Tiramisu z truskawkami. Dopracowałam przepis i teraz każdy pyta, jak je robię
Jeżeli zastanawiasz się, jak wykorzystać truskawki, które masz w domu, to mamy dla Ciebie doskonałą propozycję - tiramisu truskawkowe. To prosty i szybki przepis, który pozwoli Ci stworzyć niezwykle smaczny deser.
13.05.2024 | aktual.: 13.05.2024 10:47
W Polsce często popełniamy jeden błąd - zapominamy o tym, jak wiele możliwości dają nam sezonowe owoce. Truskawki, które są jednym z najpopularniejszych owoców sezonowych, mogą stać się podstawą do przygotowania nie tylko deserów, ale także obiadów. Jednym z deserów, które możemy przygotować z truskawek, jest właśnie tiramisu truskawkowe. Ten deser nie tylko smakuje wyśmienicie, ale także prezentuje się niezwykle efektownie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Tiramisu truskawkowe - przepis na letni deser
Tiramisu truskawkowe to polska wersja popularnego włoskiego deseru. W tej wersji do tradycyjnej kompozycji kawy, serka mascarpone i biszkoptów nasączonych likierem dodajemy świeże, soczyste truskawki. Dzięki temu deser zyskuje lekkość i orzeźwiający smak, a owocowe nuty truskawek tworzą harmonijną kombinację z kremowym mascarpone. Tiramisu truskawkowe to idealny deser na ciepłe letnie dni, który zachwyca zarówno wzrok, jak i podniebienie.
Do przygotowania tiramisu najlepiej sprawdzą się świeże truskawki. To idealny deser właśnie teraz, gdy polskie owoce, pełne smaku i aromatu, pojawiają się na straganach. Do przygotowania deseru najlepiej sprawdzą się dwa pucharki do tiramisu, z których każdy ma pojemność 400 ml. Możesz przygotować tiramisu również w blaszce. Mascarpone oraz śmietankę schłodź wcześniej w lodówce.
Składniki:
- 100 ml kawy espresso,
- 9 podłużnych biszkoptów,
- 250 g serka mascarpone,
- 30 ml likieru Amaretto,
- 120 g śmietanki 30 proc.,
- 1 śmietan fix,
- 30 g cukru pudru,
- 200 g truskawek,
- 3 płaskie łyżki kakao.
Sposób przygotowania:
- Zaparz około 100 ml kawy espresso. Możesz użyć 4 espresso po 25 ml każde, przy czym jedno espresso parz z 7 gramów świeżo mielonych ziaren kawy.
- Do przestudzonej kawy wlej około 30-40 ml likieru.
- W misce umieść mascarpone, kremówkę, cukier puder i śmietan fix.
- Ubijaj mikserem, zaczynając od niskich obrotów i stopniowo zwiększając prędkość, aż krem stanie się sztywny.
- Zanurz biszkopty na 2 sekundy w ostudzonej kawie z likierem, następnie przełam je na pół i ułóż na dnie pucharków.
- Na biszkopty wyłóż warstwę kremu, posyp kakao.
- Ułóż na kremie połowę umytych, osuszonych i pozbawionych szypułek truskawek (większe możesz pokroić na mniejsze kawałki).
- Ponownie ułóż namoczone biszkopty i posyp je kakao.
- Na biszkopty wyłóż resztę kremu i pozostałe truskawki.
Pyszne tiramisu truskawkowe jest już gotowe. Smacznego!