Czerstwe pieczywo – przepisy. Co można zrobić ze starego chleba? Zebraliśmy najlepsze pomysły
Marnowanie jedzenia jest złe – z tym chyba nikt nie będzie dyskutował. Ale czy wiesz, że możesz temu zapobiegać? Zanim następnym razem będziesz chciał wyrzucić czerstwe pieczywo, to przypomnij sobie ten artykuł. Co zrobić ze starego chleba? Oto przepisy na pyszne dania i nie tylko.
14.02.2022 10:42
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Co zrobić z czerstwego pieczywa? Przepisy
Założę się, że każdy z nas chociaż raz jadł tę potrawę w swoim życiu, a i na pewno wiele osób do tego wraca. Mowa oczywiście o chlebie w jajku! Oto przepis na danie z czerstwego pieczywa.
Możesz go zrobić w dwóch wersjach: słodkiej i słonej. Nie potrzebujesz ani dużych umiejętności kucharskich, ani wielu produktów. Połączenie idealne, prawda? Jak zrobić chleb w jajkach? Jakie składniki są potrzebne?
Chleb w jajku na słono– składniki i wykonanie:
- 2 roztrzepane jajka
- 4 kromki czerstwego chleba
- 2 łyżki mleka
- sól i pieprz
- opcjonalnie: ząbek czosnku i natka pietruszki
- olej lub masło do smażenia
Do roztrzepanych jajek dodajemy mleko, sól, pieprz i (opcjonalnie) przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną pietruszkę i zanurzamy kawałki chleba z obu stron. Usmaż z dwóch stron na złocisty kolor.
Chleb w jajku na słodko – składniki i wykonanie:
- 2 roztrzepane jajka
- 4 kromki czerstwego pieczywa
- 80 ml mleka
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- olej lub masło do smażenia
Wykonanie jest równie banalne. Do roztrzepanych jajek dodajemy mleko, cukier i cynamon i mieszamy. Moczymy w tym kawałki pieczywa i smażymy na złoty kolor. Możesz podać te francuskie tosty z dżemem, miodem lub cukrem pudrem. Nic więcej im nie trzeba :)
Bułka tarta z czerstwego pieczywa
Jak zrobić bułkę tartą z wyschniętego chleba?
Bułka tarta znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Zamiast następnym razem sięgnąć po nią na sklepowej półce, przypomnij sobie, czy czasem w domu nie zalega Ci stare pieczywo. Sprawdzi się zarówno chleb, jak i bułki. Pozwól im wyschnąć niemal na kamień i wrzuć do robota kuchennego (lub zetrzyj na tarce). Pamiętaj, żeby sprawdzić, czy pieczywo nie spleśniało!
Zapiekanka chlebowa na ciepło – przepis na danie z czerstwego pieczywa
Kanapki z czerstwego chleba nie mają zbyt wielu fanów. Zamiast serwować je na kolację: zrób błyskawiczną zapiekankę!
- W naczyniu żaroodpornym ułóż kromki czerstwego pieczywa
- Połóż na nie szynkę, ser, pieczarki, paprykę, pomidory. Możesz wykorzystać swoje ulubione dodatki, które zalegają Ci w lodówce
- Zalej wszystko 2 jajkami roztrzepanymi z 2 łyżkami śmietany i dodatkiem ulubionych przypraw (obowiązkowo sól i pieprz, my polecamy także zioła prowansalskie, paprykę ostrą, tymianek i rozmaryn)
- Posyp startym żółtym serem lub mozzarellą
- Piecz 15-20 minut w 180 st. Celsjusza
Serowe kieszonki z chleba tostowego
Co zrobić z czerstwego chleba? Zamień go w serowe kieszonki, które będą świetną przekąską na ciepło. Wykonanie jest naprawdę proste, a efekt powala. Zobacz nasz przepis. Możesz jeść je z sosem pomidorowym, czosnkowym lub po prostu solo.
Deserowe ruloniki z czerstwego chleba
Oto ostatni przepis na danie z czerstwego pieczywa. Podkręcone czekoladą francuskie tosty w formie ruloników będą ciekawym deserem. Wykorzystaj do niego kromki czerstwego pieczywa tostowego. Truskawki i czekolada to połączenie idealne! Zobacz przepis!