Chorwaci na deser podają makaron. W takiej formie smakuje lepiej niż ciasto

Podróżowanie i urlopy to świetna okazja aby odkrywać nowe smaki i poszerzać swoje kulinarne umiejętności. Podczas wizyty w Chorwacji warto spróbować tortu stońskiego. Po przekrojeniu od razu zauważysz nietypowy składnik, który stanowi bazę ciasta.

Chorwacki tort z makaronu - PysznościChorwacki tort z makaronu - Pyszności
Źródło zdjęć: © Instagram | petra_jelenic
Ewa Malinowska

Tort stoński to jeden z tradycyjnych przepisów, który chorwackie gospodynie skrzętnie zapisują w zeszytach i przekazują z pokolenia na pokolenie. Każda z nich robi też ten deser nieco inaczej, dobierając własne kompozycje i proporcje przypraw. Najczęściej serwuje się go na Święta Bożego Narodzenia, Wielkanoc i inne odpusty. Chętnie kosztuję go rownież odwiedzający Chorwację turyści. I nic dziwnego - tort stoński to idealny sposób na zaspokojenie słodkiego apetytu i skosztowanie czegoś wyjątkowego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Polędwiczki z kurczaka łączę na patelni z kremowym sosem. Po chwili obiad dla całej rodziny jest gotowy

Tort stoński - chorwacki przepis na deser

W przeciwieństwie do popularnych kremowych ciast, placków i rolad, tort stoński opiera się na zaskakującym składniku. Bazą tego ciasta jest makaron, znany również jako makaroni, makaruli lub makarunki. Gotuje się go we wrzącej wodzie do momentu zmięknięcia, ale zachowania sprężystości.

Tort stoński - Pyszności
Tort stoński - Pyszności © Instagram | marijanastyle

Ten nietypowy składnik nadaje ciastu wyjątkowy charakter i sprawia, że jest ono nie tylko pyszne, ale i zaskakujące dla podniebienia. Całość owinięta jest cienkim ciastem i zapieczona w tortownicy, dzięki czemu wygląda efektownie również po przekrojeniu. Twoi bliscy będą zaskoczeni tortem z makaronu.

Składniki:

Ciasto

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 2-3 jajka (w zależności od wielkości),
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka octu jabłkowego,
  • 1-3 łyżki wody.

Nadzienie

  • 250 g makaronu penne,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1 1/2 szklanki zmielonych migdałów,
  • 1/3 szklanki bułki tartej,
  • 1/4 łyżeczki cynamonu mielonego,
  • 5 dużych jaj,
  • skórka z połowy cytryny,
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego,
  • 200 g zimnego masła pokrojonego w drobną kostkę,

Dekoracja

  • 2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

  1. W dużej misce wymieszaj mąkę z solą. W małej misce ubij jajka, oliwę z oliwek i octem.
  2. Powoli dodawaj mieszankę oliwy do mąki, delikatnie mieszając łyżką. Nie mieszaj ciasta zbyt mocno.
  3. Dodawaj wodę, po jednej łyżce stołowej na raz, aż ciasto się lekko połączy.
  4. Przykryj je lekko wilgotną ściereczką kuchenną i odstaw.
  5. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu tak, aby był al dente.
  6. W małej misce wymieszaj cukier, zmielone migdały, bułkę tartą i cynamon.
  7. W drugiej misce lekko ubij jajka ze skórką z cytryny i ekstraktem migdałowym.
  8. Nasmaruj formę do pieczenia o średnicy 20 cm oliwą z oliwek i oprósz łyżką mąki.
  9. Rozwałkuj ciasto na okrąg o średnicy 35 cm i umieść je w formie, pozwalając by nadmiar ciasta zwisał po bokach.
  10. Rozłóż garść dobrze odsączonego makaronu na dnie formy.
  11. Posyp dwiema dużymi garściami mieszanki migdałowej.
  12. Wlej 1/2 szklanki mieszanki jajecznej na wierzch i posyp 1/3 kosteczek masła. Powtórz czynności dla wszystkich warstw, aż do wyczerpania składników.
  13. Po każdym dodaniu delikatnie stuknij dnem formy o blat, aby ułożyć wszystkie warstwy.
  14. Odetnij nadmiar ciasta wystające z boków formy.
  15. Piecz przez około 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 st. Celsjusza, aż ciasto będzie lekko brązowe.

Przestudzone ciasto udekoruj cukrem pudrem, najlepiej posypując go na ciasto przez drobne sitko lub zaparzacz do herbaty. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej