Czerstwe pieczywo – przepisy. Co można zrobić ze starego chleba? Zebraliśmy najlepsze pomysły

Marnowanie jedzenia jest złe – z tym chyba nikt nie będzie dyskutował. Ale czy wiesz, że możesz temu zapobiegać? Zanim następnym razem będziesz chciał wyrzucić czerstwe pieczywo, to przypomnij sobie ten artykuł. Co zrobić ze starego chleba? Oto przepisy na pyszne dania i nie tylko.

Obrazek
Ewa

Co zrobić z czerstwego pieczywa? Przepisy

Założę się, że każdy z nas chociaż raz jadł tę potrawę w swoim życiu, a i na pewno wiele osób do tego wraca. Mowa oczywiście o chlebie w jajku! Oto przepis na danie z czerstwego pieczywa.

Możesz go zrobić w dwóch wersjach: słodkiej i słonej. Nie potrzebujesz ani dużych umiejętności kucharskich, ani wielu produktów. Połączenie idealne, prawda? Jak zrobić chleb w jajkach? Jakie składniki są potrzebne?

Chleb w jajku na słono– składniki i wykonanie:

  • 2 roztrzepane jajka
  • 4 kromki czerstwego chleba
  • 2 łyżki mleka
  • sól i pieprz
  • opcjonalnie: ząbek czosnku i natka pietruszki
  • olej lub masło do smażenia

Do roztrzepanych jajek dodajemy mleko, sól, pieprz i (opcjonalnie) przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną pietruszkę i zanurzamy kawałki chleba z obu stron. Usmaż z dwóch stron na złocisty kolor.

Obrazek

Chleb w jajku na słodko – składniki i wykonanie:

  • 2 roztrzepane jajka
  • 4 kromki czerstwego pieczywa
  • 80 ml mleka
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • olej lub masło do smażenia

Wykonanie jest równie banalne. Do roztrzepanych jajek dodajemy mleko, cukier i cynamon i mieszamy. Moczymy w tym kawałki pieczywa i smażymy na złoty kolor. Możesz podać te francuskie tosty z dżemem, miodem lub cukrem pudrem. Nic więcej im nie trzeba :)

Obrazek

Bułka tarta z czerstwego pieczywa

Jak zrobić bułkę tartą z wyschniętego chleba?

Bułka tarta znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Zamiast następnym razem sięgnąć po nią na sklepowej półce, przypomnij sobie, czy czasem w domu nie zalega Ci stare pieczywo. Sprawdzi się zarówno chleb, jak i bułki. Pozwól im wyschnąć niemal na kamień i wrzuć do robota kuchennego (lub zetrzyj na tarce). Pamiętaj, żeby sprawdzić, czy pieczywo nie spleśniało!

Obrazek

Zapiekanka chlebowa na ciepło – przepis na danie z czerstwego pieczywa

Kanapki z czerstwego chleba nie mają zbyt wielu fanów. Zamiast serwować je na kolację: zrób błyskawiczną zapiekankę!

  1. W naczyniu żaroodpornym ułóż kromki czerstwego pieczywa
  2. Połóż na nie szynkę, ser, pieczarki, paprykę, pomidory. Możesz wykorzystać swoje ulubione dodatki, które zalegają Ci w lodówce
  3. Zalej wszystko 2 jajkami roztrzepanymi z 2 łyżkami śmietany i dodatkiem ulubionych przypraw (obowiązkowo sól i pieprz, my polecamy także zioła prowansalskie, paprykę ostrą, tymianek i rozmaryn)
  4. Posyp startym żółtym serem lub mozzarellą
  5. Piecz 15-20 minut w 180 st. Celsjusza
Obrazek

Serowe kieszonki z chleba tostowego

Co zrobić z czerstwego chleba? Zamień go w serowe kieszonki, które będą świetną przekąską na ciepło. Wykonanie jest naprawdę proste, a efekt powala. Zobacz nasz przepis. Możesz jeść je z sosem pomidorowym, czosnkowym lub po prostu solo.

Obrazek

Deserowe ruloniki z czerstwego chleba

Oto ostatni przepis na danie z czerstwego pieczywa. Podkręcone czekoladą francuskie tosty w formie ruloników będą ciekawym deserem. Wykorzystaj do niego kromki czerstwego pieczywa tostowego. Truskawki i czekolada to połączenie idealne! Zobacz przepis!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione