Nacinam filet z kurczaka i nakładam pyszny farsz. Teściowa aż mlaskała przy obiedzie

Nacinam filet z kurczaka i nakładam pyszny farsz. Teściowa aż mlaskała przy obiedzie

Filer z kurczaka faszerowany pyszną, śmietankową mieszanką
Filer z kurczaka faszerowany pyszną, śmietankową mieszanką
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | formaA
10.05.2024 09:13, aktualizacja: 10.05.2024 09:24

Pierś z kurczaka można podawać na wiele różnych sposobów, ale ze wszystkich ten jest mój ulubiony. Nafaszerowanie mięsa sprytną mieszanką z serka śmietankowego i kilku prostych przypraw okazało się strzałem w dziesiątkę.

W branży bliskiej mojemu sercu — gastronomii — mówi się, że kurczak, tak samo jak pizza, zawsze się obroni. Chętnych na zjedzenie miękkiego mięsa z fileta z kurczaka zawsze będzie wielu, bo jest to potrawa prosta, przyjemna i nieskomplikowana. Oczywiście nie zmienia to faktu, że można przy niej trochę pokombinować. Wystarczy naprawdę łatwy zabieg, by nadać piersi z kurczaka zupełnie nowego wymiaru.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Filet z kurczaka można więc marynować, formować w roladki albo — jak w przypadku kotletów de volaille — zawijać wokół masła i panierować. Dla mnie świętym Graalem używania drobiu w kuchni zawsze było faszerowanie i tak też lubię podawać piersi z kurczaka najbardziej. Mięso więc nacinam, a środek wypełniam śmietankową mieszanką — nieskomplikowaną, a bardzo smaczną. Nawet teściowej smakuje. A to już coś!

Faszerowany filet z kurczaka

Składniki:

  • 2 podwójne piersi z kurczaka,
  • 150 g serka śmietankowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • natka pietruszki,
  • szczypiorek,
  • sól, pieprz,
  • 1 łyżka oleju,
  • opcjonalnie: składniki do panierki.
Natnij filet z kurczaka i wypełnij go farszem.
Natnij filet z kurczaka i wypełnij go farszem. © Canva | Candice Bell

Sposób przygotowania:

  1. Piersi z kurczaka kroję na pół, oczyszczam. Staram się nie myć tego mięsa — to nie pomaga, a jedynie roznosi potencjalne drobnoustroje.
  2. Teraz nacinam filety wzdłuż, tworząc w nich coś w rodzaju sakiewki. Dodatkowo nacieram kurczaka solą i pieprzem. Można też użyć przyprawy do kurczaka.
  3. Zieleninę drobno siekam, a czosnek przepuszczam przez praskę. Łączę te składniki z serkiem śmietankowym. Tak przygotowanym farszem wypełniam piersi z kurczaka.
  4. Teraz mięso układam w naczyniu żaroodpornym. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie w usmażeniu go w panierce — tak też możesz zrobić. Ja stawiam jednak na wygodnictwo, a więc pieczenie.
  5. Mięso w naczyniu skrapiam więc olejem i wstawiam do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piekę 35 minut. Serwuję z ulubionymi dodatkami. Smacznego!


Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także