Nacinam filet z kurczaka i nakładam pyszny farsz. Teściowa aż mlaskała przy obiedzie
Pierś z kurczaka można podawać na wiele różnych sposobów, ale ze wszystkich ten jest mój ulubiony. Nafaszerowanie mięsa sprytną mieszanką z serka śmietankowego i kilku prostych przypraw okazało się strzałem w dziesiątkę.
10.05.2024 | aktual.: 10.05.2024 09:24
W branży bliskiej mojemu sercu — gastronomii — mówi się, że kurczak, tak samo jak pizza, zawsze się obroni. Chętnych na zjedzenie miękkiego mięsa z fileta z kurczaka zawsze będzie wielu, bo jest to potrawa prosta, przyjemna i nieskomplikowana. Oczywiście nie zmienia to faktu, że można przy niej trochę pokombinować. Wystarczy naprawdę łatwy zabieg, by nadać piersi z kurczaka zupełnie nowego wymiaru.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Filet z kurczaka można więc marynować, formować w roladki albo — jak w przypadku kotletów de volaille — zawijać wokół masła i panierować. Dla mnie świętym Graalem używania drobiu w kuchni zawsze było faszerowanie i tak też lubię podawać piersi z kurczaka najbardziej. Mięso więc nacinam, a środek wypełniam śmietankową mieszanką — nieskomplikowaną, a bardzo smaczną. Nawet teściowej smakuje. A to już coś!
Faszerowany filet z kurczaka
Składniki:
- 2 podwójne piersi z kurczaka,
- 150 g serka śmietankowego,
- 2 ząbki czosnku,
- natka pietruszki,
- szczypiorek,
- sól, pieprz,
- 1 łyżka oleju,
- opcjonalnie: składniki do panierki.
Sposób przygotowania:
- Piersi z kurczaka kroję na pół, oczyszczam. Staram się nie myć tego mięsa — to nie pomaga, a jedynie roznosi potencjalne drobnoustroje.
- Teraz nacinam filety wzdłuż, tworząc w nich coś w rodzaju sakiewki. Dodatkowo nacieram kurczaka solą i pieprzem. Można też użyć przyprawy do kurczaka.
- Zieleninę drobno siekam, a czosnek przepuszczam przez praskę. Łączę te składniki z serkiem śmietankowym. Tak przygotowanym farszem wypełniam piersi z kurczaka.
- Teraz mięso układam w naczyniu żaroodpornym. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie w usmażeniu go w panierce — tak też możesz zrobić. Ja stawiam jednak na wygodnictwo, a więc pieczenie.
- Mięso w naczyniu skrapiam więc olejem i wstawiam do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piekę 35 minut. Serwuję z ulubionymi dodatkami. Smacznego!