Prawdziwy pogromca tłuszczu. Ale musisz pić o określonej porze

Koktajle oczyszczające stają się coraz bardziej popularne. Pomagają pozbyć się toksycznych substancji z organizmu i wymiatają niepotrzebne składniki z jelit. Idealnym przykładem jest sok z selera, który ma wiele właściwości. Musisz jednak pić go o określonej porze.

Sok z seleraSok z selera
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Zacznij dzień od soku z selera, a zobaczysz cuda. Przekonali się o tym liczni celebryci z Polski i zza granicy. Przeczytaj o tym, jakie ma właściwości i dlaczego warto po niego sięgać. To istna bomba witaminowa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Stir-fry z karkówką i pysznymi sosami podbije każde podniebienie

Sok z selera - wartości odżywcze

Przede wszystkim jest niskokaloryczny, zawiera tylko 16 kcal w 100 gramach. W 95 procentach składa się z wody, więc świetnie nawodni ciało. Seler to źródło błonnika pokarmowego, który syci i pozytywnie wpływa na funkcjonowanie jelit. Jest też bogaty w witaminy A i K. Związki te wspierają wzrok i układ odpornościowy. Ponadto zawiera magnez, wapń, potas oraz przeciwutleniacze.

Dlaczego warto pić sok z selera?

Napój ma mnóstwo właściwości. Szczególnie skorzystają z niego osoby, które chcą spalić tkankę tłuszczową i pozbyć się nadprogramowych kilogramów. Picie zapobiega zaparciom, nawadnia organizm i poprawia wygląd skóry. Ponadto usprawnia procesy trawienia i oczyszcza organizm z toksyn. Dzięki temu szybko chudniemy.

Oprócz tego sok z selera:

  • korzystnie wpływa na wzrok,
  • podtrzymuje prawidłowe parametry krzepnięcia krwi,
  • wzmacnia układ odpornościowy,
  • ma działanie moczopędne,
  • chroni organizm przed chorobami cywilizacyjnymi,
  • reguluje cukier,
  • obniża poziom ciśnienia krwi,
  • obniża cholesterol.

Sok z selera naciowego najlepiej pić z samego rana, pół godziny przed śniadaniem. Dzięki temu przyspieszymy metabolizm i dostarczymy sobie energii na resztę dnia.

Sok z selera
Sok z selera © Pixabay

Z czym łączyć seler?

Do warzywa pasują różne owoce i warzywa. Idealnie skomponuje się z:

  • jabłkami,
  • bananami,
  • gruszkami,
  • pomarańczami,
  • cytryną,
  • truskawkami,
  • mango,
  • marchewką,
  • ogórkiem,
  • kapustą białą,
  • burakiem,
  • jarmużem,
  • kapustą pak choi,
  • szpinakiem.

Dzięki tym składnikom sok z selera zyska kolejne właściwości, dzięki czemu będzie zdrowszy i bardziej pożywny.

Wybrane dla Ciebie

Zamiast do kurczaka, dodaję do wątróbki. Nielubiana część smakuje jak kebab
Zamiast do kurczaka, dodaję do wątróbki. Nielubiana część smakuje jak kebab
W Neapolu się zajadają. Proste ciastka skrywają pyszny farsz
W Neapolu się zajadają. Proste ciastka skrywają pyszny farsz
Jeśli zauważysz w lesie, szybko zapełnisz koszyk. Są smaczne, tylko trzeba je odpowiednio przygotować
Jeśli zauważysz w lesie, szybko zapełnisz koszyk. Są smaczne, tylko trzeba je odpowiednio przygotować
Dorzucam dwa składniki. Już podczas smażenia czuć piękny zapach
Dorzucam dwa składniki. Już podczas smażenia czuć piękny zapach
Greckie ciasto lepsze niż babka. Tak wilgotne, że lepiej mieć serwetkę
Greckie ciasto lepsze niż babka. Tak wilgotne, że lepiej mieć serwetkę
Do kanapek używam grzybowego smarowidła. To moje odkrycie jesieni
Do kanapek używam grzybowego smarowidła. To moje odkrycie jesieni
Zbieram niedoceniane grzyby i smażę. Na przekąskę lepsze niż chipsy
Zbieram niedoceniane grzyby i smażę. Na przekąskę lepsze niż chipsy
Wielu lubi rozsmarowywać pasztet na chlebie. Ja wolę domową pastę, która ładnie pachnie
Wielu lubi rozsmarowywać pasztet na chlebie. Ja wolę domową pastę, która ładnie pachnie
Już nie używam zwykłego mleka do placków. Te smakują lepiej nawet od racuchów
Już nie używam zwykłego mleka do placków. Te smakują lepiej nawet od racuchów
Układam na naleśnikach i zwijam. Ekspresowy farsz
Układam na naleśnikach i zwijam. Ekspresowy farsz
Wygląda jak pokryty skórą węża. Pomaga zachować sokoli wzrok i prawidłowe ciśnienie
Wygląda jak pokryty skórą węża. Pomaga zachować sokoli wzrok i prawidłowe ciśnienie
Jesienią robię aromatyczną zupę. Jest gęsta jak gulasz i idealnie rozgrzewa
Jesienią robię aromatyczną zupę. Jest gęsta jak gulasz i idealnie rozgrzewa