Ten sposób powinien znać każdy. Oto jak uratować przypalony bigos

W kuchni wszystkie przedmioty mają swoje, często różnorodne, zastosowanie — nawet te, które na pierwszy rzut oka wydają się zupełnie bezużyteczne. Tak samo jest z korkiem po winie. Poznajcie unikatowe triki z jego wykorzystaniem.

BigosBigos
Źródło zdjęć: © Getty Images | -lvinst-

Korki do wina najczęściej wykonane są z kory dębu korkowego. Aby wytworzyć taki przedmiot, często potrzeba aż 25 lat. Z tak wiekowego drzewa zostaje ściągnięta kora, którą można obrabiać dopiero po upływie około 10 lat. Ale to nie wszystko. Po okorowaniu trzeba poczekać kolejne sześć miesięcy, bo dopiero po tym czasie można rozpocząć właściwą produkcję korków. To prawdziwe dzieła sztuki.

Jednak ich zastosowanie w tworzeniu ozdób i zdobieniu mebli jest już dobrze znane. A czy wiedzieliście, że korek to przedmiot użyteczny również w kuchni? Chodzi o produkcję dania, które kocha każdy, (no może prawie) każdy Polak.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zetrzyj na tarce szynkę i ser, dodaj jajka. Te kotleciki składną twoje serce

Korek do bigosu. I po problemie?

Bigos. Czy zdarzyło wam się go kiedyś przypalić? Każdy, kto chociaż raz go zrobił, wie, że do tego dania potrzeba bardzo dużo cierpliwości, a i tak w kuchni może zdarzyć się wypadek — przypalenie tego przysmaku.

Ratunkiem są jednak korki! Tak, właśnie te niepozorne przedmioty uratują twój już przypalony bigos. Wystarczy tylko przełożyć go do innego naczynia (bez przypalonych części), włożyć tam korek po winie i zagotować. Macie kilka sztuk korków? Tym lepiej dla bigosu. Drewno idealnie ściąga nieprzyjemny zapach spalenizny. Dzięki korkom po winie uratować możne zresztą także inne, przypalone dania takie jak gulasz czy leczo.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej