PrzepisCiastaZamiast po banany sięgam po sezonowe owoce. Kopiec kreta w zupełnie nowej odsłonie

Zamiast po banany sięgam po sezonowe owoce. Kopiec kreta w zupełnie nowej odsłonie

Kopiec kreta z bananami to ciasto, które towarzyszyło mi przez cały okres jesienno-zimowy. Pogodowa odwilż to szansa — czy może wręcz obowiązek — na delikatne zmiany w recepturze. Po co sięgnąć? Po pewne niewielkie, czerwone, słodkie owoce, których widać już wysyp w warzywniaczkach.

Kopiec kreta z truskawkami. Idealny na lato
Kopiec kreta z truskawkami. Idealny na lato
Źródło zdjęć: © Getty Images

13.05.2024 08:10

Kopiec kreta to jedno z moich ulubionych ciast. Jest proste w przygotowaniu, skład jest banalnie przejrzysty (no, chyba że kopiec kreta przyrządza się z przepisu Anny Lewandowskiej), a o lepszy smak nie jest łatwo. Uwielbiam robić je przez cały rok, ale w zależności od pogody za oknem główny składnik ulega zmianom.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przygotowanie kopca kreta z truskawkami to sama przyjemność, bo te smaczne owoce nie tylko nadają ciastu nadzwyczajnej rześkości, to jeszcze wypiek wygląda wręcz wspaniale. To jeden z tych deserów, które je się nie tylko ustami, ale także oczami. Poniżej prezentuję sprawdzony przepis. Powodzenia!

Kopiec kreta z truskawkami

Składniki:

Ciasto:

  • 3 jajka,
  • 140 g cukru,
  • 100 g masła,
  • 50 g gorzkiej czekolady,
  • 150 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku od pieczenia,
  • 15 g kakao,
  • 100 ml wody,
  • 500 g truskawek.

Krem:

  • 1 galaretka truskawkowa,
  • 150 ml wrzątku,
  • 500 ml śmietanki 30 proc.,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią,
  • opcjonalnie: posypka czekoladowa.
Sezon na truskawki warto wykorzystać w odpowiedni sposób
Sezon na truskawki warto wykorzystać w odpowiedni sposób© Canva | Engin Akyurt

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ucieram z cukrem. Masło i czekoladę umieszczam w rondelku, podlewam wodą i rozpuszczam. Odstawiam do ostygnięcia, a następnie łączę czekoladową masę z utartymi jajkami.
  2. Mieszam mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Suche składniki dodaję do mokrych. Mieszam, przelewam do formy do pieczenia (wyłożonej pergaminem). Piekę 40 minut w 180 stopniach, studzę. Wykrawam odrobinę środka ciasta (nie wyrzucam, jeszcze się przyda), pomagam sobie przy tym łyżką. Chodzi o to, by powstał mniej więcej centymetrowy brzeg wokół.
  3. Galaretkę rozpuszczam zgodnie z zaleceniami od producenta.
  4. Śmietankę, cukier puder i cukier z waniliową ubijam. Dodaję galaretkę, a następnie posypkę czekoladową.
  5. Część powstałego w ten sposób kremu umieszczam na upieczonym blacie. Mniej więcej na wysokość brzegu, który wcześniej zostawiłem.
  6. Umyte truskawki wsadzam w krem. Wylewam na nie resztę kremu i posypuje rozdrobnionym ciastem, które wykroiłem ze środka. Gotowe!
Wybrane dla Ciebie