Czy można jeść ziemniaki, które puściły pędy? Dietetyk rozwiewa wszelkie wątpliwości

Ziemniaki to podstawa wielu polskich dań. W naszym domu znajdziemy je prawie zawsze. Czasami wygląd ziemniaków może wywołać nasz niepokój, a wszystko przez wyrastające z nich kiełki. Dlaczego tak się dzieje? Czy takie kartofle nadają się do jedzenia?

Obrazek
Paulina

Kiełkujące ziemniaki- jeść czy nie?

Najlepiej poradzić się ekspertów i sprawdzić co na ten temat mówią technolodzy żywności. Okazuje się, że miarę kiełkowania ziemniaka zawartość glikoalkaloidów zaczyna rosnąć. Glikoalkaloidy mogą przynosić korzyści zdrowotne, w tym właściwości antybiotyczne oraz obniżające poziom cukru i cholesterolu we krwi. Mogą jednak stać się toksyczne, gdy są spożywane w nadmiarze. Dlatego jedzenie ziemniaków, które wykiełkowały, może spowodować spożycie nadmiernych ilości tych związków. Objawy zatrucia pojawiają się w ciągu kilku godzin po zjedzeniu takich kiełkujących ziemniaków.

Obrazek

Sposób na kiełkujące ziemniaki

Natomiast usuwanie kiełków, oczek, zielonej skóry i obitych części ziemniaka może zmniejszyć ryzyko zatrucia. Ponadto obieranie i smażenie mogą pomóc w zmniejszeniu poziomu glikoalkaloidów. Jeśli ziemniaki obrosną w kiełki, wystarczy je grubiej obrać i ugotować, oczywiście o ile nie są już zbyt miękkie i pomarszczone. Takie ziemniaki należy wyrzucić.

Obrazek
Ziemniak - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Ziemniaki to cenne źródło witamin

Produkt ten jest nie tylko łatwostrawny, ale także niskokaloryczny. Wartość energetyczna ziemniaka wynosi około 50-90 kcal. Jest to naprawdę bardzo mało, biorąc pod uwagę zawartość witamin i składników mineralnych. Są bogatym źródłem witaminy C, witamin z grupy B, potasu, magnezu oraz wapnia. Natomiast by czerpać z ich bogactwa, należy pamiętać, że największa zawartość składników znajduje się tuż pod skórką. Dlatego ich obróbka wstępna ma duże znaczenie.

Obrazek

Co przygotować z ugotowanych ziemniaków?

Ugotowane ziemniaki wykorzystamy na przykład do przygotowania ekspresowej zapiekanki – wystarczy pokroić je w plasterki, dodać szynkę, ser i sos beszamelowy. Zapiekamy do momentu, aż ser się rozpuści. Możesz podać je z pyszną mizerią i jajkiem, posypane świeżym koperkiem, co sprawi, że popołudnie będzie naprawdę przyjemne. Natomiast głód zostanie zaspokojony. Działaj! Możesz wypróbować nasz przepis na ziemniaczane spiralki. Przygotowanie ich jest dziecinnie proste!

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska