PrzepisSłodkościBlaty andrutów smaruję słodkim kremem. Domowy wafel znika co do okruszka w pół dnia

Blaty andrutów smaruję słodkim kremem. Domowy wafel znika co do okruszka w pół dnia

Szukasz pomysłu na szybką, pyszną i absolutnie prostą w przygotowaniu przekąskę? Mam coś w sam raz dla ciebie. Jeszcze się taki nie znalazł, któremu by nie posmakował wafel wysmarowany kajmakowym kremem. I założę się, że i ty będziesz nim zachwycony!

Wafel z masą kajmakową - najlepszy deser na świecie!
Wafel z masą kajmakową - najlepszy deser na świecie!
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Teerapong

13.05.2024 | aktual.: 13.05.2024 10:45

Czasem mam ochotę na prawdziwe kulinarne eksperymenty. Wyszukuję wtedy jakiś ciekawy, oryginalny przepis, (który zdarza mi się jeszcze urozmaicić, podrasować, albo po prostu zmienić coś pod własny gust) i spędzam w kuchni długie godziny, by na koniec zdać się na łaskę lub niełaskę surowego jury — mojej rodziny. Tak jest czasem. Ale nie zawsze. Bo zdarza się również, że stosuję się do zasady "mniej znaczy więcej" i przygotowuję domowy wafel, którego smaku nie zastąpi nawet skomplikowane i piekące się wiele godzin ciasto.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nad smakiem tego pysznego smakołyku mógłbym rozwodzić się w nieskończoność, zachęcając cię szeregiem poetyckich epitetów i rozpływając się nad jego konsystencją. Ale po co? Przepis jest banalny, składniki tanie jak barszcz, a całość nie zajmie ci zbyt dużo czasu. Po prostu wciel poniższą recepturę w życie i ciesz się wspaniałym smakiem kajmakowo-maślanego wafla!

Kajmakowo-maślany domowy wafel

Składniki:

  • 1 duże opakowanie wafli andrutów,
  • 250 g miękkiego masła,
  • 400 g masy kajmakowej,
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany.
Wafel, masa kajmakowa i gotowe. To smakuje obłędnie
Wafel, masa kajmakowa i gotowe. To smakuje obłędnie© Canva | Ramdan Fatoni

Sposób przygotowania:

  1. Ciepłe masło ubij na puch. Zrób to na średnich obrotach miksera. Nie spiesz się, bądź cierpliwy. Ubijanie masła to właściwie cała praca, jaką będziesz musiał włożyć w ten smakołyk. Może to zająć około 10 minut.
  2. Pod koniec stopniowo zacznij dodawać do masła masę kajmakową. Gdy połączy się w jednolitą masę, pozostało już tylko jedno: śmietana. Dodaj ją na sam koniec, łyżka po łyżce.
  3. Przygotowaną w ten sposób masą kajmakową przekładaj andruty. Ilość "pięter"? To już zależy tylko od twojej wyobraźni i potrzeb.
  4. Kiedy skończysz, zabezpiecz wafel folią spożywczą i wstaw do lodówki. Przyciśnij czymś w miarę ciężkim, żeby warstwy "ciasta" dobrze do siebie przylgnęły.
  5. Wafel powinien teraz spędzić 3-4 godziny w chłodziarce i gotowe. Pokrój go w kawałki i śmiało wcinaj. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie