Pod żadnym pozorem nie wyrzucaj. Są cenniejsze niż złoto
Cenimy walory kulinarne cebuli, pamiętamy o niej, kiedy zbliża się sezon infekcji. Nie jest jednak tajemnicą, że prawdziwe bogactwo naturalnych prozdrowotnych składników kryje się nie tyle w kolejnych warstwach warzywa, a w łupinach. Niestety te zazwyczaj lądują w koszu, a są źródłem składnika, po który — w formie suplementu — ustawiamy się w kolejce do apteki.
12.10.2023 | aktual.: 26.03.2024 12:33
Dlaczego nie warto wyrzucać łupin cebuli? Głównie przez wzgląd na obecną w nich kwercetynę, czyli bioaktywny związek roślinny o właściwościach antyoksydacyjnych. Okazuje się też, że kwercetyna niezbędna jest do zdrowego wzrostu przeciwciał, walczących z infekcjami. Łupiny cebuli to także cenne źródło witamin, mikroelementów takich wapń, magnez, żelazo, potas, selen czy chrom, związków siarkowych oraz błonnika pokarmowego.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kwercetyna - cudowna substancja zamknięta w łupinach cebuli
Warto bliżej przyjrzeć się wspomnianej wyżej kwercetynie. W aptekach znajdziemy suplementy, w których związek ten jest składnikiem, jednak lepiej przyswajalna jest ta zawarta w łupinach cebuli. Kwercetyna jest silnym przeciwutleniaczem - pomaga organizmowi zwalczać wolne rodniki, które przyczyniają się do wielu chorób. Dzięki właściwościom przeciwzapalnym kwercetyna wpływa na łagodzenie stanów zapalnych w organizmie. To z kolei istotne jest w przypadku chorób przewlekłych, np. chorób serca, cukrzycy czy nowotworów.
Kwercetyna jest również znana z poprawiania funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego. Pomaga w obniżeniu poziomu złego cholesterolu we krwi i reguluje ciśnienie krwi, to natomiast redukuje ryzyko chorób serca. Ponadto substancja ta poprawia elastyczność naczyń krwionośnych, zapobiegając przy tym zatorom i udarom mózgu.
Innym znaczącym atutem kwercetyny jest jej zdolność do wspierania układu odpornościowego. Działa jak "tarcza", wzmacniając organizm i pomagając w walce z infekcjami wirusowymi i bakteryjnymi. W sezonie grypowym warto więc skorzystać z dobroczynnych naparów stworzonych z łupin cebuli.
Wzmacniający napar z łupin cebuli. Przepis
Składniki:
- garść łupin cebuli,
- 1 l wody.
Przygotowanie i stosowanie:
- Zalej łupiny cebuli wrzątkiem i pozostaw pod przykryciem na 15 minut.
- Następnie przecedź napar. Możesz go dodatkowo posłodzić miodem. Pij regularnie, trzy razy dziennie po jednej szklance.