PoradyZrobiłam "masło" z owoców lata. Takich pyszności w sklepie nie znajdziecie

Zrobiłam "masło" z owoców lata. Takich pyszności w sklepie nie znajdziecie

Gładka konsystencja "masełka" z moreli z dodatkiem cytryny
Gładka konsystencja "masełka" z moreli z dodatkiem cytryny
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | africaimages.com (Olga Yastremska, Africa Images)
Magdalena Pomorska

24.07.2024 11:16

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Aksamitne smarowidło z sezonowych owoców to mój sposób na "masełko" do chałek, świeżych bułeczek czy ciasteczek. Wyglądem przypomina lemon curd, czyli klasyczny cytrynowy przysmak do deserów, ale to nie cytrusy dominują wśród składników. Główny produkt w przepisie to dojrzałe morele, ale liczą się proporcje pozostałych dodatków.

Latem aż żal nie skorzystać ze wszystkich sezonowych pyszności. Kiedy owoce są już w dobrych cenach, kupuję ich więcej i przerabiam na różne sposoby. Dżemy, konfitury czy powidła, a także słodkie smarowidła. Tak przetestowałam viralowy przepis na morelowe masełko. Technikę przygotowania znałam z receptury na lemon curd, ale pomijamy surowe jajka.

Jakie morele wybrać na masełko?

To, co wyróżnia morelowe masełko, to zdecydowanie jego kolor. Wszystko za sprawą dojrzałych, soczystych, ale jednocześnie jędrnych owoców. Najlepiej wybierać okazy, które nie mają obitej skórki, są lekko miękkie, jednak nieprzejrzałe. Śmiało można je przetwarzać razem ze skórką, ale najlepiej umyć ją dokładnie mieszanką wody z sodą oczyszczoną lub wody z kwaskiem cytrynowym. Osuszone morele można wypestkować i użyć do przepisu. A dla tego smaku naprawdę warto!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na masełko morelowe

Na pół kilograma moreli, należy przygotować 180 g masła (dobrej jakości, najlepiej 82%), 5 łyżek cukru pudru (jeśli morele są bardzo słodkie, może być mniej), 2 łyżki soku z cytryny.

  1. Morele pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do garnka.
  2. Wlej sok z cytryny, dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło.
  3. Duś całość na średnim ogniu, aż owoce się rozpadną. Raz po raz mieszaj, aby nic się nie przypaliło.
  4. Lekko przestudź, zblenduj, przetrzyj przez sitko (dla idealnej konsystencji) i przełóż do wyparzonych słoików. Najlepsze będą z zamknięciem pałąkowym.

Morelowe masło można przechowywać w lodówce do 5 dni, ale jest tak pyszne, że znika błyskawicznie. Jego kolor (i jednocześnie smak) można podkręcić niewielką ilością sproszkowanej kurkumy. To idealny barwnik, a jednocześnie nośnik orientalnych nut smakowych.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także