PrzepisSłodkościEwa Wachowicz ma patent na najlepsze wyrośnięte muffinki. Zakochacie się już w samym zapachu

Ewa Wachowicz ma patent na najlepsze wyrośnięte muffinki. Zakochacie się już w samym zapachu

Ewa Wachowicz zdradziła patent na muffinki puszyste jak chmurka. To jednak ich niejedyna zaleta, gdyż "uperfumowane" są pomarańczowymi nutami aż na wskroś, co czyni je cytrusową bombą. Przepis absolutnie do odtworzenia.

Obłędne muffiny Ewy Wachowicz
Obłędne muffiny Ewy Wachowicz
Źródło zdjęć: © Instagram: Ewa Wachowicz (creenshot), Pixabay

13.05.2024 10:52

Ewa Wachowicz tym razem zachwyciła przepisem na doskonałe muffinki. To gratka i dla fanów małych słodkości, i dla wszystkich rozkochanych w pomarańczowych nutach. Koniecznie wypróbuj ten przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ewa Wachowicz i jej sposób na najlepsze muffinki. Łatwe i szybkie

Przepis Ewy Wachowicz na pomarańczowe muffinki to bułka z masłem. Wyrastają jak szalone, a ich intensywny pomarańczowy smak powala na kolana. Znana restauratorka i prezenterka proponuje, by do ciasta dodać proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Produkty te działają spulchniająco. Warto jednak pamiętać, by nie przesadzać z ich dodatkiem, w przeciwnym razie wypiek może mieć nieprzyjemny, chemiczny smak.

Przesiąknięte smakiem pomarańczy muffinki zrobicie za pomocą skórki cytrusa i odrobiny soku. Przyda się też esencja pomarańczowa, którą bez problemu kupicie w sklepie. Składniki wystarczy dobrze wymieszać, a gotową masę wylać do przygotowanych foremek. To wszystko.Koniecznie wypróbuj przepis Ewy Wachowicz.

Przygotuj muffinki według przepisu Ewy Wachowicz
Przygotuj muffinki według przepisu Ewy Wachowicz© Pixabay

Mocno pomarańczowe muffinki. Przepis Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 2 jajka,
  • pół szklanki cukru,
  • 2 szklanki mąki,
  • pół szklanki oleju,
  • pół szklanki mleka,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • skórka otarta z 1 pomarańczy,
  • 1/4 szklanki soku z pomarańczy,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z pomarańczy,
  • cukier trzcinowy do posypania.

Przygotowanie:

  1. Jajka utrzyj z cukrem, następnie porcjami dodawaj przesianą mąkę, mleko i olej, cały czas ucierając masę. W połowie dodawania składników dodaj sodę i proszek do pieczenia.
  2. Następnie do masy dodaj skórkę i sok z pomarańczy oraz ekstrakt. Zmiksuj całość i wyłóż do foremek (do 2/3 wysokości). Muffinki piecz w 180 st. C przez 20-25 minut.
  3. Gotowe muffinki posyp cukrem pudrem.
Wybrane dla Ciebie