Kaszubi dorzucają je do sosu. Wiele osób krzywi się z niesmakiem
Kaszubskie frikasy obowiązkowo pojawiają się na weselach i innych odświętnych okazjach. Do prostej potrawki z kurczaka tradycyjnie dorzuca się jeden składnik, który może budzić pewne kontrowersje.
09.04.2024 | aktual.: 13.06.2024 11:05
Połączenie delikatnego mięsa z aksamitnym sosem o słodko-kwaśnym smaku to esencja kaszubskiej kuchni. Potrawy z tego regionu udowadniają, że nie trzeba szukać wymyślnych produktów i składników o obco brzmiących nazwach, aby wyczarować pyszny obiad. W tym przypadku główną rolę gra kurczak w białym sosie z dodatkiem rodzynek. To właśnie te ostatnie mogą budzić pewne kontrowersje - w końcu nawet w serniku mają swoich zagorzałych wrogów. Okazuje się, że w tym daniu wypadają naprawdę dobrze.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kaszubska potrawka z kurczaka z rodzynkami
Chociaż potrawy mięsne ze słodkimi akcentami mogą budzić pewne obawy, w przypadku frykasów nie ma się czego bać. Słodkość jest tu subtelna i doskonale komponuje się z pozostałymi smakami. W końcu wiele osób przepada za schabem ze śliwką, więc nic nie stoi na przeszkodzie, aby spróbować również tej kaszubskiej potrawki.
W niektórych rejonach Kaszub oprócz (lub zamiast) rodzynek w sosie ląduje również agrest, którego słodko-cierpki smak dobrze komponuje się z całym daniem. Kaszubska potrawka z kurczaka z rodzynkami to świetny patent na wykorzystanie resztek rosołu i gotowanego mięsa. Zaradna gospodyni, nie tylko z Kaszub, nic nie zmarnuje.
Składniki:
- 1 kurczak lub kura z rosołu,
- 400 ml rosołu,
- 3 łyżki masła,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 2 łyżeczki soku z cytryny,
- 2 łyżki śmietany,
- 2 żółtka,
- 2-3 łyżeczki cukru,
- garść rodzynek,
- szczypta soli,
- ryż.
Sposób przygotowania:
- Na patelni rozpuść masło. Gdy będzie już płynne, wsyp mąkę i zrób zasmażkę.
- Stopniowo wlewaj rosół, ciągle mieszając, aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany.
- Dorzuć rodzynki.
- Do żółtek dodaj łyżeczkę gorącego rosołu, wymieszaj i ostrożnie wlej do sosu, cały czas mieszając. Zdejmij sos z ognia.
- Dopraw solą, cukrem i sokiem z cytryny według uznania.
- Do sosu dorzuć pokrojonego lub porwanego na mniejsze części kurczaka z rosołu.
- Podawaj danie z ugotowanym ryżem.
Tradycyjne danie zaskoczy cię swoim smakiem. Warto wypróbować ten przepis i przekonać się na własnej skórze, czym zajadają się Kaszubi. Smacznego!