Pod żadnym pozorem nie wyrzucaj. Są cenniejsze niż złoto

Cenimy walory kulinarne cebuli, pamiętamy o niej, kiedy zbliża się sezon infekcji. Nie jest jednak tajemnicą, że prawdziwe bogactwo naturalnych prozdrowotnych składników kryje się nie tyle w kolejnych warstwach warzywa, a w łupinach. Niestety te zazwyczaj lądują w koszu, a są źródłem składnika, po który — w formie suplementu — ustawiamy się w kolejce do apteki.

Dlaczego nie powinno się wyrzucać łupin cebuli? Dlaczego nie powinno się wyrzucać łupin cebuli?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Dlaczego nie warto wyrzucać łupin cebuli? Głównie przez wzgląd na obecną w nich kwercetynę, czyli bioaktywny związek roślinny o właściwościach antyoksydacyjnych. Okazuje się też, że kwercetyna niezbędna jest do zdrowego wzrostu przeciwciał, walczących z infekcjami. Łupiny cebuli to także cenne źródło witamin, mikroelementów takich wapń, magnez, żelazo, potas, selen czy chrom, związków siarkowych oraz błonnika pokarmowego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Co może mieć ze sobą wspólnego dynia i pizza? Okazuje się, że bardzo wiele

Kwercetyna - cudowna substancja zamknięta w łupinach cebuli

Warto bliżej przyjrzeć się wspomnianej wyżej kwercetynie. W aptekach znajdziemy suplementy, w których związek ten jest składnikiem, jednak lepiej przyswajalna jest ta zawarta w łupinach cebuli. Kwercetyna jest silnym przeciwutleniaczem - pomaga organizmowi zwalczać wolne rodniki, które przyczyniają się do wielu chorób. Dzięki właściwościom przeciwzapalnym kwercetyna wpływa na łagodzenie stanów zapalnych w organizmie. To z kolei istotne jest w przypadku chorób przewlekłych, np. chorób serca, cukrzycy czy nowotworów.

Kwercetyna jest również znana z poprawiania funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego. Pomaga w obniżeniu poziomu złego cholesterolu we krwi i reguluje ciśnienie krwi, to natomiast redukuje ryzyko chorób serca. Ponadto substancja ta poprawia elastyczność naczyń krwionośnych, zapobiegając przy tym zatorom i udarom mózgu.

Innym znaczącym atutem kwercetyny jest jej zdolność do wspierania układu odpornościowego. Działa jak "tarcza", wzmacniając organizm i pomagając w walce z infekcjami wirusowymi i bakteryjnymi. W sezonie grypowym warto więc skorzystać z dobroczynnych naparów stworzonych z łupin cebuli.

łupiny cebuli są źródłem cennej kwercetyny
łupiny cebuli są źródłem cennej kwercetyny © Pixabay

Wzmacniający napar z łupin cebuli. Przepis

Składniki:

  • garść łupin cebuli,
  • 1 l wody.

Przygotowanie i stosowanie:

  1. Zalej łupiny cebuli wrzątkiem i pozostaw pod przykryciem na 15 minut.
  2. Następnie przecedź napar. Możesz go dodatkowo posłodzić miodem. Pij regularnie, trzy razy dziennie po jednej szklance.


Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę