Pod żadnym pozorem nie wyrzucaj. Są cenniejsze niż ci się wydaje

Resztki jedzenia nie zawsze powinny trafiać do kosza na śmieci. Wiele z nich jesteśmy w stanie jeszcze wykorzystać — i to naprawdę efektywnie. To nie tylko kwestia sprzeciwu wobec marnotrawstwa jedzenia, ale również solidna ulga dla domowego budżetu!

Resztki jedzenia - nie wszystkie trzeba wyrzucaćResztki jedzenia - nie wszystkie trzeba wyrzucać
Źródło zdjęć: © Canva | AlenaPaulus

W internecie nie jest trudno odnaleźć informacje o ilości marnowanej żywności w Polsce. Według danych udostępnionych przez Banki Żywności przeciętny Kowalski wyrzuca rocznie 75 kilogramów jedzenia. Być może skala krajowa zrobi na tobie większe wrażenie. Co roku w Polsce marnuje się niemal 5 milionów ton jedzenia. Na świecie jest to około 1,3 miliarda ton żywności rocznie. Kosmos, prawda?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tej wiosny zaskocz swoich bliskich i przygotuj babkę w postaci zielonej łąki

To, w jakim stopniu poważnie podejdziemy do tej przykrej kwestii, to sprawa indywidualna. Należy jednak brać pod uwagę, że zmiana zaczyna się od małych kroczków. Być może to, że to właśnie w domach marnuje się większość wspomnianej żywności, przemówi do ciebie bardziej, niż liczby. A może jeszcze lepiej zrobią to przykłady tego, jak w prosty i bezproblemowy sposób można wykorzystać niektóre resztki jedzenia?

Cenne resztki. Nie wyrzucaj — wykorzystaj!

Poniżej prezentujemy kilka przykładów na to, że wykorzystywanie resztek jedzenia nie musi być procesem "na siłę". To naprawdę ciekawe pomysły na efektywne spożytkowanie tego, co w normalnych okolicznościach prawdopodobnie wylądowałoby w koszu na śmieci.

Czerstwe pieczywo - typowe resztki, które można w prosty sposób wykorzystać
Czerstwe pieczywo - typowe resztki, które można w prosty sposób wykorzystać © Canva | wydynd
  • Kawałki chleba. Z czerstwego pieczywa możesz sporządzić bułkę tartą, ale nie tylko. To również idealny surowiec na grzanki, tosty francuskie lub zapiekankę. Kliknij tu, żeby poznać więcej pomysłów.
  • Resztki ziół. Musisz wiedzieć, że pesto to nie tylko bazylia, ale także inne składniki. Również te nieco zwiędłe czy wysuszone. "Oklapnięta" kolendra czy pietruszka mogą — w połączeniu z oliwą — zyskać w ten sposób nowe życie.
  • Skórki parmezanu. Większość z nas pozbywa się ich bez mrugnięcia okiem. Gdyby widział to jakiś włoski kucharz, gorzko by nad tym zapłakał. Z takich skórek przyrządza się m.in. przyprawę do zup i risotto.
  • Skórki z cytrusów. Możesz z nich przygotować środek czyszczący (w połączeniu z octem), ale nie tylko. Prawdziwi zwolennicy zasad "zero waste" przyrządzają z nich np. olejek. Wystarczy zalać skórki pomarańczy oliwą z oliwek, odstawić na miesiąc, a następnie przecedzić.
  • Kości. Doświadczeni kucharze wiedzą, że to właśnie w tej części mięsa kryje się najlepsza baza do gotowania aromatycznych i gęstych bulionów. Do tego samego można wykorzystać resztki z obróbki ryb. Nie warto ich wyrzucać!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione