprawdzi się on także w domu alergika i tam, gdzie mieszkają dzieci.
Mała ciekawostka: koty nie znoszą zapachy mandarynek, więc skórka będzie świetnym odstraszaczem. Nasze mruczki uwielbiają obgryzać kwiaty (moja kotka z dumą rozprawiła się ostatnio z wyhodowanym przeze mnie awokado), a położenie w niej skórek mandarynek sprawi, że będą się trzymać z daleka od doniczek.