Ewa Wachowicz ma patent na najlepsze wyrośnięte muffinki. Zakochacie się już w samym zapachu

Ewa Wachowicz zdradziła patent na muffinki puszyste jak chmurka. To jednak ich niejedyna zaleta, gdyż "uperfumowane" są pomarańczowymi nutami aż na wskroś, co czyni je cytrusową bombą. Przepis absolutnie do odtworzenia.

Obłędne muffiny Ewy WachowiczObłędne muffiny Ewy Wachowicz
Źródło zdjęć: © Instagram: Ewa Wachowicz (creenshot), Pixabay

Ewa Wachowicz tym razem zachwyciła przepisem na doskonałe muffinki. To gratka i dla fanów małych słodkości, i dla wszystkich rozkochanych w pomarańczowych nutach. Koniecznie wypróbuj ten przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na chrupiącym waflu rozlewam kolorowe galaretki. Po dwóch godzinach pyszny deser jest gotowy

Ewa Wachowicz i jej sposób na najlepsze muffinki. Łatwe i szybkie

Przepis Ewy Wachowicz na pomarańczowe muffinki to bułka z masłem. Wyrastają jak szalone, a ich intensywny pomarańczowy smak powala na kolana. Znana restauratorka i prezenterka proponuje, by do ciasta dodać proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Produkty te działają spulchniająco. Warto jednak pamiętać, by nie przesadzać z ich dodatkiem, w przeciwnym razie wypiek może mieć nieprzyjemny, chemiczny smak.

Przesiąknięte smakiem pomarańczy muffinki zrobicie za pomocą skórki cytrusa i odrobiny soku. Przyda się też esencja pomarańczowa, którą bez problemu kupicie w sklepie. Składniki wystarczy dobrze wymieszać, a gotową masę wylać do przygotowanych foremek. To wszystko.Koniecznie wypróbuj przepis Ewy Wachowicz.

Przygotuj muffinki według przepisu Ewy Wachowicz
Przygotuj muffinki według przepisu Ewy Wachowicz © Pixabay

Mocno pomarańczowe muffinki. Przepis Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 2 jajka,
  • pół szklanki cukru,
  • 2 szklanki mąki,
  • pół szklanki oleju,
  • pół szklanki mleka,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • skórka otarta z 1 pomarańczy,
  • 1/4 szklanki soku z pomarańczy,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z pomarańczy,
  • cukier trzcinowy do posypania.

Przygotowanie:

  1. Jajka utrzyj z cukrem, następnie porcjami dodawaj przesianą mąkę, mleko i olej, cały czas ucierając masę. W połowie dodawania składników dodaj sodę i proszek do pieczenia.
  2. Następnie do masy dodaj skórkę i sok z pomarańczy oraz ekstrakt. Zmiksuj całość i wyłóż do foremek (do 2/3 wysokości). Muffinki piecz w 180 st. C przez 20-25 minut.
  3. Gotowe muffinki posyp cukrem pudrem.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Tylko przypomina jabłecznik. Czerlotka ma unikatowy smak i recepturę
Tylko przypomina jabłecznik. Czerlotka ma unikatowy smak i recepturę
Nawet Polaków już nie kręcą takie śniadania. Hotele zmieniają strategię
Nawet Polaków już nie kręcą takie śniadania. Hotele zmieniają strategię
Ułożyłam je inaczej niż zwykle. Z wierzchu ładnie rumiane i zapiekanka nie podeszła wodą
Ułożyłam je inaczej niż zwykle. Z wierzchu ładnie rumiane i zapiekanka nie podeszła wodą
Pałki z kurczaka piekę z nietypowymi owocami. Połączenie smaków zachwyci nawet najbardziej wybredną teściową
Pałki z kurczaka piekę z nietypowymi owocami. Połączenie smaków zachwyci nawet najbardziej wybredną teściową
W weekend zrobiłam czekoladową poezję. Ciasto zrobiło wrażenie na wszystkich gościach
W weekend zrobiłam czekoladową poezję. Ciasto zrobiło wrażenie na wszystkich gościach
Mielone robię z nietypowego mięsa. Są soczyste, pełne smaku i mają chrupiącą skórkę
Mielone robię z nietypowego mięsa. Są soczyste, pełne smaku i mają chrupiącą skórkę
Pierwszy raz jadłam je w Wiedniu. Odkąd zrobiłam dla rodziny, co chwilę o nie proszą
Pierwszy raz jadłam je w Wiedniu. Odkąd zrobiłam dla rodziny, co chwilę o nie proszą
Hitowy dodatek do obiadu w PRL-u. Dziś mało kto robi, a jest zdrowy, pyszny i bardzo tani
Hitowy dodatek do obiadu w PRL-u. Dziś mało kto robi, a jest zdrowy, pyszny i bardzo tani
Mój tata robi gęsty i aromatyczny gulasz z tym dodatkiem. Idealny do ziemniaków, kaszy i ryżu
Mój tata robi gęsty i aromatyczny gulasz z tym dodatkiem. Idealny do ziemniaków, kaszy i ryżu
Kiedyś takie gołąbki były prawdziwym przysmakiem. Dziś wyparła je wersja z ryżem, a to duża strata
Kiedyś takie gołąbki były prawdziwym przysmakiem. Dziś wyparła je wersja z ryżem, a to duża strata
Wiesz, ile soli dodać do kiszonej kapusty? Teraz już zawsze wyjdzie idealna
Wiesz, ile soli dodać do kiszonej kapusty? Teraz już zawsze wyjdzie idealna
Szybka i pyszna zapiekanka. Pokocha ją cała rodzina bez wyjątku
Szybka i pyszna zapiekanka. Pokocha ją cała rodzina bez wyjątku