Pod żadnym pozorem nie wyrzucaj. Są cenniejsze niż ci się wydaje

Resztki jedzenia nie zawsze powinny trafiać do kosza na śmieci. Wiele z nich jesteśmy w stanie jeszcze wykorzystać — i to naprawdę efektywnie. To nie tylko kwestia sprzeciwu wobec marnotrawstwa jedzenia, ale również solidna ulga dla domowego budżetu!

Resztki jedzenia - nie wszystkie trzeba wyrzucaćResztki jedzenia - nie wszystkie trzeba wyrzucać
Źródło zdjęć: © Canva | AlenaPaulus

W internecie nie jest trudno odnaleźć informacje o ilości marnowanej żywności w Polsce. Według danych udostępnionych przez Banki Żywności przeciętny Kowalski wyrzuca rocznie 75 kilogramów jedzenia. Być może skala krajowa zrobi na tobie większe wrażenie. Co roku w Polsce marnuje się niemal 5 milionów ton jedzenia. Na świecie jest to około 1,3 miliarda ton żywności rocznie. Kosmos, prawda?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tej wiosny zaskocz swoich bliskich i przygotuj babkę w postaci zielonej łąki

To, w jakim stopniu poważnie podejdziemy do tej przykrej kwestii, to sprawa indywidualna. Należy jednak brać pod uwagę, że zmiana zaczyna się od małych kroczków. Być może to, że to właśnie w domach marnuje się większość wspomnianej żywności, przemówi do ciebie bardziej, niż liczby. A może jeszcze lepiej zrobią to przykłady tego, jak w prosty i bezproblemowy sposób można wykorzystać niektóre resztki jedzenia?

Cenne resztki. Nie wyrzucaj — wykorzystaj!

Poniżej prezentujemy kilka przykładów na to, że wykorzystywanie resztek jedzenia nie musi być procesem "na siłę". To naprawdę ciekawe pomysły na efektywne spożytkowanie tego, co w normalnych okolicznościach prawdopodobnie wylądowałoby w koszu na śmieci.

Czerstwe pieczywo - typowe resztki, które można w prosty sposób wykorzystać
Czerstwe pieczywo - typowe resztki, które można w prosty sposób wykorzystać © Canva | wydynd
  • Kawałki chleba. Z czerstwego pieczywa możesz sporządzić bułkę tartą, ale nie tylko. To również idealny surowiec na grzanki, tosty francuskie lub zapiekankę. Kliknij tu, żeby poznać więcej pomysłów.
  • Resztki ziół. Musisz wiedzieć, że pesto to nie tylko bazylia, ale także inne składniki. Również te nieco zwiędłe czy wysuszone. "Oklapnięta" kolendra czy pietruszka mogą — w połączeniu z oliwą — zyskać w ten sposób nowe życie.
  • Skórki parmezanu. Większość z nas pozbywa się ich bez mrugnięcia okiem. Gdyby widział to jakiś włoski kucharz, gorzko by nad tym zapłakał. Z takich skórek przyrządza się m.in. przyprawę do zup i risotto.
  • Skórki z cytrusów. Możesz z nich przygotować środek czyszczący (w połączeniu z octem), ale nie tylko. Prawdziwi zwolennicy zasad "zero waste" przyrządzają z nich np. olejek. Wystarczy zalać skórki pomarańczy oliwą z oliwek, odstawić na miesiąc, a następnie przecedzić.
  • Kości. Doświadczeni kucharze wiedzą, że to właśnie w tej części mięsa kryje się najlepsza baza do gotowania aromatycznych i gęstych bulionów. Do tego samego można wykorzystać resztki z obróbki ryb. Nie warto ich wyrzucać!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik