Czy można jeść ziemniaki, które puściły pędy? Dietetyk rozwiewa wszelkie wątpliwości

Ziemniaki to podstawa wielu polskich dań. W naszym domu znajdziemy je prawie zawsze. Czasami wygląd ziemniaków może wywołać nasz niepokój, a wszystko przez wyrastające z nich kiełki. Dlaczego tak się dzieje? Czy takie kartofle nadają się do jedzenia?

Obrazek
Paulina

Kiełkujące ziemniaki- jeść czy nie?

Najlepiej poradzić się ekspertów i sprawdzić co na ten temat mówią technolodzy żywności. Okazuje się, że miarę kiełkowania ziemniaka zawartość glikoalkaloidów zaczyna rosnąć. Glikoalkaloidy mogą przynosić korzyści zdrowotne, w tym właściwości antybiotyczne oraz obniżające poziom cukru i cholesterolu we krwi. Mogą jednak stać się toksyczne, gdy są spożywane w nadmiarze. Dlatego jedzenie ziemniaków, które wykiełkowały, może spowodować spożycie nadmiernych ilości tych związków. Objawy zatrucia pojawiają się w ciągu kilku godzin po zjedzeniu takich kiełkujących ziemniaków.

Obrazek

Sposób na kiełkujące ziemniaki

Natomiast usuwanie kiełków, oczek, zielonej skóry i obitych części ziemniaka może zmniejszyć ryzyko zatrucia. Ponadto obieranie i smażenie mogą pomóc w zmniejszeniu poziomu glikoalkaloidów. Jeśli ziemniaki obrosną w kiełki, wystarczy je grubiej obrać i ugotować, oczywiście o ile nie są już zbyt miękkie i pomarszczone. Takie ziemniaki należy wyrzucić.

Obrazek
Ziemniak - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Ziemniaki to cenne źródło witamin

Produkt ten jest nie tylko łatwostrawny, ale także niskokaloryczny. Wartość energetyczna ziemniaka wynosi około 50-90 kcal. Jest to naprawdę bardzo mało, biorąc pod uwagę zawartość witamin i składników mineralnych. Są bogatym źródłem witaminy C, witamin z grupy B, potasu, magnezu oraz wapnia. Natomiast by czerpać z ich bogactwa, należy pamiętać, że największa zawartość składników znajduje się tuż pod skórką. Dlatego ich obróbka wstępna ma duże znaczenie.

Obrazek

Co przygotować z ugotowanych ziemniaków?

Ugotowane ziemniaki wykorzystamy na przykład do przygotowania ekspresowej zapiekanki – wystarczy pokroić je w plasterki, dodać szynkę, ser i sos beszamelowy. Zapiekamy do momentu, aż ser się rozpuści. Możesz podać je z pyszną mizerią i jajkiem, posypane świeżym koperkiem, co sprawi, że popołudnie będzie naprawdę przyjemne. Natomiast głód zostanie zaspokojony. Działaj! Możesz wypróbować nasz przepis na ziemniaczane spiralki. Przygotowanie ich jest dziecinnie proste!

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku