Folię spożywczą trzymam zawsze w zamrażalniku. Każdy się dziwi, a potem robi tak samo

Folia spożywcza w zamrażalniku. Kiedy pierwszy raz ujrzeliśmy ten widok, naszła nas ochota na krótki komentarz: musisz być bardzo zmęczona. Zamiast mięsa wsadziłaś do zamrażarki samą folię. Jak się okazało, nie był to wcale przypadek, a genialny trik. Jak to działa? Dowiesz się z tego artykułu.

ObrazekFolia spożywcza w zamrażalniku - Pyszności; foto: Canva

Folia spożywcza to zdecydowanie jeden z najbardziej wszechstronnych wynalazków w historii. Być może urazimy tu czyjeś uczucia, ale musimy to powiedzieć: bez wahania ustawilibyśmy ją w jednym szeregu z kołem, elektrycznością czy choćby... WD-40.

Obrazek
Folia spożywcza w zamrażalniku - Pyszności; foto: Canva

Ten produkt to absolutny must have ogromnej ilości różnych przedsiębiorstw. Branża budowlana, remontowa, przewozowa, spożywcza czy gastronomiczna po prostu nie mogłyby bez niej istnieć.

Jednak folia spożywcza ma to do siebie, że przynosi tyle samo pożytku, co utrapień.

Jak ta folia potrafi wkurzyć...

Od początku jej stosowania, folia spożywcza musiała się nasłuchać większej ilości przekleństw niż nawlekana na igłę nitka. Tu się sklei, tam się nie rozciągnie, innym razem zerwie i to w takim miejscu, że nie dość, że ciężko znaleźć jej początek, to jeszcze trzeba rozwinąć kilka warstw zanim będzie można jej znowu używać.

Sposobem na uniknięcie tych nieprzyjemności jest właśnie folia spożywcza w zamrażalniku. 

Obrazek
Folia spożywcza w zamrażalniku - Pyszności; foto: Canva

Folia spożywcza w zamrażalniku. Co się wtedy z nią dzieje?

Przede wszystkim trzeba ustalić jedno: temperatura pokojowa to wróg folii spożywczej. Sprawia, że staje się ona bardziej klejąca, niż tego potrzebujemy.

To jest właśnie prolog do przedstawienia genialnego triku, jakim jest trzymanie stretcha w zamrażalniku. Dzięki niskiej temperaturze konsystencja folii staje się bardziej sztywna i mniej podatna na zerwania, jednocześnie zachowując swoje właściwości na tyle, by jej używanie było efektywne.

Wystarczy krótki czas spędzony w zamrażarce, by stretch stał się wygodnym i praktycznym urządzeniem - takim, jakim z definicji powinien być. I wszyscy stają się zadowoleni.

Skoro ten wykład mamy już za sobą, możemy wam przedstawić nowy przepis na kotlety z mortadeli. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇