PoradyZauważyłeś taki ślad w bananie? Nie jedz pod żadnym pozorem

Zauważyłeś taki ślad w bananie? Nie jedz pod żadnym pozorem

Banany bez wątpienia zaliczają się do najbardziej popularnych owoców w naszym kraju. Mało jednak kto wie, co powinno wzbudzić naszą czujność. Kiedy lepiej zrezygnować z jedzenia tego owocu? Odpowiadam!

Kiedy powinniśmy zrezygnować z jedzenia bananów?/źródło: GabiSanda, pixabay
Kiedy powinniśmy zrezygnować z jedzenia bananów?/źródło: GabiSanda, pixabay
Marzena Pęcak

14.07.2023 | aktual.: 14.07.2023 20:00

Każdy z nas je minimum kilka bananów tygodniowo. I zazwyczaj spożywamy je w formie owocowej przekąski. Nic jednocześnie nie stoi na przeszkodzie, aby na bazie bananów wyczarować w kuchni małą ucztę dla podniebienia. Jeśli potrzebujecie nowych inspiracji kulinarnych właśnie z bananami w roli głównej, zapraszam do naszej bogatej bazy z przepisami. Na pewno każdy znajdzie tam coś wyjątkowego dla siebie. Po prostu nie ma innej opcji!

Dziś jednak nie na przepisach chciałabym się skupić. Wiecie, jak rozpoznać, czy banan nadaje się do jedzenia? Na co powinniśmy szczególnie uważać? Przechodzimy do sedna sprawy!

Banany/źródło: Gratisography, Pexels
Banany/źródło: Gratisography, Pexels

Czy można jeść banany z ciemnymi plamkami?

Zacznę od obalenia najbardziej popularnego mitu odnośnie bananów. Otóż wiele osób uważa, że jeśli na skórce banana pojawiły się brązowe plamki, to taki owoc nie nadaje się już do jedzenia. A to nieprawda. Jeśli miąższ w środku jest nadal biały i zwarty, spokojnie można takiego banana zjeść. To naturalny proces związany z dojrzewaniem.

Banan z ciemnymi plamkami będzie po prostu słodszy w smaku. Jeśli więc nie przepadacie za słodkimi smakami zbyt mocno, nie musicie jeść banana w formie przekąski. Możecie wykorzystać go w swojej kuchni, piekąc np. chlebek bananowy.

Jakich bananów powinniśmy unikać?

Nie oznacza to jednak, że jesteśmy bezpieczeni. Na portalu WP Kuchnia jakiś czas temu został opublikowany artykuł na ten temat. I jak się okazuje, naszą szczególną czujność powinien wzbudzić pewien istotny fakt. Jeśli w środku owocu zauważamy czerwoną linię, natychmiast powinniśmy zaprzestać konsumpcji ulubionego owocu.

"Z całą pewnością został on zainfekowany grzybem nigrospora, który dla osób uczulonych może być bardzo niebezpieczny" - czytamy.

Ponadto nasz niepokój powinny wzbudzić również owoce, które mają bardzo ciemną skórkę. Jeśli do tego mamy do czynienia z ciemnym miąższem, lepiej zrezygnować z jedzenia podejrzanych bananów. Takie owoce mogą być też bardzo miękkie w środku. Co więcej, na pierwszy rzut oka mogą wyglądać wręcz tak, jakby zaliczyły upadek z dużej wysokości. Bananom w takiej formie lepiej od razu powiedzieć nie. Dlaczego? Możliwe, że zaatakowała je już pleśń, z którą lepiej nie mieć kontaktu.

I to wszystko. Teraz już dokładnie wiecie, jakie oznaki powinny wzbudzić naszą czujność w przypadku bananów. Dobrze więc przyswoić sobie tę wiedzę, aby nigdy nie narazić się na nieprzyjemne i niekiedy niebezpiecznie konsekwencje.

Wybrane dla Ciebie