Mało kto zwraca uwagę, a skutki mogą być opłakane. Takich ziemniaków nie jedz pod żadnym pozorem
Poważne dolegliwości żołądkowe, śpiączka, a nawet śmierć. Takie następstwa może mieć zatrucie solaniną — związkiem chemicznym, który występuje w ziemniakach. Jak rozpoznać jego wysokie stężenie w tych zdrowych warzywach? Odpowiadamy.
22.02.2024 08:48
W kuchniach Polaków ziemniaki odgrywają naprawdę ważną rolę. Podajemy je jako dodatek do mięsa i tworzymy z nich oddzielne dania, takie jak placki czy kopytka. Zwykle nie zwracamy zbyt dużej uwagi na to, jak wyglądają, a jeśli już istnieje coś, co zauważamy, to są to kiełkujące pędy. Istnieje jednak jeszcze jeden niepokojący sygnał, który można dostrzec w kartoflach. Taki objaw przekreśla możliwość zjedzenia tego warzywa.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ziemniaki i solanina
Solanina to naturalny związek chemiczny, który występuje w dużych ilościach w niedojrzałych ziemniakach. Jego zastosowanie jest bardzo proste: toksyczne właściwości służą ochronie warzyw przed różnego rodzaju atakującymi je szkodnikami. Niestety, czasem dotyczy to również ludzi.
Teoretycznie dojrzewanie ziemniaków sprawia, że poziom solaniny zaczyna gwałtownie spadać. Odpowiednie przechowywanie kartofli, a także ich obranie i ugotowanie to kolejne etapy pozbawiające warzywa toksycznego związku chemicznego. Problem polega na tym, że czasami nie jesteśmy w stanie tego zrobić. Wystarczy przegapić jedną rzecz.
Takich ziemniaków nie jedz
Chociaż nie do końca wiadomo, ile dokładnie solaniny potrzeba do zatrucia, to nie ulega wątpliwości, że tego związku chemicznego należy unikać. Jego spożywanie może prowadzić do biegunki, wymiotów, bólów brzucha i głowy, a w najgorszych przypadkach również do ostrzejszych reakcji organizmu. To dlatego pod żadnym pozorem nie można jeść ziemniaków, w których widzimy pod skórką zielone przebarwienia.
Takie plamki to sygnał, że w ziemniaku występuje wysokie stężenie solaniny. Tego rodzaju kartofli nie powinniśmy jeść. Szczególną uwagę należy zwrócić na to, żeby takich kartofli nie spożywały dzieci. Są one wyjątkowo mocno narażone na dolegliwości występujące po zjedzeniu solaniny.