Kopiec Kreta według Anny Lewandowskiej jest lżejszy od zwykłego. Do kawy jest wręcz perfekcyjny

Masz ochotę na coś słodkiego, ale Twoja dieta Ci na to nie pozwala? Mamy dla Ciebie przepis, dzięki któremu przygotujesz niezwykle pyszne, pożywne i przede wszystkim zdrowe ciasto. Poznaj przepis na kopiec kreta Anny Lewandowskiej.

Kopiec kreta Anny LewandowskiejKopiec kreta Anny Lewandowskiej - Pyszności; Foto: Canva oraz screen z filmu https://www.youtube.com/watch?v=ggCutjdZ9QE&t=45s
Karol Wiak

Kopiec Kreta Anny Lewandowskiej - czym się różni od innych tego typu przysmaków?

Wszyscy dobrze wiemy, że celem Anny Lewandowskiej, jest promowanie zdrowej i bezglutenowej żywności. I tak też jest w przypadku kopca kreta, który mamy przyjemność zaprezentować w tym opisie. Jest to popularne ciasto, które większość z nas przygotowuje z gotowych składników, które można zakupić w każdym sklepie. To błąd. Bo można również upiec zdrową i bezglutenową wersję, do której wykorzystasz łatwo dostępne składniki. Co ważne, kopiec kreta Anny Lewandowskiej będzie rozpływał się w ustach, a Ty pokochasz tę wyjątkową recepturę.

Obrazek
Kopiec kreta - Pyszności; Foto screen z filmu https://www.youtube.com/watch?v=cGZuT9GVSuU

Idealnie sprawdzi się jako dodatek do kawy lub pożywny deser po obiedzie. Samo przygotowanie jest szybkie, ale pamiętaj, że kopiec kreta będzie musiał jeszcze odstać swoje po upieczeniu, zanim go spróbujesz. To jak, jesteście gotowi i przekonani do przygotowania tego pysznego ciasta?

Jak przygotować Kopiec Kreta według Anny Lewandowskiej?

Jeśli jesteście gotowi, to możemy przystąpić do przygotowania tego smacznego deseru. Pamiętaj, że jest to wersja bezglutenowa, ale równie smaczna, co zwykłe ciasta. Przekonaj się, a pokochasz kopiec kreta Anny Lewandowskiej!

Składniki:

  • 3/4 szklanki mąki ryżowej
  • 4 jajka
  • 200 g mleczka kokosowego - gęsta część
  • szklanka ksylitolu lub cukru kokosowego
  • 2 banany
  • 4 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki kakao
  • odrobina soku z cytryny.

Sposób przygotowania:

Zanim przystąpimy do przygotowania kopca kreta Anny Lewandowskiej, dobrze będzie schłodzić mleko kokosowe przez 12 godzin w lodówce. Przystępujemy do pracy i ubijemy białka na gęstą pianę, do których następnie dodajemy dobrze rozdrobniony cukier (około 70 g). W końcowym etapie ubijania białek dodajemy żółtko i w dalszej kolejności - mąkę i kakao. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy ciasto do foremki. Pieczemy je w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, przez około 35 minut.

Obrazek
Przygotowanie kopca kreta - Pyszności; Foto screen z filmu https://www.youtube.com/watch?v=cGZuT9GVSuU

Czas na przygotowanie masy do ciasta. Resztę cukru kokosowego lub ksylitolu mielimy na puder. W dalszej kolejności dodajemy go do schłodzonego mleczka kokosowego i dobrze ubijamy. Z wystudzonego ciasta wydrążamy środek i przekładamy go do miseczki. Posypiemy nim kopiec kreta Anny Lewandowskiej. Wydrążone ciasto napełniamy masą kokosową. Banany kroimy w talarki i wkładamy je w śmietankę. Ciasto kropimy sokiem z cytryny, posypujemy wydrążonym środkiem i wkładamy na 2 godziny do lodówki. Smacznego!

Uwielbiasz słodkości? Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na ciasto Królowa Śniegu:

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥