Mało kto zwraca uwagę, a skutki mogą być opłakane. Takich ziemniaków nie jedz pod żadnym pozorem

Poważne dolegliwości żołądkowe, śpiączka, a nawet śmierć. Takie następstwa może mieć zatrucie solaniną — związkiem chemicznym, który występuje w ziemniakach. Jak rozpoznać jego wysokie stężenie w tych zdrowych warzywach? Odpowiadamy.

Ziemniaki mają ten objaw? Nie jedz ich pod żadnym pozorem!Ziemniaki mają ten objaw? Nie jedz ich pod żadnym pozorem!
Źródło zdjęć: © Canva | YeleneYemchuk

W kuchniach Polaków ziemniaki odgrywają naprawdę ważną rolę. Podajemy je jako dodatek do mięsa i tworzymy z nich oddzielne dania, takie jak placki czy kopytka. Zwykle nie zwracamy zbyt dużej uwagi na to, jak wyglądają, a jeśli już istnieje coś, co zauważamy, to są to kiełkujące pędy. Istnieje jednak jeszcze jeden niepokojący sygnał, który można dostrzec w kartoflach. Taki objaw przekreśla możliwość zjedzenia tego warzywa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z takim śniadaniem moglibyśmy rozpoczynać każdy dzień. Coś wspaniałego!

Ziemniaki i solanina

Solanina to naturalny związek chemiczny, który występuje w dużych ilościach w niedojrzałych ziemniakach. Jego zastosowanie jest bardzo proste: toksyczne właściwości służą ochronie warzyw przed różnego rodzaju atakującymi je szkodnikami. Niestety, czasem dotyczy to również ludzi.

Teoretycznie dojrzewanie ziemniaków sprawia, że poziom solaniny zaczyna gwałtownie spadać. Odpowiednie przechowywanie kartofli, a także ich obranie i ugotowanie to kolejne etapy pozbawiające warzywa toksycznego związku chemicznego. Problem polega na tym, że czasami nie jesteśmy w stanie tego zrobić. Wystarczy przegapić jedną rzecz.

Takich ziemniaków nie jedz

Chociaż nie do końca wiadomo, ile dokładnie solaniny potrzeba do zatrucia, to nie ulega wątpliwości, że tego związku chemicznego należy unikać. Jego spożywanie może prowadzić do biegunki, wymiotów, bólów brzucha i głowy, a w najgorszych przypadkach również do ostrzejszych reakcji organizmu. To dlatego pod żadnym pozorem nie można jeść ziemniaków, w których widzimy pod skórką zielone przebarwienia.

Ziemniaki z zielonymi plamami oznaczają wysokie stężenie solaniny
Ziemniaki z zielonymi plamami oznaczają wysokie stężenie solaniny © Adobe Stock | Olga

Takie plamki to sygnał, że w ziemniaku występuje wysokie stężenie solaniny. Tego rodzaju kartofli nie powinniśmy jeść. Szczególną uwagę należy zwrócić na to, żeby takich kartofli nie spożywały dzieci. Są one wyjątkowo mocno narażone na dolegliwości występujące po zjedzeniu solaniny.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy