Taki sos robiły nasze prababcie. Jajka w nim to mistrzostwo świata

Sos tatarski z jajkami to nieodłączny element imprezowego stołu. Choć jego podstawowe składniki – majonez, ogórki konserwowe i jaja – są powszechnie znane, istnieje wiele wariacji na temat tego pysznego dodatku. Jednak prawdziwym mistrzostwem jest sos tatarski z leśnymi grzybami według staropolskiej receptury, jak robiły to nasze prababcie.

Taki sos tatarski robily nasze prababcie. Jajka w nim to mistrzostwo świataTaki sos tatarski robily nasze prababcie. Jajka w nim to mistrzostwo świata
Źródło zdjęć: © Getty Images
Marcin Michałowski

Jajka w sosie tatarskim to nieodłączny element stołu, którego smak i aromat przenoszą nas w magiczny klimat rodzinnych uroczystości. To receptura, którą od pokoleń przekazujemy z ust do ust, łącząc w sobie tradycję z wyjątkowym smakiem. Nasze prababcie bowiem mistrzowsko przyrządzały sos do jajek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na cieście drożdżowym układam foremkę na lód. Efekt powala na kolana

Jajka w sosie tatarskim – staropolskie mistrzostwo smaku

Staropolski sos tatarski wyróżnia się kremową konsystencją i wyrazistym smakiem z delikatną leśną nutą. Zawdzięcza to dodatkowi marynowanych leśnych grzybów, takich jak podgrzybki, prawdziwki czy maślaki. Grzyby te nadają sosowi niepowtarzalny aromat i wzbogacają go o cenne wartości odżywcze.

Przepis na jajka w staropolskim sosie tatarskim

Składniki:

  • 5-6 ugotowanych jajek,
  • 300 g majonezu,
  • 4 czubate łyżki jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany,
  • 1 łyżka tartego chrzanu,
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon lub delikatesowej,
  • 5-6 marynowanych leśnych grzybów (podgrzybków, prawdziwków, maślaków),
  • 2 ogórki konserwowe,
  • 1 łyżka posiekanego koperku,
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz,
  • świeży ogórek, rzodkiewka i szczypior do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój marynowane grzyby oraz ogórki konserwowe w bardzo drobną kostkę.
  2. W misce wymieszaj majonez z jogurtem (lub śmietaną), chrzanem i musztardą.
  3. Dodaj posiekane grzyby, ogórki oraz koperek do sosu.
  4. Dopraw całość do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszając.
  5. Przykryj przygotowany sos i odstaw go do lodówki na kilka godzin, aby smaki się przegryzły.
  6. Do dużego naczynia lub miski wyłóż przygotowany sos. Możesz dodać pokrojone plasterki świeżego ogórka i/lub rzodkiewki.
  7. Ułóż na wierzchu połówki ugotowanych jajek, posyp je posiekanym szczypiorkiem.

Gotowe jajka w sosie tatarskim zachwycą nie tylko smakiem, ale i wyjątkowym aromatem. To doskonała propozycja nie tylko na świąteczny stół, ale również na każdą inną okazję, gdy chcesz podkreślić wyjątkowość i tradycję polskiej kuchni.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Wilgotne ciasto czekoladowe, które zawsze się udaje. Nie zgadniesz z czego jest zrobione
Wilgotne ciasto czekoladowe, które zawsze się udaje. Nie zgadniesz z czego jest zrobione
Lasy będą pełne grzybów. Ekspert wyjaśnia, kiedy spodziewać się wysypu
Lasy będą pełne grzybów. Ekspert wyjaśnia, kiedy spodziewać się wysypu
Latem tak przygotowuje młode ziemniaki. Zachwycają wszystkich przy stole
Latem tak przygotowuje młode ziemniaki. Zachwycają wszystkich przy stole
Te wysokobiałkowe kopytka dopełniają mój obiad. Wystarczy 1 dodatek
Te wysokobiałkowe kopytka dopełniają mój obiad. Wystarczy 1 dodatek
Zachwycają się nimi maluchy. Już nie proszą o frytki na obiad
Zachwycają się nimi maluchy. Już nie proszą o frytki na obiad
Mięso w folii to ulubione danie mojego dziadka. Zajmuje chwilę i zachwyca smakiem
Mięso w folii to ulubione danie mojego dziadka. Zajmuje chwilę i zachwyca smakiem
Już nie grzybowa i nie pomidorowa. Ta zupa z kurek to hit
Już nie grzybowa i nie pomidorowa. Ta zupa z kurek to hit
Purée z ziemniaków może się przy tym schować. Idealnie pasuje do obiadu
Purée z ziemniaków może się przy tym schować. Idealnie pasuje do obiadu
Kokosowe, wilgotne i nieprzekombinowane. Po prostu idealne ciasto do kawy
Kokosowe, wilgotne i nieprzekombinowane. Po prostu idealne ciasto do kawy
Mięsna buła marzeń. I nie musisz wychodzić z domu
Mięsna buła marzeń. I nie musisz wychodzić z domu
Większość zajada się czereśniami, a ignoruje inne polskie owoce. Chronią organizm przed starzeniem i nowotworami
Większość zajada się czereśniami, a ignoruje inne polskie owoce. Chronią organizm przed starzeniem i nowotworami
To król polskich rzek. Pomoże obniżyć cukier i wzmocni serce
To król polskich rzek. Pomoże obniżyć cukier i wzmocni serce