Zauważyłeś taki ślad w bananie? Nie jedz pod żadnym pozorem

Banany bez wątpienia zaliczają się do najbardziej popularnych owoców w naszym kraju. Mało jednak kto wie, co powinno wzbudzić naszą czujność. Kiedy lepiej zrezygnować z jedzenia tego owocu? Odpowiadam!

ObrazekKiedy powinniśmy zrezygnować z jedzenia bananów?/źródło: GabiSanda, pixabay
Marzena Pęcak

Każdy z nas je minimum kilka bananów tygodniowo. I zazwyczaj spożywamy je w formie owocowej przekąski. Nic jednocześnie nie stoi na przeszkodzie, aby na bazie bananów wyczarować w kuchni małą ucztę dla podniebienia. Jeśli potrzebujecie nowych inspiracji kulinarnych właśnie z bananami w roli głównej, zapraszam do naszej bogatej bazy z przepisami. Na pewno każdy znajdzie tam coś wyjątkowego dla siebie. Po prostu nie ma innej opcji!

Dziś jednak nie na przepisach chciałabym się skupić. Wiecie, jak rozpoznać, czy banan nadaje się do jedzenia? Na co powinniśmy szczególnie uważać? Przechodzimy do sedna sprawy!

Obrazek
Banany/źródło: Gratisography, Pexels

Czy można jeść banany z ciemnymi plamkami?

Zacznę od obalenia najbardziej popularnego mitu odnośnie bananów. Otóż wiele osób uważa, że jeśli na skórce banana pojawiły się brązowe plamki, to taki owoc nie nadaje się już do jedzenia. A to nieprawda. Jeśli miąższ w środku jest nadal biały i zwarty, spokojnie można takiego banana zjeść. To naturalny proces związany z dojrzewaniem.

Banan z ciemnymi plamkami będzie po prostu słodszy w smaku. Jeśli więc nie przepadacie za słodkimi smakami zbyt mocno, nie musicie jeść banana w formie przekąski. Możecie wykorzystać go w swojej kuchni, piekąc np. chlebek bananowy.

Jakich bananów powinniśmy unikać?

Nie oznacza to jednak, że jesteśmy bezpieczeni. Na portalu WP Kuchnia jakiś czas temu został opublikowany artykuł na ten temat. I jak się okazuje, naszą szczególną czujność powinien wzbudzić pewien istotny fakt. Jeśli w środku owocu zauważamy czerwoną linię, natychmiast powinniśmy zaprzestać konsumpcji ulubionego owocu.

"Z całą pewnością został on zainfekowany grzybem nigrospora, który dla osób uczulonych może być bardzo niebezpieczny" - czytamy.

Ponadto nasz niepokój powinny wzbudzić również owoce, które mają bardzo ciemną skórkę. Jeśli do tego mamy do czynienia z ciemnym miąższem, lepiej zrezygnować z jedzenia podejrzanych bananów. Takie owoce mogą być też bardzo miękkie w środku. Co więcej, na pierwszy rzut oka mogą wyglądać wręcz tak, jakby zaliczyły upadek z dużej wysokości. Bananom w takiej formie lepiej od razu powiedzieć nie. Dlaczego? Możliwe, że zaatakowała je już pleśń, z którą lepiej nie mieć kontaktu.

I to wszystko. Teraz już dokładnie wiecie, jakie oznaki powinny wzbudzić naszą czujność w przypadku bananów. Dobrze więc przyswoić sobie tę wiedzę, aby nigdy nie narazić się na nieprzyjemne i niekiedy niebezpiecznie konsekwencje.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki