Zamiast po banany sięgam po sezonowe owoce. Kopiec kreta w zupełnie nowej odsłonie

Kopiec kreta z bananami to ciasto, które towarzyszyło mi przez cały okres jesienno-zimowy. Pogodowa odwilż to szansa — czy może wręcz obowiązek — na delikatne zmiany w recepturze. Po co sięgnąć? Po pewne niewielkie, czerwone, słodkie owoce, których widać już wysyp w warzywniaczkach.

Kopiec kreta z truskawkami. Idealny na latoKopiec kreta z truskawkami. Idealny na lato
Źródło zdjęć: © Getty Images

Kopiec kreta to jedno z moich ulubionych ciast. Jest proste w przygotowaniu, skład jest banalnie przejrzysty (no, chyba że kopiec kreta przyrządza się z przepisu Anny Lewandowskiej), a o lepszy smak nie jest łatwo. Uwielbiam robić je przez cały rok, ale w zależności od pogody za oknem główny składnik ulega zmianom.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciocia Kazia serwuję gołąbki z nietypowym farszem. Każdy prosi ją o dokładkę

Przygotowanie kopca kreta z truskawkami to sama przyjemność, bo te smaczne owoce nie tylko nadają ciastu nadzwyczajnej rześkości, to jeszcze wypiek wygląda wręcz wspaniale. To jeden z tych deserów, które je się nie tylko ustami, ale także oczami. Poniżej prezentuję sprawdzony przepis. Powodzenia!

Kopiec kreta z truskawkami

Składniki:

Ciasto:

  • 3 jajka,
  • 140 g cukru,
  • 100 g masła,
  • 50 g gorzkiej czekolady,
  • 150 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku od pieczenia,
  • 15 g kakao,
  • 100 ml wody,
  • 500 g truskawek.

Krem:

  • 1 galaretka truskawkowa,
  • 150 ml wrzątku,
  • 500 ml śmietanki 30 proc.,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią,
  • opcjonalnie: posypka czekoladowa.
Sezon na truskawki warto wykorzystać w odpowiedni sposób
Sezon na truskawki warto wykorzystać w odpowiedni sposób © Canva | Engin Akyurt

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ucieram z cukrem. Masło i czekoladę umieszczam w rondelku, podlewam wodą i rozpuszczam. Odstawiam do ostygnięcia, a następnie łączę czekoladową masę z utartymi jajkami.
  2. Mieszam mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Suche składniki dodaję do mokrych. Mieszam, przelewam do formy do pieczenia (wyłożonej pergaminem). Piekę 40 minut w 180 stopniach, studzę. Wykrawam odrobinę środka ciasta (nie wyrzucam, jeszcze się przyda), pomagam sobie przy tym łyżką. Chodzi o to, by powstał mniej więcej centymetrowy brzeg wokół.
  3. Galaretkę rozpuszczam zgodnie z zaleceniami od producenta.
  4. Śmietankę, cukier puder i cukier z waniliową ubijam. Dodaję galaretkę, a następnie posypkę czekoladową.
  5. Część powstałego w ten sposób kremu umieszczam na upieczonym blacie. Mniej więcej na wysokość brzegu, który wcześniej zostawiłem.
  6. Umyte truskawki wsadzam w krem. Wylewam na nie resztę kremu i posypuje rozdrobnionym ciastem, które wykroiłem ze środka. Gotowe!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej