Zamiast po banany sięgam po sezonowe owoce. Kopiec kreta w zupełnie nowej odsłonie
Kopiec kreta z bananami to ciasto, które towarzyszyło mi przez cały okres jesienno-zimowy. Pogodowa odwilż to szansa — czy może wręcz obowiązek — na delikatne zmiany w recepturze. Po co sięgnąć? Po pewne niewielkie, czerwone, słodkie owoce, których widać już wysyp w warzywniaczkach.
13.05.2024 08:10
Kopiec kreta to jedno z moich ulubionych ciast. Jest proste w przygotowaniu, skład jest banalnie przejrzysty (no, chyba że kopiec kreta przyrządza się z przepisu Anny Lewandowskiej), a o lepszy smak nie jest łatwo. Uwielbiam robić je przez cały rok, ale w zależności od pogody za oknem główny składnik ulega zmianom.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przygotowanie kopca kreta z truskawkami to sama przyjemność, bo te smaczne owoce nie tylko nadają ciastu nadzwyczajnej rześkości, to jeszcze wypiek wygląda wręcz wspaniale. To jeden z tych deserów, które je się nie tylko ustami, ale także oczami. Poniżej prezentuję sprawdzony przepis. Powodzenia!
Kopiec kreta z truskawkami
Składniki:
Ciasto:
- 3 jajka,
- 140 g cukru,
- 100 g masła,
- 50 g gorzkiej czekolady,
- 150 g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku od pieczenia,
- 15 g kakao,
- 100 ml wody,
- 500 g truskawek.
Krem:
- 1 galaretka truskawkowa,
- 150 ml wrzątku,
- 500 ml śmietanki 30 proc.,
- 1 łyżka cukru pudru,
- 2 łyżeczki cukru z wanilią,
- opcjonalnie: posypka czekoladowa.
Sposób przygotowania:
- Jajka ucieram z cukrem. Masło i czekoladę umieszczam w rondelku, podlewam wodą i rozpuszczam. Odstawiam do ostygnięcia, a następnie łączę czekoladową masę z utartymi jajkami.
- Mieszam mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Suche składniki dodaję do mokrych. Mieszam, przelewam do formy do pieczenia (wyłożonej pergaminem). Piekę 40 minut w 180 stopniach, studzę. Wykrawam odrobinę środka ciasta (nie wyrzucam, jeszcze się przyda), pomagam sobie przy tym łyżką. Chodzi o to, by powstał mniej więcej centymetrowy brzeg wokół.
- Galaretkę rozpuszczam zgodnie z zaleceniami od producenta.
- Śmietankę, cukier puder i cukier z waniliową ubijam. Dodaję galaretkę, a następnie posypkę czekoladową.
- Część powstałego w ten sposób kremu umieszczam na upieczonym blacie. Mniej więcej na wysokość brzegu, który wcześniej zostawiłem.
- Umyte truskawki wsadzam w krem. Wylewam na nie resztę kremu i posypuje rozdrobnionym ciastem, które wykroiłem ze środka. Gotowe!