WAŻNE
TERAZ

Prokuratura reaguje na oburzające słowa Brauna

Ewa Wachowicz ma patent na najlepsze wyrośnięte muffinki. Zakochacie się już w samym zapachu

Ewa Wachowicz zdradziła patent na muffinki puszyste jak chmurka. To jednak ich niejedyna zaleta, gdyż "uperfumowane" są pomarańczowymi nutami aż na wskroś, co czyni je cytrusową bombą. Przepis absolutnie do odtworzenia.

Obłędne muffiny Ewy WachowiczObłędne muffiny Ewy Wachowicz
Źródło zdjęć: © Instagram: Ewa Wachowicz (creenshot), Pixabay

Ewa Wachowicz tym razem zachwyciła przepisem na doskonałe muffinki. To gratka i dla fanów małych słodkości, i dla wszystkich rozkochanych w pomarańczowych nutach. Koniecznie wypróbuj ten przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na chrupiącym waflu rozlewam kolorowe galaretki. Po dwóch godzinach pyszny deser jest gotowy

Ewa Wachowicz i jej sposób na najlepsze muffinki. Łatwe i szybkie

Przepis Ewy Wachowicz na pomarańczowe muffinki to bułka z masłem. Wyrastają jak szalone, a ich intensywny pomarańczowy smak powala na kolana. Znana restauratorka i prezenterka proponuje, by do ciasta dodać proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Produkty te działają spulchniająco. Warto jednak pamiętać, by nie przesadzać z ich dodatkiem, w przeciwnym razie wypiek może mieć nieprzyjemny, chemiczny smak.

Przesiąknięte smakiem pomarańczy muffinki zrobicie za pomocą skórki cytrusa i odrobiny soku. Przyda się też esencja pomarańczowa, którą bez problemu kupicie w sklepie. Składniki wystarczy dobrze wymieszać, a gotową masę wylać do przygotowanych foremek. To wszystko.Koniecznie wypróbuj przepis Ewy Wachowicz.

Przygotuj muffinki według przepisu Ewy Wachowicz
Przygotuj muffinki według przepisu Ewy Wachowicz © Pixabay

Mocno pomarańczowe muffinki. Przepis Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 2 jajka,
  • pół szklanki cukru,
  • 2 szklanki mąki,
  • pół szklanki oleju,
  • pół szklanki mleka,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • skórka otarta z 1 pomarańczy,
  • 1/4 szklanki soku z pomarańczy,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z pomarańczy,
  • cukier trzcinowy do posypania.

Przygotowanie:

  1. Jajka utrzyj z cukrem, następnie porcjami dodawaj przesianą mąkę, mleko i olej, cały czas ucierając masę. W połowie dodawania składników dodaj sodę i proszek do pieczenia.
  2. Następnie do masy dodaj skórkę i sok z pomarańczy oraz ekstrakt. Zmiksuj całość i wyłóż do foremek (do 2/3 wysokości). Muffinki piecz w 180 st. C przez 20-25 minut.
  3. Gotowe muffinki posyp cukrem pudrem.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Sprawdziliśmy ceny w zakładzie karnym. Oto ile muszą płacić osadzeni za kawę
Sprawdziliśmy ceny w zakładzie karnym. Oto ile muszą płacić osadzeni za kawę
Smakuje dużo lepiej niż sernik. Nie ma osoby, której nie zaskoczy główny składnik
Smakuje dużo lepiej niż sernik. Nie ma osoby, której nie zaskoczy główny składnik
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
Do jagodzianek dodaję 1 nietypowy składnik. Są zdrowsze i mają więcej białka
Do jagodzianek dodaję 1 nietypowy składnik. Są zdrowsze i mają więcej białka
To najłatwiejsze ciasto z morelami. Trudno będzie poprzestać na jednym kawałku
To najłatwiejsze ciasto z morelami. Trudno będzie poprzestać na jednym kawałku
Do pomidorowej nie dodaję ziemniaków czy ryżu. Dzięki temu dodatkowi jest bardziej sycąca
Do pomidorowej nie dodaję ziemniaków czy ryżu. Dzięki temu dodatkowi jest bardziej sycąca
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Do tego dania jednogarnkowego dorzucam fasolkę szparagową. Cała rodzina zjada ze smakiem
Do tego dania jednogarnkowego dorzucam fasolkę szparagową. Cała rodzina zjada ze smakiem
Tak usuniesz z arbuza wszystkie pestki w kilka sekund. Trik z nożem jest genialny
Tak usuniesz z arbuza wszystkie pestki w kilka sekund. Trik z nożem jest genialny
W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem