Najgorszy rodzaj lodów. Pod żadnym pozorem nie kupuj dziecku

Latem w każdym miejscu, w którym nie brakuje turystów, natychmiast pojawiają się lokale sprzedające lody z automatu. Popularne świderki kuszą nie tylko dorosłych, ale i dzieci. Obawiamy się jednak, że cudny smak tych lodów nie rekompensuje problemów z żołądkiem, jakie mogą cię po ich zjedzeniu czekać. A jeśli nie wierzysz nam — zdaj się na słowa Sanepidu...

Obrazeklody z automatu zbadane przez Sanepid - Pyszności; foto: Canva

Ciężko się dziwić temu, że punkty z lodami z automatu przeżywają co roku prawdziwe oblężenie. Włoskie lody są pyszne, orzeźwiające i dostaje się je szybko — w końcu wystarczy przyłożyć wafelek do maszyny. Panuje przekonanie, że automaty z lodami są samowystarczalne. To jednak ułuda, która niestety udziela się pracującym w takich lokalach ludziom. O maszyny serwujące włoskie lody należy dbać; inaczej dzieje się to, o czym ostrzegł szczeciński Sanepid.

Obrazek
lody z automatu to bardzo zły wybór - Pyszności; foto: Canva

Chemia i bakterie, czyli dwa słowa, które opisują lody z automatu

W 2021 roku szczeciński Sanepid postanowił skontrolować jakość świderków sprzedawanych w województwie zachodnio-pomorskim. W tym celu przeprowadzono badania mikrobiologiczne 250 próbek lodów z 50 różnych lokali, umiejscowionych w miejscach o nasilonych ruchu turystów. Wyniki badań Sanepidu były jednoznaczne.

Chociaż w sprzedawanych w województwie zachodnio-pomorskim lodach z automatów nie wykryto, na szczęście, bakterii Salmonelli i Listerii monocytogenes, to w aż 113 z 250 próbek odnaleziono ślady bakterii Enterobacteriacae. Na portalu państwowej stacji sanitarno-epidemiologicznej, wyniki przeprowadzonych badań zostały podsumowane tymi słowami:

Obecność bakterii Enterobacteriaceae świadczy o niewystarczającym poziomie utrzymania higieny w zakładach lub nieprawidłowo przeprowadzanych procesach mycia i dezynfekcji oraz o braku kontroli wewnętrznej. Bakterie Enterobacteriaceae naturalnie występują w jelicie grubym człowieka i wówczas nie są bakteriami chorobotwórczymi. W przypadku spożycia produktu, w którym znajdują się bakterie, u osób z obniżoną odpornością oraz z chorobami układu pokarmowego mogą powodować dolegliwości żołądkowo-jelitowe.
Obrazek
Sanepid zbadał lody z automatu - Pyszności; foto: Canva

Kontrowersji dostarcza również to, jak powstają lody z automatu. Podczas gdy w produkcji lodów rzemieślniczych stosuje się proces pasteryzacji, świderków to nie dotyczy. W proszku, który w połączeniu z wodą tworzy "masę lodową", nie brakuje też chemii: sztucznych barwników, aromatów i substancji zagęszczających.

Zazwyczaj jest tak, że to, co niezdrowe, jest jednocześnie relatywnie tanie. Ta zasada nie dotyczy lodów z automatu; tym bardziej warto postawić na odpowiednio przygotowane i przechowywane lody rzemieślnicze lub nawet domowe. Kliknij tutaj i zobacz, jak je przyrządzić!

Masz chęć na nietypowy obiad? Wypróbuj nasz przepis na pyszne sakiewki obiadowe.

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat