Mało kto zwraca uwagę, a skutki mogą być opłakane. Takich ziemniaków nie jedz pod żadnym pozorem

Poważne dolegliwości żołądkowe, śpiączka, a nawet śmierć. Takie następstwa może mieć zatrucie solaniną — związkiem chemicznym, który występuje w ziemniakach. Jak rozpoznać jego wysokie stężenie w tych zdrowych warzywach? Odpowiadamy.

Ziemniaki mają ten objaw? Nie jedz ich pod żadnym pozorem!Ziemniaki mają ten objaw? Nie jedz ich pod żadnym pozorem!
Źródło zdjęć: © Canva | YeleneYemchuk

W kuchniach Polaków ziemniaki odgrywają naprawdę ważną rolę. Podajemy je jako dodatek do mięsa i tworzymy z nich oddzielne dania, takie jak placki czy kopytka. Zwykle nie zwracamy zbyt dużej uwagi na to, jak wyglądają, a jeśli już istnieje coś, co zauważamy, to są to kiełkujące pędy. Istnieje jednak jeszcze jeden niepokojący sygnał, który można dostrzec w kartoflach. Taki objaw przekreśla możliwość zjedzenia tego warzywa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z takim śniadaniem moglibyśmy rozpoczynać każdy dzień. Coś wspaniałego!

Ziemniaki i solanina

Solanina to naturalny związek chemiczny, który występuje w dużych ilościach w niedojrzałych ziemniakach. Jego zastosowanie jest bardzo proste: toksyczne właściwości służą ochronie warzyw przed różnego rodzaju atakującymi je szkodnikami. Niestety, czasem dotyczy to również ludzi.

Teoretycznie dojrzewanie ziemniaków sprawia, że poziom solaniny zaczyna gwałtownie spadać. Odpowiednie przechowywanie kartofli, a także ich obranie i ugotowanie to kolejne etapy pozbawiające warzywa toksycznego związku chemicznego. Problem polega na tym, że czasami nie jesteśmy w stanie tego zrobić. Wystarczy przegapić jedną rzecz.

Takich ziemniaków nie jedz

Chociaż nie do końca wiadomo, ile dokładnie solaniny potrzeba do zatrucia, to nie ulega wątpliwości, że tego związku chemicznego należy unikać. Jego spożywanie może prowadzić do biegunki, wymiotów, bólów brzucha i głowy, a w najgorszych przypadkach również do ostrzejszych reakcji organizmu. To dlatego pod żadnym pozorem nie można jeść ziemniaków, w których widzimy pod skórką zielone przebarwienia.

Ziemniaki z zielonymi plamami oznaczają wysokie stężenie solaniny
Ziemniaki z zielonymi plamami oznaczają wysokie stężenie solaniny © Adobe Stock | Olga

Takie plamki to sygnał, że w ziemniaku występuje wysokie stężenie solaniny. Tego rodzaju kartofli nie powinniśmy jeść. Szczególną uwagę należy zwrócić na to, żeby takich kartofli nie spożywały dzieci. Są one wyjątkowo mocno narażone na dolegliwości występujące po zjedzeniu solaniny.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil