PoradyTrzymasz masło na kuchennym blacie? Słowa ekspertki mogą zaskoczyć

Trzymasz masło na kuchennym blacie? Słowa ekspertki mogą zaskoczyć

Jak przechowywać masło, by nie zjełczało?
Jak przechowywać masło, by nie zjełczało?
Źródło zdjęć: © Canva | S847

04.08.2024 12:00

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Ze względu na nabiałowy charakter masło uważane jest za produkt, który powinien być przechowywany wyłącznie w lodówce. Czy jednak tak jest naprawdę? Kwestię tę wyjaśnia Bri Bell, dietetyczka i specjalistka ds. bezpieczeństwa żywności.

Masło jest jednym z najczęściej używanych produktów spożywczych. Zawierać musi przynajmniej 80 proc. tłuszczu mlecznego, choć dostępne są również wersje z mniejszą zawartością tłuszczu, co musi być odpowiednio zaznaczone na etykiecie. Produkt ten, po wyjęciu z lodówki, jest zazwyczaj bardzo twardy. Jak zatem przechowywać masło, aby było miękkie, ale nie zepsuło się zbyt szybko? Czy możliwe jest bezpieczne trzymanie go na kuchennym blacie?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak przechowywać masło? Czy można trzymać masło na blacie?

Odpowiedź na to pytanie może być dwuznaczna. Masło ubijane ręcznie z niepasteryzowanego mleka czy śmietany powinno być przechowywane w lodówce, ponieważ w temperaturze pokojowej szybko się psuje z powodu szybszego rozwoju bakterii. Natomiast masło dostępne w sklepach, które jest wytwarzane z pasteryzowanego mleka, jest mniej podatne na rozwój bakterii i nie wymaga przechowywania w chłodni.

- Masło przechowywane w temperaturze pokojowej można bezpiecznie jeść. Produkt ten nie psuje się tak szybko, jak inne produkty mleczne w temperaturze pokojowej, ze względu na niską zawartość węglowodanów i białek, które są preferowanym źródłem pożywienia dla pleśni i bakterii - przekazała Bri Bell, dietetyczka i ekspertka ds. bezpieczeństwa żywności dla portalu allrecipes.com.

Niemniej warto zwrócić uwagę na kilka kwestii związanych z przechowywaniem masła poza lodówką. Kluczowe jest, by uniknąć namnażania szkodliwych bakterii oraz zachować smak i konsystencję produktu. Masło nie jest produktem o wiecznej świeżości - jeżeli używamy go sporadycznie, lepiej przechowywać je w lodówce. Jeżeli jednak możemy je zużyć w ciągu maksimum tygodnia, można zostawić je poza lodówką.

Czy masło powinno być przechowywane w lodówce?
Czy masło powinno być przechowywane w lodówce?© Canva | Dmitrii Ivanov

Czy latem trzeba przechowywać masło w lodówce?

Decydując się na trzymanie masła w temperaturze pokojowej, należy szczelnie zamknąć je w nieprzezroczystym pojemniku (np. maselniczce) i przechowywać w zaciemnionym miejscu, niedostępnym dla światła słonecznego. To właśnie takie czynniki, jak dostęp do światła, tlenu oraz wilgoć, wpływają na proces jełczenia. Temperatura nie powinna przekraczać 20 st. C, dlatego latem rekomenduje się przechowywanie masła w lodówce.

Inną metodą przechowywania masła jest umieszczenie go w wodzie, co było stosowane, zanim lodówki stały się powszechne. Ta tradycyjna technika pozwala na utrzymanie świeżości i miękkiej konsystencji masła. Na rynku dostępne są nowoczesne maselniczki do przechowywania masła w wodzie, jednak można to zrobić także bez specjalnych narzędzi. Wystarczy włożyć masło do niewielkiego naczynia i zalać je przegotowaną, osoloną wodą (sól działa jako naturalny konserwant), tak aby było całkowicie zanurzone. W tym przypadku również ważne jest, aby masło było szczelnie zamknięte i przechowywane w zacienionym miejscu.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także