Kaszubi dorzucają je do sosu. Wiele osób krzywi się z niesmakiem

Kaszubskie frikasy obowiązkowo pojawiają się na weselach i innych odświętnych okazjach. Do prostej potrawki z kurczaka tradycyjnie dorzuca się jeden składnik, który może budzić pewne kontrowersje.

Potrawka z kurczaka - PysznościPotrawka z kurczaka
Źródło zdjęć: © YouTube | kartuskipowiat
Ewa Malinowska

Połączenie delikatnego mięsa z aksamitnym sosem o słodko-kwaśnym smaku to esencja kaszubskiej kuchni. Potrawy z tego regionu udowadniają, że nie trzeba szukać wymyślnych produktów i składników o obco brzmiących nazwach, aby wyczarować pyszny obiad. W tym przypadku główną rolę gra kurczak w białym sosie z dodatkiem rodzynek. To właśnie te ostatnie mogą budzić pewne kontrowersje - w końcu nawet w serniku mają swoich zagorzałych wrogów. Okazuje się, że w tym daniu wypadają naprawdę dobrze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tradycyjne moskole z bryndzą. Przepis na podhalański przysmak

Kaszubska potrawka z kurczaka z rodzynkami

Chociaż potrawy mięsne ze słodkimi akcentami mogą budzić pewne obawy, w przypadku frykasów nie ma się czego bać. Słodkość jest tu subtelna i doskonale komponuje się z pozostałymi smakami. W końcu wiele osób przepada za schabem ze śliwką, więc nic nie stoi na przeszkodzie, aby spróbować również tej kaszubskiej potrawki.

Potrawka z rodzynkami - Pyszności
Potrawka z rodzynkami - Pyszności © YouTube

W niektórych rejonach Kaszub oprócz (lub zamiast) rodzynek w sosie ląduje również agrest, którego słodko-cierpki smak dobrze komponuje się z całym daniem. Kaszubska potrawka z kurczaka z rodzynkami to świetny patent na wykorzystanie resztek rosołu i gotowanego mięsa. Zaradna gospodyni, nie tylko z Kaszub, nic nie zmarnuje.

Składniki:

  • 1 kurczak lub kura z rosołu,
  • 400 ml rosołu,
  • 3 łyżki masła,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny,
  • 2 łyżki śmietany,
  • 2 żółtka,
  • 2-3 łyżeczki cukru,
  • garść rodzynek,
  • szczypta soli,
  • ryż.

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni rozpuść masło. Gdy będzie już płynne, wsyp mąkę i zrób zasmażkę.
  2. Stopniowo wlewaj rosół, ciągle mieszając, aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany.
  3. Dorzuć rodzynki.
  4. Do żółtek dodaj łyżeczkę gorącego rosołu, wymieszaj i ostrożnie wlej do sosu, cały czas mieszając. Zdejmij sos z ognia.
  5. Dopraw solą, cukrem i sokiem z cytryny według uznania.
  6. Do sosu dorzuć pokrojonego lub porwanego na mniejsze części kurczaka z rosołu.
  7. Podawaj danie z ugotowanym ryżem.

Tradycyjne danie zaskoczy cię swoim smakiem. Warto wypróbować ten przepis i przekonać się na własnej skórze, czym zajadają się Kaszubi. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości