Blaty andrutów smaruję słodkim kremem. Domowy wafel znika co do okruszka w pół dnia
Szukasz pomysłu na szybką, pyszną i absolutnie prostą w przygotowaniu przekąskę? Mam coś w sam raz dla ciebie. Jeszcze się taki nie znalazł, któremu by nie posmakował wafel wysmarowany kajmakowym kremem. I założę się, że i ty będziesz nim zachwycony!
Czasem mam ochotę na prawdziwe kulinarne eksperymenty. Wyszukuję wtedy jakiś ciekawy, oryginalny przepis, (który zdarza mi się jeszcze urozmaicić, podrasować, albo po prostu zmienić coś pod własny gust) i spędzam w kuchni długie godziny, by na koniec zdać się na łaskę lub niełaskę surowego jury — mojej rodziny. Tak jest czasem. Ale nie zawsze. Bo zdarza się również, że stosuję się do zasady "mniej znaczy więcej" i przygotowuję domowy wafel, którego smaku nie zastąpi nawet skomplikowane i piekące się wiele godzin ciasto.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Łączę kilka produktów i w mgnieniu oka na stole pojawia się różowy makaron. Każdy się nim zachwyca
Nad smakiem tego pysznego smakołyku mógłbym rozwodzić się w nieskończoność, zachęcając cię szeregiem poetyckich epitetów i rozpływając się nad jego konsystencją. Ale po co? Przepis jest banalny, składniki tanie jak barszcz, a całość nie zajmie ci zbyt dużo czasu. Po prostu wciel poniższą recepturę w życie i ciesz się wspaniałym smakiem kajmakowo-maślanego wafla!
Kajmakowo-maślany domowy wafel
Składniki:
- 1 duże opakowanie wafli andrutów,
- 250 g miękkiego masła,
- 400 g masy kajmakowej,
- 3 łyżki kwaśnej śmietany.
Sposób przygotowania:
- Ciepłe masło ubij na puch. Zrób to na średnich obrotach miksera. Nie spiesz się, bądź cierpliwy. Ubijanie masła to właściwie cała praca, jaką będziesz musiał włożyć w ten smakołyk. Może to zająć około 10 minut.
- Pod koniec stopniowo zacznij dodawać do masła masę kajmakową. Gdy połączy się w jednolitą masę, pozostało już tylko jedno: śmietana. Dodaj ją na sam koniec, łyżka po łyżce.
- Przygotowaną w ten sposób masą kajmakową przekładaj andruty. Ilość "pięter"? To już zależy tylko od twojej wyobraźni i potrzeb.
- Kiedy skończysz, zabezpiecz wafel folią spożywczą i wstaw do lodówki. Przyciśnij czymś w miarę ciężkim, żeby warstwy "ciasta" dobrze do siebie przylgnęły.
- Wafel powinien teraz spędzić 3-4 godziny w chłodziarce i gotowe. Pokrój go w kawałki i śmiało wcinaj. Smacznego!