PoradyPod żadnym pozorem nie wyrzucaj. Są cenniejsze niż złoto

Pod żadnym pozorem nie wyrzucaj. Są cenniejsze niż złoto

Dlaczego nie powinno się wyrzucać łupin cebuli?
Dlaczego nie powinno się wyrzucać łupin cebuli?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
12.10.2023 09:06, aktualizacja: 26.03.2024 12:33

Cenimy walory kulinarne cebuli, pamiętamy o niej, kiedy zbliża się sezon infekcji. Nie jest jednak tajemnicą, że prawdziwe bogactwo naturalnych prozdrowotnych składników kryje się nie tyle w kolejnych warstwach warzywa, a w łupinach. Niestety te zazwyczaj lądują w koszu, a są źródłem składnika, po który — w formie suplementu — ustawiamy się w kolejce do apteki.

Dlaczego nie warto wyrzucać łupin cebuli? Głównie przez wzgląd na obecną w nich kwercetynę, czyli bioaktywny związek roślinny o właściwościach antyoksydacyjnych. Okazuje się też, że kwercetyna niezbędna jest do zdrowego wzrostu przeciwciał, walczących z infekcjami. Łupiny cebuli to także cenne źródło witamin, mikroelementów takich wapń, magnez, żelazo, potas, selen czy chrom, związków siarkowych oraz błonnika pokarmowego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kwercetyna - cudowna substancja zamknięta w łupinach cebuli

Warto bliżej przyjrzeć się wspomnianej wyżej kwercetynie. W aptekach znajdziemy suplementy, w których związek ten jest składnikiem, jednak lepiej przyswajalna jest ta zawarta w łupinach cebuli. Kwercetyna jest silnym przeciwutleniaczem - pomaga organizmowi zwalczać wolne rodniki, które przyczyniają się do wielu chorób. Dzięki właściwościom przeciwzapalnym kwercetyna wpływa na łagodzenie stanów zapalnych w organizmie. To z kolei istotne jest w przypadku chorób przewlekłych, np. chorób serca, cukrzycy czy nowotworów.

Kwercetyna jest również znana z poprawiania funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego. Pomaga w obniżeniu poziomu złego cholesterolu we krwi i reguluje ciśnienie krwi, to natomiast redukuje ryzyko chorób serca. Ponadto substancja ta poprawia elastyczność naczyń krwionośnych, zapobiegając przy tym zatorom i udarom mózgu.

Innym znaczącym atutem kwercetyny jest jej zdolność do wspierania układu odpornościowego. Działa jak "tarcza", wzmacniając organizm i pomagając w walce z infekcjami wirusowymi i bakteryjnymi. W sezonie grypowym warto więc skorzystać z dobroczynnych naparów stworzonych z łupin cebuli.

łupiny cebuli są źródłem cennej kwercetyny
łupiny cebuli są źródłem cennej kwercetyny© Pixabay

Wzmacniający napar z łupin cebuli. Przepis

Składniki:

  • garść łupin cebuli,
  • 1 l wody.

Przygotowanie i stosowanie:

  1. Zalej łupiny cebuli wrzątkiem i pozostaw pod przykryciem na 15 minut.
  2. Następnie przecedź napar. Możesz go dodatkowo posłodzić miodem. Pij regularnie, trzy razy dziennie po jednej szklance.


Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także