Chorwaci na deser podają makaron. W takiej formie smakuje lepiej niż ciasto
Podróżowanie i urlopy to świetna okazja aby odkrywać nowe smaki i poszerzać swoje kulinarne umiejętności. Podczas wizyty w Chorwacji warto spróbować tortu stońskiego. Po przekrojeniu od razu zauważysz nietypowy składnik, który stanowi bazę ciasta.
13.05.2024 12:09
Tort stoński to jeden z tradycyjnych przepisów, który chorwackie gospodynie skrzętnie zapisują w zeszytach i przekazują z pokolenia na pokolenie. Każda z nich robi też ten deser nieco inaczej, dobierając własne kompozycje i proporcje przypraw. Najczęściej serwuje się go na Święta Bożego Narodzenia, Wielkanoc i inne odpusty. Chętnie kosztuję go rownież odwiedzający Chorwację turyści. I nic dziwnego - tort stoński to idealny sposób na zaspokojenie słodkiego apetytu i skosztowanie czegoś wyjątkowego.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Tort stoński - chorwacki przepis na deser
W przeciwieństwie do popularnych kremowych ciast, placków i rolad, tort stoński opiera się na zaskakującym składniku. Bazą tego ciasta jest makaron, znany również jako makaroni, makaruli lub makarunki. Gotuje się go we wrzącej wodzie do momentu zmięknięcia, ale zachowania sprężystości.
Ten nietypowy składnik nadaje ciastu wyjątkowy charakter i sprawia, że jest ono nie tylko pyszne, ale i zaskakujące dla podniebienia. Całość owinięta jest cienkim ciastem i zapieczona w tortownicy, dzięki czemu wygląda efektownie również po przekrojeniu. Twoi bliscy będą zaskoczeni tortem z makaronu.
Składniki:
Ciasto
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 2-3 jajka (w zależności od wielkości),
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek,
- 1 łyżka octu jabłkowego,
- 1-3 łyżki wody.
Nadzienie
- 250 g makaronu penne,
- 1/2 szklanki cukru,
- 1 1/2 szklanki zmielonych migdałów,
- 1/3 szklanki bułki tartej,
- 1/4 łyżeczki cynamonu mielonego,
- 5 dużych jaj,
- skórka z połowy cytryny,
- 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego,
- 200 g zimnego masła pokrojonego w drobną kostkę,
Dekoracja
- 2 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania:
- W dużej misce wymieszaj mąkę z solą. W małej misce ubij jajka, oliwę z oliwek i octem.
- Powoli dodawaj mieszankę oliwy do mąki, delikatnie mieszając łyżką. Nie mieszaj ciasta zbyt mocno.
- Dodawaj wodę, po jednej łyżce stołowej na raz, aż ciasto się lekko połączy.
- Przykryj je lekko wilgotną ściereczką kuchenną i odstaw.
- Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu tak, aby był al dente.
- W małej misce wymieszaj cukier, zmielone migdały, bułkę tartą i cynamon.
- W drugiej misce lekko ubij jajka ze skórką z cytryny i ekstraktem migdałowym.
- Nasmaruj formę do pieczenia o średnicy 20 cm oliwą z oliwek i oprósz łyżką mąki.
- Rozwałkuj ciasto na okrąg o średnicy 35 cm i umieść je w formie, pozwalając by nadmiar ciasta zwisał po bokach.
- Rozłóż garść dobrze odsączonego makaronu na dnie formy.
- Posyp dwiema dużymi garściami mieszanki migdałowej.
- Wlej 1/2 szklanki mieszanki jajecznej na wierzch i posyp 1/3 kosteczek masła. Powtórz czynności dla wszystkich warstw, aż do wyczerpania składników.
- Po każdym dodaniu delikatnie stuknij dnem formy o blat, aby ułożyć wszystkie warstwy.
- Odetnij nadmiar ciasta wystające z boków formy.
- Piecz przez około 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 st. Celsjusza, aż ciasto będzie lekko brązowe.
Przestudzone ciasto udekoruj cukrem pudrem, najlepiej posypując go na ciasto przez drobne sitko lub zaparzacz do herbaty. Smacznego!