Taki sos robiły nasze prababcie. Jajka w nim to mistrzostwo świata
Sos tatarski z jajkami to nieodłączny element imprezowego stołu. Choć jego podstawowe składniki – majonez, ogórki konserwowe i jaja – są powszechnie znane, istnieje wiele wariacji na temat tego pysznego dodatku. Jednak prawdziwym mistrzostwem jest sos tatarski z leśnymi grzybami według staropolskiej receptury, jak robiły to nasze prababcie.
06.06.2024 | aktual.: 06.06.2024 14:11
Jajka w sosie tatarskim to nieodłączny element stołu, którego smak i aromat przenoszą nas w magiczny klimat rodzinnych uroczystości. To receptura, którą od pokoleń przekazujemy z ust do ust, łącząc w sobie tradycję z wyjątkowym smakiem. Nasze prababcie bowiem mistrzowsko przyrządzały sos do jajek.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jajka w sosie tatarskim – staropolskie mistrzostwo smaku
Staropolski sos tatarski wyróżnia się kremową konsystencją i wyrazistym smakiem z delikatną leśną nutą. Zawdzięcza to dodatkowi marynowanych leśnych grzybów, takich jak podgrzybki, prawdziwki czy maślaki. Grzyby te nadają sosowi niepowtarzalny aromat i wzbogacają go o cenne wartości odżywcze.
Przepis na jajka w staropolskim sosie tatarskim
Składniki:
- 5-6 ugotowanych jajek,
- 300 g majonezu,
- 4 czubate łyżki jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany,
- 1 łyżka tartego chrzanu,
- 1 łyżeczka musztardy Dijon lub delikatesowej,
- 5-6 marynowanych leśnych grzybów (podgrzybków, prawdziwków, maślaków),
- 2 ogórki konserwowe,
- 1 łyżka posiekanego koperku,
- sól i świeżo mielony czarny pieprz,
- świeży ogórek, rzodkiewka i szczypior do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Pokrój marynowane grzyby oraz ogórki konserwowe w bardzo drobną kostkę.
- W misce wymieszaj majonez z jogurtem (lub śmietaną), chrzanem i musztardą.
- Dodaj posiekane grzyby, ogórki oraz koperek do sosu.
- Dopraw całość do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszając.
- Przykryj przygotowany sos i odstaw go do lodówki na kilka godzin, aby smaki się przegryzły.
- Do dużego naczynia lub miski wyłóż przygotowany sos. Możesz dodać pokrojone plasterki świeżego ogórka i/lub rzodkiewki.
- Ułóż na wierzchu połówki ugotowanych jajek, posyp je posiekanym szczypiorkiem.
Gotowe jajka w sosie tatarskim zachwycą nie tylko smakiem, ale i wyjątkowym aromatem. To doskonała propozycja nie tylko na świąteczny stół, ale również na każdą inną okazję, gdy chcesz podkreślić wyjątkowość i tradycję polskiej kuchni.