PrzepisPrzekąskiTaki sos robiły nasze prababcie. Jajka w nim to mistrzostwo świata

Taki sos robiły nasze prababcie. Jajka w nim to mistrzostwo świata

Taki sos tatarski robily nasze prababcie. Jajka w nim to mistrzostwo świata
Taki sos tatarski robily nasze prababcie. Jajka w nim to mistrzostwo świata
Źródło zdjęć: © Getty Images

06.06.2024 13:53, aktual.: 06.06.2024 14:11

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Sos tatarski z jajkami to nieodłączny element imprezowego stołu. Choć jego podstawowe składniki – majonez, ogórki konserwowe i jaja – są powszechnie znane, istnieje wiele wariacji na temat tego pysznego dodatku. Jednak prawdziwym mistrzostwem jest sos tatarski z leśnymi grzybami według staropolskiej receptury, jak robiły to nasze prababcie.

Jajka w sosie tatarskim to nieodłączny element stołu, którego smak i aromat przenoszą nas w magiczny klimat rodzinnych uroczystości. To receptura, którą od pokoleń przekazujemy z ust do ust, łącząc w sobie tradycję z wyjątkowym smakiem. Nasze prababcie bowiem mistrzowsko przyrządzały sos do jajek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jajka w sosie tatarskim – staropolskie mistrzostwo smaku

Staropolski sos tatarski wyróżnia się kremową konsystencją i wyrazistym smakiem z delikatną leśną nutą. Zawdzięcza to dodatkowi marynowanych leśnych grzybów, takich jak podgrzybki, prawdziwki czy maślaki. Grzyby te nadają sosowi niepowtarzalny aromat i wzbogacają go o cenne wartości odżywcze.

Przepis na jajka w staropolskim sosie tatarskim

Składniki:

  • 5-6 ugotowanych jajek,
  • 300 g majonezu,
  • 4 czubate łyżki jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany,
  • 1 łyżka tartego chrzanu,
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon lub delikatesowej,
  • 5-6 marynowanych leśnych grzybów (podgrzybków, prawdziwków, maślaków),
  • 2 ogórki konserwowe,
  • 1 łyżka posiekanego koperku,
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz,
  • świeży ogórek, rzodkiewka i szczypior do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój marynowane grzyby oraz ogórki konserwowe w bardzo drobną kostkę.
  2. W misce wymieszaj majonez z jogurtem (lub śmietaną), chrzanem i musztardą.
  3. Dodaj posiekane grzyby, ogórki oraz koperek do sosu.
  4. Dopraw całość do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszając.
  5. Przykryj przygotowany sos i odstaw go do lodówki na kilka godzin, aby smaki się przegryzły.
  6. Do dużego naczynia lub miski wyłóż przygotowany sos. Możesz dodać pokrojone plasterki świeżego ogórka i/lub rzodkiewki.
  7. Ułóż na wierzchu połówki ugotowanych jajek, posyp je posiekanym szczypiorkiem.

Gotowe jajka w sosie tatarskim zachwycą nie tylko smakiem, ale i wyjątkowym aromatem. To doskonała propozycja nie tylko na świąteczny stół, ale również na każdą inną okazję, gdy chcesz podkreślić wyjątkowość i tradycję polskiej kuchni.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także