Kopiec Kreta według Anny Lewandowskiej jest lżejszy od zwykłego. Do kawy jest wręcz perfekcyjny

Masz ochotę na coś słodkiego, ale Twoja dieta Ci na to nie pozwala? Mamy dla Ciebie przepis, dzięki któremu przygotujesz niezwykle pyszne, pożywne i przede wszystkim zdrowe ciasto. Poznaj przepis na kopiec kreta Anny Lewandowskiej.

Kopiec kreta Anny LewandowskiejKopiec kreta Anny Lewandowskiej - Pyszności; Foto: Canva oraz screen z filmu https://www.youtube.com/watch?v=ggCutjdZ9QE&t=45s
Karol Wiak

Kopiec Kreta Anny Lewandowskiej - czym się różni od innych tego typu przysmaków?

Wszyscy dobrze wiemy, że celem Anny Lewandowskiej, jest promowanie zdrowej i bezglutenowej żywności. I tak też jest w przypadku kopca kreta, który mamy przyjemność zaprezentować w tym opisie. Jest to popularne ciasto, które większość z nas przygotowuje z gotowych składników, które można zakupić w każdym sklepie. To błąd. Bo można również upiec zdrową i bezglutenową wersję, do której wykorzystasz łatwo dostępne składniki. Co ważne, kopiec kreta Anny Lewandowskiej będzie rozpływał się w ustach, a Ty pokochasz tę wyjątkową recepturę.

Obrazek
Kopiec kreta - Pyszności; Foto screen z filmu https://www.youtube.com/watch?v=cGZuT9GVSuU

Idealnie sprawdzi się jako dodatek do kawy lub pożywny deser po obiedzie. Samo przygotowanie jest szybkie, ale pamiętaj, że kopiec kreta będzie musiał jeszcze odstać swoje po upieczeniu, zanim go spróbujesz. To jak, jesteście gotowi i przekonani do przygotowania tego pysznego ciasta?

Jak przygotować Kopiec Kreta według Anny Lewandowskiej?

Jeśli jesteście gotowi, to możemy przystąpić do przygotowania tego smacznego deseru. Pamiętaj, że jest to wersja bezglutenowa, ale równie smaczna, co zwykłe ciasta. Przekonaj się, a pokochasz kopiec kreta Anny Lewandowskiej!

Składniki:

  • 3/4 szklanki mąki ryżowej
  • 4 jajka
  • 200 g mleczka kokosowego - gęsta część
  • szklanka ksylitolu lub cukru kokosowego
  • 2 banany
  • 4 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki kakao
  • odrobina soku z cytryny.

Sposób przygotowania:

Zanim przystąpimy do przygotowania kopca kreta Anny Lewandowskiej, dobrze będzie schłodzić mleko kokosowe przez 12 godzin w lodówce. Przystępujemy do pracy i ubijemy białka na gęstą pianę, do których następnie dodajemy dobrze rozdrobniony cukier (około 70 g). W końcowym etapie ubijania białek dodajemy żółtko i w dalszej kolejności - mąkę i kakao. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy ciasto do foremki. Pieczemy je w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, przez około 35 minut.

Obrazek
Przygotowanie kopca kreta - Pyszności; Foto screen z filmu https://www.youtube.com/watch?v=cGZuT9GVSuU

Czas na przygotowanie masy do ciasta. Resztę cukru kokosowego lub ksylitolu mielimy na puder. W dalszej kolejności dodajemy go do schłodzonego mleczka kokosowego i dobrze ubijamy. Z wystudzonego ciasta wydrążamy środek i przekładamy go do miseczki. Posypiemy nim kopiec kreta Anny Lewandowskiej. Wydrążone ciasto napełniamy masą kokosową. Banany kroimy w talarki i wkładamy je w śmietankę. Ciasto kropimy sokiem z cytryny, posypujemy wydrążonym środkiem i wkładamy na 2 godziny do lodówki. Smacznego!

Uwielbiasz słodkości? Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na ciasto Królowa Śniegu:

Wybrane dla Ciebie
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej