Nacinam ziemniaczki i przekładam plastrami boczku. Są tak dobre, że kotlet niepotrzebny
Ziemniaki to warzywo absolutnie wielofunkcyjne. Popularny dodatek do obiadu przygotowany nieco inaczej może odgrywać na stole także pierwsze skrzypce. Aby zaserwować danie, które jest pomysłowe i sycące jednocześnie, potrzebujesz tylko kilku prostych składników.
29.10.2024 14:20
Ziemniaki hasselback z boczkiem aspirują do miana hitu tej jesieni. Chrupiące na zewnątrz, kremowe środku, z konkretną mięsną wkładką i aromatem ulubionych ziół – danie sprawdzi się nie tylko na obiad, ale także w charakterze imprezowej przekąski. Możesz je przygotować wcześniej, a potem tylko odgrzać w piekarniku.
Ziemniaki hasselback – co to znaczy?
Nazwa potrawy pochodzi od szwedzkiej restauracji "Hasselbacken", w której po raz pierwszy podano fantazyjnie ponacinane ziemniaki. Niektóre źródła podają, że miało to miejsce jakieś 200 lat temu. Jednak na stronie restauracji można znaleźć informację, że danie zostało wymyślone w 1953 roku przez młodego kucharza Leifa Elissona z Värmlandu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jakie ziemniaki są najlepsze do zapiekania?
Jak podaje Laura Osęka, psychodietetyczka i autorka książek kulinarnych w wywiadzie dla Polskiego Radia:
Ziemniaki mają trzy typy (dodatkowo istnieją dwa mieszane): A - to typ sałatkowy – raczej nie nadaje się do pieczenia, B to uniwersalny, C to typ mączysty – ten najbardziej nadaje się do pieczenia.
Laura Osęka zwraca również uwagę na temperaturę pieczenia.
Takie ziemniaki pieczemy w 225-230-240 stopniach. Zachodzi tam szybko reakcja Maillarda, czyli takie karmelizowanie się, w tym wypadku skrobi i cukru w ziemniaku. Dzięki temu one zyskują swoją klasę.
Składniki na ziemniaki hasselback z boczkiem
Aby przygotować porcję dla 2 osób, potrzebujesz:
- 500 g ziemniaków równej wielkości,
- 100 g boczku,
- 1 średnią cebulę,
- 30 g masła,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczkę suszonego rozmarynu,
- łyżeczkę soli.
Do aromatyzowania masła możesz wykorzystać także świeży rozmaryn, suszony lub świeży tymianek, oregano lub inne ulubione zioła.
Jak zrobić ziemniaki hasselback z boczkiem?
- Myjesz dokładnie ziemniaki – weź pod uwagę to, że nie będą one obierane ze skórki. Następnie nacinasz je w cienkie paski, pozostawiając około 3 mm połączenia na dole pomiędzy plasterkami.
- Sprytnym sposobem na sprawne nacinanie ziemniaków jest ułożenie ich pomiędzy dwoma drewnianymi patyczkami, na przykład do szaszłyków. Wtedy nacinasz warzywo do momentu dotknięcia patyczka ostrzem noża.
- W osobnym rondelku roztapiasz masło. Mieszasz je z obranymi ząbkami czosnku i rozmarynem.
- Przy pomocy pędzelka do wypieków smarujesz masłem przygotowane bulwy. W nacięciach układach naprzemiennie plasterku boczku i połówki plasterków cebuli.
- Wstawiasz do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni Celsjusza na 45 minut.
- Po 30 minutach sprawdzasz, jak zapiekają się ziemniaki i ponownie smarujesz je aromatyzowanym masłem.
Inne pomysły na ziemniaki hasselback
Ponacinane warzywa możesz przygotować również w wersji wegetariańskiej, na przykład z grzybami i żółtym serem. Wtedy grzyby leśne lub pieczarki warto wcześniej przesmażyć, aby podczas pieczenia potrawa nie podeszła wodą.
Do ziemniaków hasselback świetnie pasuje sos tatarski lub czosnkowy, a także sałatka na bazie rukoli z owocami i orzechami włoskimi.