Nie ma bez niej kaszubskiej imprezy. Najlepszy deser na ciepłe dni

Cytrynową leguminę znają niemal wszyscy rdzenni Kaszubi. Prosty i smaczny deser najlepiej smakuje latem, gdy w upalne dni szukamy orzeźwienia. Miseczka schłodzonego deseru, wyjęta prosto z lodówki, to strzał w dziesiątkę.

Legumina - PysznościLegumina - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Legumina cytrynowa to nie tylko deser, ale i kawałek kaszubskiej historii. Tradycyjnie królowała na stołach podczas świąt, chrzcin, wesel i niedzielnych obiadów, słodząc życie mieszkańcom Kaszub. Podstawą jest delikatny krem z żółtek jaj, cukru i soku z cytryny, który zachwyca świeżością i cytrusową nutą. Do niego często dodawano kakao, tworząc czekoladową wersję deseru, lub świeże owoce z ogrodu, nadając mu sezonowego charakteru. To świetny deser na cieple dni, który przyniesie orzeźwienie i skutecznie zaspokoi ochotę na coś słodkiego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciocia Kazia serwuję gołąbki z nietypowym farszem. Każdy prosi ją o dokładkę

Legumina po kaszubsku

Z kuchnią kaszubską kojarzą się przede wszystkim śledzie i bulwy, czyli ziemniaki lub potrawka z kurczaka z rodzynkami. W repertuarze kaszubskich gospodyń nie może jednak zabraknąć również deserów. Jednym z przysmaków, którym raczono się na Pomorzu, była legumina.

Legumina - Pyszności
Legumina - Pyszności © Canva

Legumina cytrynowa to nie tylko wyśmienity smak, ale i symbol kaszubskiej gościnności. Nie mogło jej zabraknąć na żadnej uroczystości, gdzie łączyła ludzi i umilała wspólne biesiadowanie.

Składniki:

  • 4 świeże jajka,
  • 1 średnia cytryna,
  • 5 łyżek cukru,
  • 4 łyżeczki żelatyny.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj i sparz jajka.
  2. Ostrożnie oddziel żółtka od białek.
  3. Do żółtek dodaj 3 łyżki cukru i ucieraj mikserem lub trzepaczką do momentu uzyskania jasnej i puszystej masy.
  4. W drugiej misce ubij białka na sztywną pianę. Dodaj pozostałe 2 łyżki cukru i dalej ubij, aż masa będzie lśniąca i gęsta.
  5. Żelatynę namocz w zimnej wodzie (około 3 łyżki stołowe) przez 5-10 minut, aż zmięknie. Następnie podgrzej w kąpieli wodnej, mieszając, aż całkowicie się rozpuści.
  6. Do masy żółtkowej dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj, aby nie pozbawić masy puszystości.
  7. Dodaj sok i startą skórkę z cytryny. Uważaj, aby nie zetrzeć białej skórki - jest gorzka i niesmaczna.
  8. Powoli wlewaj rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę do masy jajecznej, ciągle mieszając, aby równomiernie się rozprowadziła.
  9. Gotową leguminę przelej do miseczek.
  10. Wstaw miseczki do lodówki i schłodź leguminę przez co najmniej 2-3 godziny, aż całkowicie stężeje.

Serwuj prosto z lodówki. Możesz udekorować deser świeżymi owocami lub posypać startą gorzką czekoladą. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Zajmuje honorowe miejsce na kujawskiej wigilii. Ale wielu się dziwi, jak można jeść coś takiego
Zajmuje honorowe miejsce na kujawskiej wigilii. Ale wielu się dziwi, jak można jeść coś takiego
Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
Tę rybę jemy wyjątkowo rzadko. Ma mało kalorii, a pełno białka i kwasów omega
Tę rybę jemy wyjątkowo rzadko. Ma mało kalorii, a pełno białka i kwasów omega
Polacy rzadko ją kupują. Idealna dla sercowców
Polacy rzadko ją kupują. Idealna dla sercowców
Najgorszy i najczęstszy błąd przy suszonych grzybach. To dlatego farsz wychodzi gorzki
Najgorszy i najczęstszy błąd przy suszonych grzybach. To dlatego farsz wychodzi gorzki
Wlej do mąki i wyrób ciasto. Po upieczeniu będziesz mieć pyszny chlebek
Wlej do mąki i wyrób ciasto. Po upieczeniu będziesz mieć pyszny chlebek
Nigdy nie podawaj jej na wigilię. Ból brzucha i mdłości gwarantowane, a wielu wciąż nie ma pojęcia
Nigdy nie podawaj jej na wigilię. Ból brzucha i mdłości gwarantowane, a wielu wciąż nie ma pojęcia
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯