Czy można jeść kiwi ze skórką? Sprawdź, zanim zdecydujesz się wgryźć w ten owoc

Kiwi to dość popularny owoc, o dość charakterystycznym wyglądzie i smaku. Stanowi podstawę wielu deserów, jak też często spożywa się je samodzielnie. Ma charakterystyczny zielony środek z małymi, czarnymi pestkami i skórkę z włoskami. Sprawdź, jakie właściwości ma kiwi i czy można jeść ten owoc ze skórką.

ObrazekSkórka kiwi - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Być może nie zdajesz sobie sprawy z faktu, że kiwi to owoc, którego inna i mniej popularna nazwa to agrest chiński. Jest to dość charakterystyczny, popularny i smaczny owoc, który wyróżnia się wyglądem i niepowtarzalnym smakiem. Pomimo niesłabnącej popularności, wiele osób nawet nie zdaje sobie sprawy z faktu, jakie właściwości ma kiwi, do czego je wykorzystać, a niektórzy nigdy nie mieli okazji go spróbować. Głęboko wierzymy w to, że po lekturze tego artykułu, polubicie ten owoc.

Kiwi - co to za owoc?

Zanim dowiesz się, czy skórka kiwi jest jadalna i jakie właściwości ma owoc oraz skórka, dobrze jest wiedzieć, czym jest kiwi, jak smakuje i gdzie można je dostać. Owoce kiwi pochodzą z niezbyt znanego drzewa o nazwie aktinidia, z którego kilka gatunków uprawia się ze względu na smaczne owoce, popularnie nazywane jagodami kiwi. Drzewo to ma swoje korzenie w Chinach, chociaż od dawna jest znane również w innych państwach azjatyckich.

Obrazek
Kiwi - Pyszności; foto: Canva

Jednak to Nowozelandczycy są odpowiedzialni za obecną nazwę owocu. Dopiero w XX wieku nadano mu nazwę kiwi, która brzmi przyjemnie, jest prosta i nawiązuje do znanego na tamtym obszarze nielota, który jest symbolem Nowej Zelandii. Wcześniej owoc kiwi był bardziej znany jako chińskie gęsie jagody.

Jakie właściwości i wartości odżywcze ma owoc i skórka kiwi?

Dlaczego warto jeść kiwi i jakie ma wartości odżywcze? Odpowiedź na tak postawione pytanie, będzie pewnym zaskoczeniem dla wielu osób. Owoce kiwi są niezwykle bogate w witaminę C, nawet bardziej niż pomarańcze. Oprócz tego, zawierają także witaminy A, E, K, błonnik, potas, żelazo, wapń, kwasy Omega-3 oraz luteinę. W 100 gramach owoców kiwi znajduje się około 61 kcal. Kiwi jest również doskonałym źródłem antyoksydantów, które są niezwykle korzystne dla zdrowia. To naprawdę owoce, które wspierają zdrowie i dobre samopoczucie.

Równie cenna, co sam owoc, jest skórka kiwi. To właśnie ona ma silniejsze właściwości antyoksydacyjne i antybakteryjne niż wnętrze owocu. Z tego powodu, jeśli chcesz czerpać większe korzyści zdrowotne z kiwi, warto zachować i wykorzystać skórkę, zamiast ją po prostu wyrzucać. W związku z tym, naukowcy interesują się również ekstrakcją substancji z skórki kiwi w celach medycznych. Ale to nie wszystko. Istnieje również pomysł wykorzystania właściwości antyoksydacyjnych skórki kiwi do naturalnego przechowywania przetworów mięsnych. Jest to fascynujący rozwój, który pokazuje, że skórka kiwi ma wiele wartościowych zastosowań poza samym spożywaniem owocu.

Skórka kiwi - czy można ją jeść?

Skoro skórka kiwi ma tyle cennych właściwości, to odpowiedź na pytanie, czy można jeść skórkę kiwi, raczej nie będzie dla nikogo zaskoczeniem. Większość osób obiera kiwi ze skórki z włoskami, krojąc je na połówki i spożywając miękki środek łyżką. Jednak warto wiedzieć, że skórka również jest niezwykle bogata w składniki odżywcze i antyoksydanty. Oczywiście, przed spożyciem należy skórkę dokładnie umyć, a jeśli włoski można zetrzeć. Taki sposób jedzenia kiwi ze skórką jest popularny w Nowej Zelandii.

Obrazek
Spożywanie kiwi - Pyszności; foto: Canva

Niestety, istnieje jedna wada jedzenia kiwi ze skórką, o której należy pamiętać. Ciężko jest pozbyć się z niej środków, którymi owoce mogły być pryskane. Specyficzna struktura skórki sprawia, że jest to zadanie trudniejsze.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej