Nacinam ziemniaczki i przekładam plastrami boczku. Są tak dobre, że kotlet niepotrzebny

Ziemniaki to warzywo absolutnie wielofunkcyjne. Popularny dodatek do obiadu przygotowany nieco inaczej może odgrywać na stole także pierwsze skrzypce. Aby zaserwować danie, które jest pomysłowe i sycące jednocześnie, potrzebujesz tylko kilku prostych składników.

Ziemniaki HasselbackZiemniaki Hasselback
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | JH Photo
Anna Galuhn

Ziemniaki hasselback z boczkiem aspirują do miana hitu tej jesieni. Chrupiące na zewnątrz, kremowe środku, z konkretną mięsną wkładką i aromatem ulubionych ziół – danie sprawdzi się nie tylko na obiad, ale także w charakterze imprezowej przekąski. Możesz je przygotować wcześniej, a potem tylko odgrzać w piekarniku.

Ziemniaki hasselback – co to znaczy?

Nazwa potrawy pochodzi od szwedzkiej restauracji "Hasselbacken", w której po raz pierwszy podano fantazyjnie ponacinane ziemniaki. Niektóre źródła podają, że miało to miejsce jakieś 200 lat temu. Jednak na stronie restauracji można znaleźć informację, że danie zostało wymyślone w 1953 roku przez młodego kucharza Leifa Elissona z Värmlandu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jeszcze lepszy niż zwykła kasza. Kuskus perłowy z warzywami po prostu zachwyca

Jakie ziemniaki są najlepsze do zapiekania?

Jak podaje Laura Osęka, psychodietetyczka i autorka książek kulinarnych w wywiadzie dla Polskiego Radia:

Ziemniaki mają trzy typy (dodatkowo istnieją dwa mieszane): A - to typ sałatkowy – raczej nie nadaje się do pieczenia, B to uniwersalny, C to typ mączysty – ten najbardziej nadaje się do pieczenia.

Laura Osęka zwraca również uwagę na temperaturę pieczenia.

Takie ziemniaki pieczemy w 225-230-240 stopniach. Zachodzi tam szybko reakcja Maillarda, czyli takie karmelizowanie się, w tym wypadku skrobi i cukru w ziemniaku. Dzięki temu one zyskują swoją klasę.

Składniki na ziemniaki hasselback z boczkiem

Aby przygotować porcję dla 2 osób, potrzebujesz:

  • 500 g ziemniaków równej wielkości,
  • 100 g boczku,
  • 1 średnią cebulę,
  • 30 g masła,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczkę suszonego rozmarynu,
  • łyżeczkę soli.

Do aromatyzowania masła możesz wykorzystać także świeży rozmaryn, suszony lub świeży tymianek, oregano lub inne ulubione zioła.

Jak zrobić ziemniaki hasselback z boczkiem?

  1. Myjesz dokładnie ziemniaki – weź pod uwagę to, że nie będą one obierane ze skórki. Następnie nacinasz je w cienkie paski, pozostawiając około 3 mm połączenia na dole pomiędzy plasterkami.
  2. Sprytnym sposobem na sprawne nacinanie ziemniaków jest ułożenie ich pomiędzy dwoma drewnianymi patyczkami, na przykład do szaszłyków. Wtedy nacinasz warzywo do momentu dotknięcia patyczka ostrzem noża.
  3. W osobnym rondelku roztapiasz masło. Mieszasz je z obranymi ząbkami czosnku i rozmarynem.
  4. Przy pomocy pędzelka do wypieków smarujesz masłem przygotowane bulwy. W nacięciach układach naprzemiennie plasterku boczku i połówki plasterków cebuli.
  5. Wstawiasz do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni Celsjusza na 45 minut.
  6. Po 30 minutach sprawdzasz, jak zapiekają się ziemniaki i ponownie smarujesz je aromatyzowanym masłem.

Inne pomysły na ziemniaki hasselback

Ponacinane warzywa możesz przygotować również w wersji wegetariańskiej, na przykład z grzybami i żółtym serem. Wtedy grzyby leśne lub pieczarki warto wcześniej przesmażyć, aby podczas pieczenia potrawa nie podeszła wodą.

Do ziemniaków hasselback świetnie pasuje sos tatarski lub czosnkowy, a także sałatka na bazie rukoli z owocami i orzechami włoskimi

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej