Taki sos robiły nasze prababcie. Jajka w nim to mistrzostwo świata

Sos tatarski z jajkami to nieodłączny element imprezowego stołu. Choć jego podstawowe składniki – majonez, ogórki konserwowe i jaja – są powszechnie znane, istnieje wiele wariacji na temat tego pysznego dodatku. Jednak prawdziwym mistrzostwem jest sos tatarski z leśnymi grzybami według staropolskiej receptury, jak robiły to nasze prababcie.

Taki sos tatarski robily nasze prababcie. Jajka w nim to mistrzostwo świataTaki sos tatarski robily nasze prababcie. Jajka w nim to mistrzostwo świata
Źródło zdjęć: © Getty Images
Marcin Michałowski

Jajka w sosie tatarskim to nieodłączny element stołu, którego smak i aromat przenoszą nas w magiczny klimat rodzinnych uroczystości. To receptura, którą od pokoleń przekazujemy z ust do ust, łącząc w sobie tradycję z wyjątkowym smakiem. Nasze prababcie bowiem mistrzowsko przyrządzały sos do jajek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na cieście drożdżowym układam foremkę na lód. Efekt powala na kolana

Jajka w sosie tatarskim – staropolskie mistrzostwo smaku

Staropolski sos tatarski wyróżnia się kremową konsystencją i wyrazistym smakiem z delikatną leśną nutą. Zawdzięcza to dodatkowi marynowanych leśnych grzybów, takich jak podgrzybki, prawdziwki czy maślaki. Grzyby te nadają sosowi niepowtarzalny aromat i wzbogacają go o cenne wartości odżywcze.

Przepis na jajka w staropolskim sosie tatarskim

Składniki:

  • 5-6 ugotowanych jajek,
  • 300 g majonezu,
  • 4 czubate łyżki jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany,
  • 1 łyżka tartego chrzanu,
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon lub delikatesowej,
  • 5-6 marynowanych leśnych grzybów (podgrzybków, prawdziwków, maślaków),
  • 2 ogórki konserwowe,
  • 1 łyżka posiekanego koperku,
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz,
  • świeży ogórek, rzodkiewka i szczypior do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój marynowane grzyby oraz ogórki konserwowe w bardzo drobną kostkę.
  2. W misce wymieszaj majonez z jogurtem (lub śmietaną), chrzanem i musztardą.
  3. Dodaj posiekane grzyby, ogórki oraz koperek do sosu.
  4. Dopraw całość do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszając.
  5. Przykryj przygotowany sos i odstaw go do lodówki na kilka godzin, aby smaki się przegryzły.
  6. Do dużego naczynia lub miski wyłóż przygotowany sos. Możesz dodać pokrojone plasterki świeżego ogórka i/lub rzodkiewki.
  7. Ułóż na wierzchu połówki ugotowanych jajek, posyp je posiekanym szczypiorkiem.

Gotowe jajka w sosie tatarskim zachwycą nie tylko smakiem, ale i wyjątkowym aromatem. To doskonała propozycja nie tylko na świąteczny stół, ale również na każdą inną okazję, gdy chcesz podkreślić wyjątkowość i tradycję polskiej kuchni.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepsze flaczki. Tę zupę największy sceptyk będzie zajadał ze smakiem
Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepsze flaczki. Tę zupę największy sceptyk będzie zajadał ze smakiem
Te ciasteczka znikają szybciej niż pierniki. W tym roku udekoruję pistacjami
Te ciasteczka znikają szybciej niż pierniki. W tym roku udekoruję pistacjami
Na widok tej nazwy zapłoną policzki. Turyści zaglądają z ciekawością na to stoisko
Na widok tej nazwy zapłoną policzki. Turyści zaglądają z ciekawością na to stoisko
Słodkie upominki świąteczne. Do środka zapakuj zdrowe pralinki
Słodkie upominki świąteczne. Do środka zapakuj zdrowe pralinki
Pasta kanapkowa dobra dla serca. Pyszna alternatywa dla wędlin
Pasta kanapkowa dobra dla serca. Pyszna alternatywa dla wędlin
Mandarynka czy klementynka? Niewielu zdaje sobie sprawę z różnicy
Mandarynka czy klementynka? Niewielu zdaje sobie sprawę z różnicy
Nie tylko rolada i żur. Śląski specjał na Barbórkę
Nie tylko rolada i żur. Śląski specjał na Barbórkę
Dodaj do ciasta na uszka. Będą mięciutkie i delikatne jak aksamit
Dodaj do ciasta na uszka. Będą mięciutkie i delikatne jak aksamit
Jest zdrowa i nie ma posmaku mułu. Może zastąpić karpia
Jest zdrowa i nie ma posmaku mułu. Może zastąpić karpia
Ani makowiec, ani kutia. Babcia nadziewa tak pierogi i wszyscy się zajadają
Ani makowiec, ani kutia. Babcia nadziewa tak pierogi i wszyscy się zajadają
Bigos na święta podlewam tym płynem. Teściowa zachwala pod niebiosa
Bigos na święta podlewam tym płynem. Teściowa zachwala pod niebiosa
Do barszczu robię krokiety na szybko. Nikt nawet się nie domyśla, że są bez naleśników
Do barszczu robię krokiety na szybko. Nikt nawet się nie domyśla, że są bez naleśników
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀