Zrobiłam "masło" z owoców lata. Takich pyszności w sklepie nie znajdziecie

Aksamitne smarowidło z sezonowych owoców to mój sposób na "masełko" do chałek, świeżych bułeczek czy ciasteczek. Wyglądem przypomina lemon curd, czyli klasyczny cytrynowy przysmak do deserów, ale to nie cytrusy dominują wśród składników. Główny produkt w przepisie to dojrzałe morele, ale liczą się proporcje pozostałych dodatków.

Gładka konsystencja "masełka" z moreli z dodatkiem cytrynyGładka konsystencja "masełka" z moreli z dodatkiem cytryny
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | africaimages.com (Olga Yastremska, Africa Images)
Magdalena Pomorska

Latem aż żal nie skorzystać ze wszystkich sezonowych pyszności. Kiedy owoce są już w dobrych cenach, kupuję ich więcej i przerabiam na różne sposoby. Dżemy, konfitury czy powidła, a także słodkie smarowidła. Tak przetestowałam viralowy przepis na morelowe masełko. Technikę przygotowania znałam z receptury na lemon curd, ale pomijamy surowe jajka.

Jakie morele wybrać na masełko?

To, co wyróżnia morelowe masełko, to zdecydowanie jego kolor. Wszystko za sprawą dojrzałych, soczystych, ale jednocześnie jędrnych owoców. Najlepiej wybierać okazy, które nie mają obitej skórki, są lekko miękkie, jednak nieprzejrzałe. Śmiało można je przetwarzać razem ze skórką, ale najlepiej umyć ją dokładnie mieszanką wody z sodą oczyszczoną lub wody z kwaskiem cytrynowym. Osuszone morele można wypestkować i użyć do przepisu. A dla tego smaku naprawdę warto!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Słodkie bułeczki z morelą i nadzieniem orzechowym piekę co weekend. Zajada się nawet teściowa

Przepis na masełko morelowe

Na pół kilograma moreli, należy przygotować 180 g masła (dobrej jakości, najlepiej 82%), 5 łyżek cukru pudru (jeśli morele są bardzo słodkie, może być mniej), 2 łyżki soku z cytryny.

  1. Morele pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do garnka.
  2. Wlej sok z cytryny, dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło.
  3. Duś całość na średnim ogniu, aż owoce się rozpadną. Raz po raz mieszaj, aby nic się nie przypaliło.
  4. Lekko przestudź, zblenduj, przetrzyj przez sitko (dla idealnej konsystencji) i przełóż do wyparzonych słoików. Najlepsze będą z zamknięciem pałąkowym.

Morelowe masło można przechowywać w lodówce do 5 dni, ale jest tak pyszne, że znika błyskawicznie. Jego kolor (i jednocześnie smak) można podkręcić niewielką ilością sproszkowanej kurkumy. To idealny barwnik, a jednocześnie nośnik orientalnych nut smakowych.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast racuchów, smażę biszkoptowe placuszki. Na patelni rosną jak szalone i są puszyste jak chmurki
Zamiast racuchów, smażę biszkoptowe placuszki. Na patelni rosną jak szalone i są puszyste jak chmurki
Powodują choroby serca i cukrzycę. W Polsce są dodawane na potęgę, inne kraje zakazują
Powodują choroby serca i cukrzycę. W Polsce są dodawane na potęgę, inne kraje zakazują
Po świętach wszyscy mają ten sam problem. Rozwiązaniem jest jeden garnek
Po świętach wszyscy mają ten sam problem. Rozwiązaniem jest jeden garnek
Owijam boczkiem i wstawiam do piekarnika. Chrupiąca sylwestrowa przekąska w kwadrans
Owijam boczkiem i wstawiam do piekarnika. Chrupiąca sylwestrowa przekąska w kwadrans
Ta zupa zrobi porządek w jelitach po świętach. Gotowały ją nasze babcie
Ta zupa zrobi porządek w jelitach po świętach. Gotowały ją nasze babcie
Dodaj 1 łyżkę do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej i będą smaczniejsze
Dodaj 1 łyżkę do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej i będą smaczniejsze
Zostały ci pierogi i uszka ze świąt? Pod żadnym pozorem nie zamrażaj ich ponownie
Zostały ci pierogi i uszka ze świąt? Pod żadnym pozorem nie zamrażaj ich ponownie
Smażoną rybę upycham do słoika i robię szybką zalewę. Nic się nie marnuje, a przekąska na sylwestra gotowa
Smażoną rybę upycham do słoika i robię szybką zalewę. Nic się nie marnuje, a przekąska na sylwestra gotowa
Zostało ci ciasto po świętach? Wypróbuj ten sposób, a przetrwają świeże nawet do Nowego Roku
Zostało ci ciasto po świętach? Wypróbuj ten sposób, a przetrwają świeże nawet do Nowego Roku
Na sylwestra robię sałatkę koktajlową z tuńczykiem. Klasyk z bankietów i domowych imprez
Na sylwestra robię sałatkę koktajlową z tuńczykiem. Klasyk z bankietów i domowych imprez
Zamiast ziemniaków, szatkuję inne warzywo. Zapiekanka tak pyszna, że znika w pół minuty
Zamiast ziemniaków, szatkuję inne warzywo. Zapiekanka tak pyszna, że znika w pół minuty
Gdy zabraknie pieczywa, robię szybki chleb na sodzie. Warto znać ten przepis
Gdy zabraknie pieczywa, robię szybki chleb na sodzie. Warto znać ten przepis
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟