Nie ma bez niej kaszubskiej imprezy. Najlepszy deser na ciepłe dni
Cytrynową leguminę znają niemal wszyscy rdzenni Kaszubi. Prosty i smaczny deser najlepiej smakuje latem, gdy w upalne dni szukamy orzeźwienia. Miseczka schłodzonego deseru, wyjęta prosto z lodówki, to strzał w dziesiątkę.
13.05.2024 12:26
Legumina cytrynowa to nie tylko deser, ale i kawałek kaszubskiej historii. Tradycyjnie królowała na stołach podczas świąt, chrzcin, wesel i niedzielnych obiadów, słodząc życie mieszkańcom Kaszub. Podstawą jest delikatny krem z żółtek jaj, cukru i soku z cytryny, który zachwyca świeżością i cytrusową nutą. Do niego często dodawano kakao, tworząc czekoladową wersję deseru, lub świeże owoce z ogrodu, nadając mu sezonowego charakteru. To świetny deser na cieple dni, który przyniesie orzeźwienie i skutecznie zaspokoi ochotę na coś słodkiego.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Legumina po kaszubsku
Z kuchnią kaszubską kojarzą się przede wszystkim śledzie i bulwy, czyli ziemniaki lub potrawka z kurczaka z rodzynkami. W repertuarze kaszubskich gospodyń nie może jednak zabraknąć również deserów. Jednym z przysmaków, którym raczono się na Pomorzu, była legumina.
Legumina cytrynowa to nie tylko wyśmienity smak, ale i symbol kaszubskiej gościnności. Nie mogło jej zabraknąć na żadnej uroczystości, gdzie łączyła ludzi i umilała wspólne biesiadowanie.
Składniki:
- 4 świeże jajka,
- 1 średnia cytryna,
- 5 łyżek cukru,
- 4 łyżeczki żelatyny.
Sposób przygotowania:
- Umyj i sparz jajka.
- Ostrożnie oddziel żółtka od białek.
- Do żółtek dodaj 3 łyżki cukru i ucieraj mikserem lub trzepaczką do momentu uzyskania jasnej i puszystej masy.
- W drugiej misce ubij białka na sztywną pianę. Dodaj pozostałe 2 łyżki cukru i dalej ubij, aż masa będzie lśniąca i gęsta.
- Żelatynę namocz w zimnej wodzie (około 3 łyżki stołowe) przez 5-10 minut, aż zmięknie. Następnie podgrzej w kąpieli wodnej, mieszając, aż całkowicie się rozpuści.
- Do masy żółtkowej dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj, aby nie pozbawić masy puszystości.
- Dodaj sok i startą skórkę z cytryny. Uważaj, aby nie zetrzeć białej skórki - jest gorzka i niesmaczna.
- Powoli wlewaj rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę do masy jajecznej, ciągle mieszając, aby równomiernie się rozprowadziła.
- Gotową leguminę przelej do miseczek.
- Wstaw miseczki do lodówki i schłodź leguminę przez co najmniej 2-3 godziny, aż całkowicie stężeje.
Serwuj prosto z lodówki. Możesz udekorować deser świeżymi owocami lub posypać startą gorzką czekoladą. Smacznego!