Widzisz w sklepie takiego arbuza? Pod żadnym pozorem nie kupuj

Arbuz to najlepszy owoc na letnie, upalne dni. Jak kupić dobrego arbuza w sklepie bez możliwości przekrojenia? Zerknij na te szczegóły.

Jak wybrać dobry arbuz- Pyszności, źródło: CanvaJak wybrać dobry arbuz- Pyszności, źródło: Canva
Ewa

Arbuzy to znakomite owoce na upały. Składają się w głównej mierze z wody, więc przynoszą ukojenie i schładzają organizm. Nie ma nic lepszego niż kawałek zimnego arbuza z lodówki, gdy z nieba leje się żar. Wyzwaniem może być jednak kupno odpowiedniego okazu. O ile w przypadku przekrojonych na pół lub na ćwiartki owoców łatwo jest ocenić, który wygląda apetycznie, o tyle przy pełnych okazach sprawa się nieco komplikuje. Są jednak proste sposoby, aby wybrać idealny owoc.

Jak wybierać arbuzy w sklepie?

Skoro nie możemy go rozkroić ani tym bardziej spróbować, musimy zdać się na to, co widzimy. Na szczęście to w zupełności wystarczy, żeby wybrać idealny okaz. Wybierz arbuz o jasnej plamie na spodzie. Jasna plama to miejsce, w którym owo leżał na ziemi podczas dojrzewania. Im bardziej żółta lub pomarańczowa jest plama, tym dojrzalszy jest arbuz. Potrząśnij arbuza i wsłuchaj się w dźwięk, jaki wydaje. Poszukaj głuchego, głębokiego dźwięku, który wskazuje na to, że owoc jest dojrzały. Jeśli dźwięk jest metaliczny lub pusty, prawdopodobnie arbuz jest niedojrzały. Kolejny szczegół, który zdradza, że arbuz jest niesmaczny, to ogonek. Jeśli jest jeszcze zielony, owoc będzie mało słodki i soczysty. Lepiej szukać okazów z brązową plamką w miejscu, z którego wyrasta łodyga.

Obrazek
Arbuzy - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Ważna jest również waga. Dobry arbuz powinien być ciężki, ponieważ oznacza to, że jest soczysty i ma więcej miąższu. Dobry arbuz powinien mieć delikatny, przyjemny zapach, szczególnie na dolnym końcu. Jeśli czujesz intensywny, przesłodzony lub fermentujący zapach, może to wskazywać na jego zepsucie. Odpowiednio dojrzały arbuz będzie miał skórkę, która jest delikatnie elastyczna, ale nie jest zbyt miękka ani twarda. Gdy delikatnie dociskasz powierzchnię arbuza, powinien on ustępować pod naciskiem, ale nie powinien być zbyt miękki, tak jakby miał się rozpaść.

Arbuz - jak go przechowywać?

Arbuza w całości najlepiej przechowywać w temperaturze pokojowej lub odrobinę chłodniejszym miejscu, dzięki czemu wytrzyma nawet wiele tygodni. Pokrojony arbuza powinien być spożywany możliwie szybko, ponieważ po kilku godzinach utraci na jakości, smaku i kolorze. Nie zaleca się przechowywania pokrojonych kawałków w lodówce, ponieważ mogą stracić swój smak i stać się mniej soczyste. Nie zawijaj arbuza w folię. Jeśli masz go za dużo, zblenduj go na mus i włóż do zamrażarki. Proste i zdrowe lody sorbetowe będą wspaniałe na upalne dni.

Obrazek
Mrożona herbata arbuzowa od razu ugasi pragnienie - Pyszności; Foto canva.com
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej