Tiramisu z truskawkami. Dopracowałam przepis i teraz każdy pyta, jak je robię

Jeżeli zastanawiasz się, jak wykorzystać truskawki, które masz w domu, to mamy dla Ciebie doskonałą propozycję - tiramisu truskawkowe. To prosty i szybki przepis, który pozwoli Ci stworzyć niezwykle smaczny deser.

Tiramisu truskawkowe - PysznościTiramisu truskawkowe - Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | olvas
Ewa Malinowska

W Polsce często popełniamy jeden błąd - zapominamy o tym, jak wiele możliwości dają nam sezonowe owoce. Truskawki, które są jednym z najpopularniejszych owoców sezonowych, mogą stać się podstawą do przygotowania nie tylko deserów, ale także obiadów. Jednym z deserów, które możemy przygotować z truskawek, jest właśnie tiramisu truskawkowe. Ten deser nie tylko smakuje wyśmienicie, ale także prezentuje się niezwykle efektownie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciocia Kazia serwuję gołąbki z nietypowym farszem. Każdy prosi ją o dokładkę

Tiramisu truskawkowe - przepis na letni deser

Tiramisu truskawkowe to polska wersja popularnego włoskiego deseru. W tej wersji do tradycyjnej kompozycji kawy, serka mascarpone i biszkoptów nasączonych likierem dodajemy świeże, soczyste truskawki. Dzięki temu deser zyskuje lekkość i orzeźwiający smak, a owocowe nuty truskawek tworzą harmonijną kombinację z kremowym mascarpone. Tiramisu truskawkowe to idealny deser na ciepłe letnie dni, który zachwyca zarówno wzrok, jak i podniebienie.

Tiramisu truskawkowe - Pyszności
Tiramisu truskawkowe - Pyszności © Pixabay

Do przygotowania tiramisu najlepiej sprawdzą się świeże truskawki. To idealny deser właśnie teraz, gdy polskie owoce, pełne smaku i aromatu, pojawiają się na straganach. Do przygotowania deseru najlepiej sprawdzą się dwa pucharki do tiramisu, z których każdy ma pojemność 400 ml. Możesz przygotować tiramisu również w blaszce. Mascarpone oraz śmietankę schłodź wcześniej w lodówce.

Składniki:

  • 100 ml kawy espresso,
  • 9 podłużnych biszkoptów,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 30 ml likieru Amaretto,
  • 120 g śmietanki 30 proc.,
  • 1 śmietan fix,
  • 30 g cukru pudru,
  • 200 g truskawek,
  • 3 płaskie łyżki kakao.

Sposób przygotowania:

  1. Zaparz około 100 ml kawy espresso. Możesz użyć 4 espresso po 25 ml każde, przy czym jedno espresso parz z 7 gramów świeżo mielonych ziaren kawy.
  2. Do przestudzonej kawy wlej około 30-40 ml likieru.
  3. W misce umieść mascarpone, kremówkę, cukier puder i  śmietan fix.
  4. Ubijaj mikserem, zaczynając od niskich obrotów i stopniowo zwiększając prędkość, aż krem stanie się sztywny.
  5. Zanurz biszkopty na 2 sekundy w ostudzonej kawie z likierem, następnie przełam je na pół i ułóż na dnie pucharków.
  6. Na biszkopty wyłóż warstwę kremu, posyp kakao.
  7. Ułóż na kremie połowę umytych, osuszonych i pozbawionych szypułek truskawek (większe możesz pokroić na mniejsze kawałki).
  8. Ponownie ułóż namoczone biszkopty i posyp je kakao.
  9. Na biszkopty wyłóż resztę kremu i pozostałe truskawki.

Pyszne tiramisu truskawkowe jest już gotowe. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze