Mało kto zwraca uwagę, a skutki mogą być opłakane. Takich ziemniaków nie jedz pod żadnym pozorem

Poważne dolegliwości żołądkowe, śpiączka, a nawet śmierć. Takie następstwa może mieć zatrucie solaniną — związkiem chemicznym, który występuje w ziemniakach. Jak rozpoznać jego wysokie stężenie w tych zdrowych warzywach? Odpowiadamy.

Ziemniaki mają ten objaw? Nie jedz ich pod żadnym pozorem!Ziemniaki mają ten objaw? Nie jedz ich pod żadnym pozorem!
Źródło zdjęć: © Canva | YeleneYemchuk

W kuchniach Polaków ziemniaki odgrywają naprawdę ważną rolę. Podajemy je jako dodatek do mięsa i tworzymy z nich oddzielne dania, takie jak placki czy kopytka. Zwykle nie zwracamy zbyt dużej uwagi na to, jak wyglądają, a jeśli już istnieje coś, co zauważamy, to są to kiełkujące pędy. Istnieje jednak jeszcze jeden niepokojący sygnał, który można dostrzec w kartoflach. Taki objaw przekreśla możliwość zjedzenia tego warzywa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z takim śniadaniem moglibyśmy rozpoczynać każdy dzień. Coś wspaniałego!

Ziemniaki i solanina

Solanina to naturalny związek chemiczny, który występuje w dużych ilościach w niedojrzałych ziemniakach. Jego zastosowanie jest bardzo proste: toksyczne właściwości służą ochronie warzyw przed różnego rodzaju atakującymi je szkodnikami. Niestety, czasem dotyczy to również ludzi.

Teoretycznie dojrzewanie ziemniaków sprawia, że poziom solaniny zaczyna gwałtownie spadać. Odpowiednie przechowywanie kartofli, a także ich obranie i ugotowanie to kolejne etapy pozbawiające warzywa toksycznego związku chemicznego. Problem polega na tym, że czasami nie jesteśmy w stanie tego zrobić. Wystarczy przegapić jedną rzecz.

Takich ziemniaków nie jedz

Chociaż nie do końca wiadomo, ile dokładnie solaniny potrzeba do zatrucia, to nie ulega wątpliwości, że tego związku chemicznego należy unikać. Jego spożywanie może prowadzić do biegunki, wymiotów, bólów brzucha i głowy, a w najgorszych przypadkach również do ostrzejszych reakcji organizmu. To dlatego pod żadnym pozorem nie można jeść ziemniaków, w których widzimy pod skórką zielone przebarwienia.

Ziemniaki z zielonymi plamami oznaczają wysokie stężenie solaniny
Ziemniaki z zielonymi plamami oznaczają wysokie stężenie solaniny © Adobe Stock | Olga

Takie plamki to sygnał, że w ziemniaku występuje wysokie stężenie solaniny. Tego rodzaju kartofli nie powinniśmy jeść. Szczególną uwagę należy zwrócić na to, żeby takich kartofli nie spożywały dzieci. Są one wyjątkowo mocno narażone na dolegliwości występujące po zjedzeniu solaniny.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste
Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste
Tomasz Strzelczyk zamówił dorsza w Darłówku. Już po pierwszym kęsie to wyczuł
Tomasz Strzelczyk zamówił dorsza w Darłówku. Już po pierwszym kęsie to wyczuł
Czy można jeść surowego bakłażana, czy nie? Odpowiedź nie jest taka oczywista
Czy można jeść surowego bakłażana, czy nie? Odpowiedź nie jest taka oczywista
Nakładam na kotlety i zapiekam. Rodzina już nie chce słyszeć o zwykłych
Nakładam na kotlety i zapiekam. Rodzina już nie chce słyszeć o zwykłych
Mieszam kilka składników i nadziewam. Naleśniki na słodko mogą się przy nich schować
Mieszam kilka składników i nadziewam. Naleśniki na słodko mogą się przy nich schować
Taki kisiel możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Przygotujesz go w kilka chwil
Taki kisiel możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Przygotujesz go w kilka chwil
Zamiast przepłacać w lodziarni, lody pistacjowe robię sam. Są pyszne, kremowe i bardzo odżywcze
Zamiast przepłacać w lodziarni, lody pistacjowe robię sam. Są pyszne, kremowe i bardzo odżywcze
Wsypuję po łyżeczce. Te przyprawy podkręcają smak leczo jak żadne inne
Wsypuję po łyżeczce. Te przyprawy podkręcają smak leczo jak żadne inne
Upycham w słoikach i zakręcam. Zimą dziękuję sobie za tę botwinkę
Upycham w słoikach i zakręcam. Zimą dziękuję sobie za tę botwinkę