Taki sos robiły nasze prababcie. Jajka w nim to mistrzostwo świata

Sos tatarski z jajkami to nieodłączny element imprezowego stołu. Choć jego podstawowe składniki – majonez, ogórki konserwowe i jaja – są powszechnie znane, istnieje wiele wariacji na temat tego pysznego dodatku. Jednak prawdziwym mistrzostwem jest sos tatarski z leśnymi grzybami według staropolskiej receptury, jak robiły to nasze prababcie.

Taki sos tatarski robily nasze prababcie. Jajka w nim to mistrzostwo świataTaki sos tatarski robily nasze prababcie. Jajka w nim to mistrzostwo świata
Źródło zdjęć: © Getty Images
Marcin Michałowski

Jajka w sosie tatarskim to nieodłączny element stołu, którego smak i aromat przenoszą nas w magiczny klimat rodzinnych uroczystości. To receptura, którą od pokoleń przekazujemy z ust do ust, łącząc w sobie tradycję z wyjątkowym smakiem. Nasze prababcie bowiem mistrzowsko przyrządzały sos do jajek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na cieście drożdżowym układam foremkę na lód. Efekt powala na kolana

Jajka w sosie tatarskim – staropolskie mistrzostwo smaku

Staropolski sos tatarski wyróżnia się kremową konsystencją i wyrazistym smakiem z delikatną leśną nutą. Zawdzięcza to dodatkowi marynowanych leśnych grzybów, takich jak podgrzybki, prawdziwki czy maślaki. Grzyby te nadają sosowi niepowtarzalny aromat i wzbogacają go o cenne wartości odżywcze.

Przepis na jajka w staropolskim sosie tatarskim

Składniki:

  • 5-6 ugotowanych jajek,
  • 300 g majonezu,
  • 4 czubate łyżki jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany,
  • 1 łyżka tartego chrzanu,
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon lub delikatesowej,
  • 5-6 marynowanych leśnych grzybów (podgrzybków, prawdziwków, maślaków),
  • 2 ogórki konserwowe,
  • 1 łyżka posiekanego koperku,
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz,
  • świeży ogórek, rzodkiewka i szczypior do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój marynowane grzyby oraz ogórki konserwowe w bardzo drobną kostkę.
  2. W misce wymieszaj majonez z jogurtem (lub śmietaną), chrzanem i musztardą.
  3. Dodaj posiekane grzyby, ogórki oraz koperek do sosu.
  4. Dopraw całość do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszając.
  5. Przykryj przygotowany sos i odstaw go do lodówki na kilka godzin, aby smaki się przegryzły.
  6. Do dużego naczynia lub miski wyłóż przygotowany sos. Możesz dodać pokrojone plasterki świeżego ogórka i/lub rzodkiewki.
  7. Ułóż na wierzchu połówki ugotowanych jajek, posyp je posiekanym szczypiorkiem.

Gotowe jajka w sosie tatarskim zachwycą nie tylko smakiem, ale i wyjątkowym aromatem. To doskonała propozycja nie tylko na świąteczny stół, ale również na każdą inną okazję, gdy chcesz podkreślić wyjątkowość i tradycję polskiej kuchni.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej