PrzepisProste przepisyNie ma bez niej kaszubskiej imprezy. Najlepszy deser na ciepłe dni

Nie ma bez niej kaszubskiej imprezy. Najlepszy deser na ciepłe dni

Cytrynową leguminę znają niemal wszyscy rdzenni Kaszubi. Prosty i smaczny deser najlepiej smakuje latem, gdy w upalne dni szukamy orzeźwienia. Miseczka schłodzonego deseru, wyjęta prosto z lodówki, to strzał w dziesiątkę.

Legumina - Pyszności
Legumina - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

13.05.2024 12:26

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Legumina cytrynowa to nie tylko deser, ale i kawałek kaszubskiej historii. Tradycyjnie królowała na stołach podczas świąt, chrzcin, wesel i niedzielnych obiadów, słodząc życie mieszkańcom Kaszub. Podstawą jest delikatny krem z żółtek jaj, cukru i soku z cytryny, który zachwyca świeżością i cytrusową nutą. Do niego często dodawano kakao, tworząc czekoladową wersję deseru, lub świeże owoce z ogrodu, nadając mu sezonowego charakteru. To świetny deser na cieple dni, który przyniesie orzeźwienie i skutecznie zaspokoi ochotę na coś słodkiego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Legumina po kaszubsku

Z kuchnią kaszubską kojarzą się przede wszystkim śledzie i bulwy, czyli ziemniaki lub potrawka z kurczaka z rodzynkami. W repertuarze kaszubskich gospodyń nie może jednak zabraknąć również deserów. Jednym z przysmaków, którym raczono się na Pomorzu, była legumina.

Legumina - Pyszności
Legumina - Pyszności© Canva

Legumina cytrynowa to nie tylko wyśmienity smak, ale i symbol kaszubskiej gościnności. Nie mogło jej zabraknąć na żadnej uroczystości, gdzie łączyła ludzi i umilała wspólne biesiadowanie.

Składniki:

  • 4 świeże jajka,
  • 1 średnia cytryna,
  • 5 łyżek cukru,
  • 4 łyżeczki żelatyny.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj i sparz jajka.
  2. Ostrożnie oddziel żółtka od białek.
  3. Do żółtek dodaj 3 łyżki cukru i ucieraj mikserem lub trzepaczką do momentu uzyskania jasnej i puszystej masy.
  4. W drugiej misce ubij białka na sztywną pianę. Dodaj pozostałe 2 łyżki cukru i dalej ubij, aż masa będzie lśniąca i gęsta.
  5. Żelatynę namocz w zimnej wodzie (około 3 łyżki stołowe) przez 5-10 minut, aż zmięknie. Następnie podgrzej w kąpieli wodnej, mieszając, aż całkowicie się rozpuści.
  6. Do masy żółtkowej dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj, aby nie pozbawić masy puszystości.
  7. Dodaj sok i startą skórkę z cytryny. Uważaj, aby nie zetrzeć białej skórki - jest gorzka i niesmaczna.
  8. Powoli wlewaj rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę do masy jajecznej, ciągle mieszając, aby równomiernie się rozprowadziła.
  9. Gotową leguminę przelej do miseczek.
  10. Wstaw miseczki do lodówki i schłodź leguminę przez co najmniej 2-3 godziny, aż całkowicie stężeje.

Serwuj prosto z lodówki. Możesz udekorować deser świeżymi owocami lub posypać startą gorzką czekoladą. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
przepiskulinarna stolica Polskikuchnia kaszubska