Najgorszy rodzaj lodów. Pod żadnym pozorem nie kupuj dziecku
10.05.2023 12:45
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Latem w każdym miejscu, w którym nie brakuje turystów, natychmiast pojawiają się lokale sprzedające lody z automatu. Popularne świderki kuszą nie tylko dorosłych, ale i dzieci. Obawiamy się jednak, że cudny smak tych lodów nie rekompensuje problemów z żołądkiem, jakie mogą cię po ich zjedzeniu czekać. A jeśli nie wierzysz nam — zdaj się na słowa Sanepidu...
Ciężko się dziwić temu, że punkty z lodami z automatu przeżywają co roku prawdziwe oblężenie. Włoskie lody są pyszne, orzeźwiające i dostaje się je szybko — w końcu wystarczy przyłożyć wafelek do maszyny. Panuje przekonanie, że automaty z lodami są samowystarczalne. To jednak ułuda, która niestety udziela się pracującym w takich lokalach ludziom. O maszyny serwujące włoskie lody należy dbać; inaczej dzieje się to, o czym ostrzegł szczeciński Sanepid.
Chemia i bakterie, czyli dwa słowa, które opisują lody z automatu
W 2021 roku szczeciński Sanepid postanowił skontrolować jakość świderków sprzedawanych w województwie zachodnio-pomorskim. W tym celu przeprowadzono badania mikrobiologiczne 250 próbek lodów z 50 różnych lokali, umiejscowionych w miejscach o nasilonych ruchu turystów. Wyniki badań Sanepidu były jednoznaczne.
Chociaż w sprzedawanych w województwie zachodnio-pomorskim lodach z automatów nie wykryto, na szczęście, bakterii Salmonelli i Listerii monocytogenes, to w aż 113 z 250 próbek odnaleziono ślady bakterii Enterobacteriacae. Na portalu państwowej stacji sanitarno-epidemiologicznej, wyniki przeprowadzonych badań zostały podsumowane tymi słowami:
Kontrowersji dostarcza również to, jak powstają lody z automatu. Podczas gdy w produkcji lodów rzemieślniczych stosuje się proces pasteryzacji, świderków to nie dotyczy. W proszku, który w połączeniu z wodą tworzy "masę lodową", nie brakuje też chemii: sztucznych barwników, aromatów i substancji zagęszczających.
Zazwyczaj jest tak, że to, co niezdrowe, jest jednocześnie relatywnie tanie. Ta zasada nie dotyczy lodów z automatu; tym bardziej warto postawić na odpowiednio przygotowane i przechowywane lody rzemieślnicze lub nawet domowe. Kliknij tutaj i zobacz, jak je przyrządzić!
Masz chęć na nietypowy obiad? Wypróbuj nasz przepis na pyszne sakiewki obiadowe.