PoradyPod żadnym pozorem nie wyrzucaj. Są cenniejsze niż ci się wydaje

Pod żadnym pozorem nie wyrzucaj. Są cenniejsze niż ci się wydaje

Resztki jedzenia nie zawsze powinny trafiać do kosza na śmieci. Wiele z nich jesteśmy w stanie jeszcze wykorzystać — i to naprawdę efektywnie. To nie tylko kwestia sprzeciwu wobec marnotrawstwa jedzenia, ale również solidna ulga dla domowego budżetu!

Resztki jedzenia - nie wszystkie trzeba wyrzucać
Resztki jedzenia - nie wszystkie trzeba wyrzucać
Źródło zdjęć: © Canva | AlenaPaulus

03.04.2024 | aktual.: 03.04.2024 11:10

W internecie nie jest trudno odnaleźć informacje o ilości marnowanej żywności w Polsce. Według danych udostępnionych przez Banki Żywności przeciętny Kowalski wyrzuca rocznie 75 kilogramów jedzenia. Być może skala krajowa zrobi na tobie większe wrażenie. Co roku w Polsce marnuje się niemal 5 milionów ton jedzenia. Na świecie jest to około 1,3 miliarda ton żywności rocznie. Kosmos, prawda?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

To, w jakim stopniu poważnie podejdziemy do tej przykrej kwestii, to sprawa indywidualna. Należy jednak brać pod uwagę, że zmiana zaczyna się od małych kroczków. Być może to, że to właśnie w domach marnuje się większość wspomnianej żywności, przemówi do ciebie bardziej, niż liczby. A może jeszcze lepiej zrobią to przykłady tego, jak w prosty i bezproblemowy sposób można wykorzystać niektóre resztki jedzenia?

Cenne resztki. Nie wyrzucaj — wykorzystaj!

Poniżej prezentujemy kilka przykładów na to, że wykorzystywanie resztek jedzenia nie musi być procesem "na siłę". To naprawdę ciekawe pomysły na efektywne spożytkowanie tego, co w normalnych okolicznościach prawdopodobnie wylądowałoby w koszu na śmieci.

Czerstwe pieczywo - typowe resztki, które można w prosty sposób wykorzystać
Czerstwe pieczywo - typowe resztki, które można w prosty sposób wykorzystać© Canva | wydynd
  • Kawałki chleba. Z czerstwego pieczywa możesz sporządzić bułkę tartą, ale nie tylko. To również idealny surowiec na grzanki, tosty francuskie lub zapiekankę. Kliknij tu, żeby poznać więcej pomysłów.
  • Resztki ziół. Musisz wiedzieć, że pesto to nie tylko bazylia, ale także inne składniki. Również te nieco zwiędłe czy wysuszone. "Oklapnięta" kolendra czy pietruszka mogą — w połączeniu z oliwą — zyskać w ten sposób nowe życie.
  • Skórki parmezanu. Większość z nas pozbywa się ich bez mrugnięcia okiem. Gdyby widział to jakiś włoski kucharz, gorzko by nad tym zapłakał. Z takich skórek przyrządza się m.in. przyprawę do zup i risotto.
  • Skórki z cytrusów. Możesz z nich przygotować środek czyszczący (w połączeniu z octem), ale nie tylko. Prawdziwi zwolennicy zasad "zero waste" przyrządzają z nich np. olejek. Wystarczy zalać skórki pomarańczy oliwą z oliwek, odstawić na miesiąc, a następnie przecedzić.
  • Kości. Doświadczeni kucharze wiedzą, że to właśnie w tej części mięsa kryje się najlepsza baza do gotowania aromatycznych i gęstych bulionów. Do tego samego można wykorzystać resztki z obróbki ryb. Nie warto ich wyrzucać!
Wybrane dla Ciebie