Wykorzystaj popularny napój do przygotowania niezwykłego sosu. Z nim, każdy grill się uda!

Sezon grillowy za pasem. To odpowiedni czas, by zastanowić się, co wrzucić na grilla i jakie dania przygotować na długi weekend majowy, w którym większość osób po raz pierwszy rozpali grilla na swojej działce. Świetnym uzupełnieniem każdego dania z grilla na pewno będzie sos BBQ, który można przygotować na bazie popularnego napoju gazowanego.

ObrazekAdobe Stock
Karol Wiak

Grillowanie to bez wątpienia "polski sport narodowy". Przy sprzyjającej pogodzie, zaprasza się swoich znajomych i rodzinę na działkę, i przygotowuje popularne dania na grillu. Królują tu przede wszystkim potrawy mięsne, ale w ostatnim czasie również warzywa, a nawet i owoce. Świetnym uzupełnieniem niemal każdego dania z grilla, będzie sos BBQ, którego podstawą jest popularny napój gazowany. Jak przygotować najlepszy sos do dań z grilla?

Sos BBQ - w czym tkwi jego wyjątkowość?

Sezon grillowy, zgodnie z tym, co zostało wcześniej wspomniane, to bogactwo różnorodnych potraw. Ich uzupełnieniem są sosy do dań z grilla. Do jednego z najpopularniejszych należy zaliczyć tzatziki czy sos czosnkowy.

A można również nieco bardziej podkreślić smak, przygotowując popularny sos BBQ, którego podstawą będzie coca-cola. Ten sos sprawdzi się nie tylko do dań z grilla. Możesz go przechowywać w lodówce, nawet przez cały rok.

Obrazek
Sos - Pyszności; Foto Canva.com

Idealnie pasuje do niemal wszystkich rodzajów mięsa. Świetnie sprawdzi się jako marynata do mięs czy glazura pod sam koniec pieczenia w piekarniku lub smażenia mięsa na grillu. Będzie dobrym uzupełnieniem kanapek, hamburgerów. Można go, bez żadnych obaw, połączyć z majonezem, wodą, marynatą z ogórków czy cebuli, dzięki czemu uzyskasz najlepszy dressing do sałatek.

Jak zrobić najlepszy sos BBQ?

Przygotowanie sosu BBQ jest naprawdę proste. Dobrze jest go mieć w lodówce, zawsze pod ręką. Jeśli przelejesz gorący sos do wyparzonego słoika, to możesz go trzymać nawet rok w lodówce i dwa tygodnie po otwarciu. A jeśli zdecydujesz się na pasteryzowanie słoików z tym sosem, to nie musisz ich nawet trzymać w lodówce.

Przepis na sos BBQ to tylko kilka składników. Smak sosu będzie jedyny w swoim rodzaju.

Składniki:

  • 500 g ketchupu
  • litr coca-coli
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżka suszonej cebulki
  • łyżka sosu Worcester
  • łyżeczka czarnego pieprzu mielonego
  • łyżka granulowanego czosnku
  • szczypta cynamonu
  • starta skórka pomarańczy
  • ziele angielskie
  • szczypta soli.
Obrazek
Przygotowanie sosu BBQ - Pyszności

Sposób przygotowania:

  1. Wlej coca-colę do garnka i na dużym ogniu odparuj 3/4 płynu.
  2. Dodaj resztę pozostałych składników, zmniejsz ogień do średniego i gotuj przez około 25 minut. Postaraj się mieszać od czasu do czasu, by sos zgęstniał.
  3. Ostudź i następnie przecedź sos BBQ przez sito i przelej do słoików.

A tak przyrządzisz genialną karkówkę. Jest fantastyczna!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej