Ceny masła szybują w górę. Sprawdziliśmy, czy opłaca się je zrobić samodzielnie
Masło nigdy nie należało do najtańszych produktów, ale w ostatnim czasie jego cena znów idzie w górę. Trudno wyobrazić sobie bez niego kuchnię, bo trafia na kanapki, smaży się na nim jajecznicę czy też dodaje do ciast. W poszukiwaniu alternatyw wraca się często do domowych sposobów. Czy jednak masło kupione w markecie wciąż będzie droższe od domowej wersji?
07.10.2024 | aktual.: 07.10.2024 15:40
Masło podrożało w ciągu roku o aż 75 proc., co jest znacznie wyższym wynikiem niż wzrost cen złota. Teraz za kostkę masła płacimy około 8 złotych, ale to jeszcze nie koniec. Coraz głośniejsze są doniesienia ekspertów z branży mleczarskiej oraz analityków finansowych, że cena za kostkę masła w ciągu najbliższych tygodni sięgnąć może nawet 10 zł.
Zapytaliśmy mieszkańców Białegostoku, jak oceniają pnące się w górę ceny i czy ich zdaniem, zrobienie tego produktu w kuchni będzie korzystniejsze. Głosy były naprawdę podzielone - szczegóły w wideo poniżej.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ile kosztuje masło w sklepie?
Ceny za kostkę 200 g masła różnią się w zależności od sklepu. Najczęściej jest to ok. 7-9 zł, chociaż supermarkety przygotowują czasem specjalne promocje. Kiedy kupujemy kilka sztuk, cena jest niższa. To jeden z najczęściej wybieranych sposobów na to, by zaoszczędzić na zakupach. Niektórzy wstrzymują się z nabyciem masła w regularnej cenie, czekając na kolejne akcje.
Są też osoby, którym ceny masła niespecjalnie przeszkadzają i na ten moment nie odczuły podwyżki w domowym budżecie.
- Nie ma rzeczy, która tanieje. Wszystko rośnie względem transportu i paliwa, więc i cena masła jest wyższa - mówi pytany przez nas białostoczanin.
Czy masło domowe jest tańsze?
Alternatywą dla masła kupionego w sklepie może być to zrobione w domu. Jedni twierdzą, że wyszłoby taniej ze względu na niską cenę śmietanki, inni wskazują, że do przygotowania doliczyć trzeba również prąd, więc cena w ostateczności powinna wyjść podobna. Postanowiliśmy to sprawdzić.
Do dużego słoika wlewamy lekko schłodzoną śmietankę, zakręcamy i ubijamy, aż zacznie oddzielać się serwatka. W ten sposób odchodzi nam dodatkowy koszt, jaki jest energia elektryczna. Po kilku minutach intensywnego potrząsania można uznać, że trening rąk zrobiony, a masło jest już prawie gotowe. Przecedzamy przez sitko i formujemy kształt masła, zanurzając je w wodzie. Potem chwila chłodzenia i domowe masło gotowe.
Zajęło to trochę czasu i pochłonęło nieco wysiłku. A ile to kosztowało?
Zrobiliśmy 130 g masła z 400 ml śmietanki. Standardowa kostka to jednak 200 g, więc pora na szybkie przypomnienie sobie matematyki, a konkretniej lekcji proporcji. Ceny różnić się mogą w zależności od sklepu, więc domowe masło 200 g kosztować nas będzie ok. 11-13 zł. Patrząc na cenę kostki bez promocji, trzeba przyznać, że na domowym maśle wyjdziemy jak Zabłocki na mydle.
- Myślałem, że jak samemu się coś robi w domu, to z reguły powinno być taniej - skwitował jeden z ankietowanych.
Mimo rosnących cen w sklepach domowe masło wciąż pozostaje nieopłacalnym interesem. Nie pozostaje więc nic innego niż polowanie na promocje.