PrzepisGrillEwa Wachowicz robi genialną białą kiełbasę na grillu. Jej sekretem jest marynata bawarska

Ewa Wachowicz robi genialną białą kiełbasę na grillu. Jej sekretem jest marynata bawarska

Ewa Wachowicz proponuje białą kiełbasę z grilla w marynacie bawarskim
Ewa Wachowicz proponuje białą kiełbasę z grilla w marynacie bawarskim
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram: Ewa Wachowicz (screenshot)

11.05.2024 14:13

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Biała kiełbasa jest dość nieoczywistym wyborem, jeśli chodzi o grillowanie. Ewa Wachowicz przekonuje jednak, że wyrób ten można przygotować na różne sposoby. A ten z wykorzystaniem marynaty bawarskiej stanie się twoim ulubionym.

Trudno nie oprzeć się białej kiełbasie w tej wersji. Pyszna bawarska marynata stanie się grillowym hitem w twoim domu. Daj się przekonać i wypróbuj przepis Ewy Wachowicz, prezenterki i restauratorki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak zrobić białą kiełbasę surową na grill?

Jeśli zastanawiasz się, czy biała kiełbasa nadaje się na grill, to wiedz, że nadaje się nawet lepiej niż tradycyjna kiełbasa. A to ze względu na to, że biała kiełbasa surowa nie zawiera azotanów czy azotynów. Substancje te są wykorzystywane do produkcji wyrobów wędzonych czy peklowanych. I za sprawą tych substancji podczas grillowania powstają rakotwórcze nitrozoaminy.

Ewa Wachowicz ma dwie propozycje na białą kiełbasę z grilla. Jedna z nich, ekspresowa, zakłada posmarowanie kiełbasy sosem barbecue (przepis na domowy sos znajdziesz tutaj) i zawinięcie jej w folię aluminiową z kilkoma plastrami czerwonej cebuli. Tak przygotowaną kiełbasę należy upiec na ruszcie. Kolejna wersja pieczonej kiełbasy wymaga przygotowania marynaty bawarskiej. To bardzo proste, a wyniesie grillowanie na wyższy poziom. Zobacz przepis Ewy Wachowicz.

Białą kiełbasę można grillować
Białą kiełbasę można grillować© Canva | mali maeder

Białka kiełbasa z grilla w marynacie bawarskiej. Przepis Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 1 kg surowej biała kiełbasa,
  • 500 ml jasnego piwa,
  • 3 ząbki czosnku,
  • papryka mielona.

Przygotowanie:

  1. Piwo wymieszaj z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i mieloną papryką. Wymieszaj całość.
  2. Kiełbaski natnij i włóż do marynaty, przykryj i odstaw na minimum 2 godziny. Po tym czasie upiec na grillu. W trakcie polewaj marynatą.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także