Ceny masła szybują w górę. Sprawdziliśmy, czy opłaca się je zrobić samodzielnie

Masło nigdy nie należało do najtańszych produktów, ale w ostatnim czasie jego cena znów idzie w górę. Trudno wyobrazić sobie bez niego kuchnię, bo trafia na kanapki, smaży się na nim jajecznicę czy też dodaje do ciast. W poszukiwaniu alternatyw wraca się często do domowych sposobów. Czy jednak masło kupione w markecie wciąż będzie droższe od domowej wersji?

Domowe czy ze sklepu - które maslo jest tańszeDomowe czy ze sklepu - które maslo jest tańsze
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Masło podrożało w ciągu roku o aż 75 proc., co jest znacznie wyższym wynikiem niż wzrost cen złota. Teraz za kostkę masła płacimy około 8 złotych, ale to jeszcze nie koniec. Coraz głośniejsze są doniesienia ekspertów z branży mleczarskiej oraz analityków finansowych, że cena za kostkę masła w ciągu najbliższych tygodni sięgnąć może nawet 10 zł.

Zapytaliśmy mieszkańców Białegostoku, jak oceniają pnące się w górę ceny i czy ich zdaniem, zrobienie tego produktu w kuchni będzie korzystniejsze. Głosy były naprawdę podzielone - szczegóły w wideo poniżej. 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ceny masła w sklepie vs. masło domowe

Ile kosztuje masło w sklepie?

Ceny za kostkę 200 g masła różnią się w zależności od sklepu. Najczęściej jest to ok. 7-9 zł, chociaż supermarkety przygotowują czasem specjalne promocje. Kiedy kupujemy kilka sztuk, cena jest niższa. To jeden z najczęściej wybieranych sposobów na to, by zaoszczędzić na zakupach. Niektórzy wstrzymują się z nabyciem masła w regularnej cenie, czekając na kolejne akcje.

Masło to nieodzowny składnik kanapek
Masło to nieodzowny składnik kanapek © Pyszności

Są też osoby, którym ceny masła niespecjalnie przeszkadzają i na ten moment nie odczuły podwyżki w domowym budżecie.

- Nie ma rzeczy, która tanieje. Wszystko rośnie względem transportu i paliwa, więc i cena masła jest wyższa - mówi pytany przez nas białostoczanin.

Czy masło domowe jest tańsze?

Alternatywą dla masła kupionego w sklepie może być to zrobione w domu. Jedni twierdzą, że wyszłoby taniej ze względu na niską cenę śmietanki, inni wskazują, że do przygotowania doliczyć trzeba również prąd, więc cena w ostateczności powinna wyjść podobna. Postanowiliśmy to sprawdzić.

Domowe czy ze sklepu - które maslo jest tańsze
Domowe czy ze sklepu - które maslo jest tańsze © Pyszności

Do dużego słoika wlewamy lekko schłodzoną śmietankę, zakręcamy i ubijamy, aż zacznie oddzielać się serwatka. W ten sposób odchodzi nam dodatkowy koszt, jaki jest energia elektryczna. Po kilku minutach intensywnego potrząsania można uznać, że trening rąk zrobiony, a masło jest już prawie gotowe. Przecedzamy przez sitko i formujemy kształt masła, zanurzając je w wodzie. Potem chwila chłodzenia i domowe masło gotowe.

Zajęło to trochę czasu i pochłonęło nieco wysiłku. A ile to kosztowało?

Zrobiliśmy 130 g masła z 400 ml śmietanki. Standardowa kostka to jednak 200 g, więc pora na szybkie przypomnienie sobie matematyki, a konkretniej lekcji proporcji. Ceny różnić się mogą w zależności od sklepu, więc domowe masło 200 g kosztować nas będzie ok. 11-13 zł. Patrząc na cenę kostki bez promocji, trzeba przyznać, że na domowym maśle wyjdziemy jak Zabłocki na mydle.

- Myślałem, że jak samemu się coś robi w domu, to z reguły powinno być taniej - skwitował jeden z ankietowanych.
Te liczby mówią same za siebie
Te liczby mówią same za siebie © Pyszności

Mimo rosnących cen w sklepach domowe masło wciąż pozostaje nieopłacalnym interesem. Nie pozostaje więc nic innego niż polowanie na promocje.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"