Chcesz przedłużyć młodość? Zacznij jeść ten superowoc
Owoc ten wygląda jak bliźniak brzoskwini, w smaku przypomina raczej śliwkę. Ma swoich wrogów i zwolenników. Świeże możemy kupować w sklepach tylko w wakacje. Chcecie dłużej cieszyć się smakiem i właściwościami? Wybierzcie suszone morele.
19.05.2023 | aktual.: 19.05.2023 15:59
Mają wiele właściwości prozdrowotnych. Ponoć przedłużają młodość, dlatego polecane są osobom po 50. roku życia. Ich ogromną zaletą jest również ciekawy smak. Czym jeszcze morele mogą nas zaskoczyć?
Zobacz także
Suszone morele to bomba witaminowa. Opóźniają starzenie się skóry
Minus jest taki, że mają bardzo dużo kalorii (240 w 100 gramach), dlatego nie powinno się nimi objadać. Mają jednak mnóstwo zalet. Owoce zawierają między innymi beta-karoten (przeciwutleniacz), który bardzo ważną walkę z wolnymi rodnikami. Dzięki niemu nasz organizm wolniej się starzeje i możemy dłużej cieszyć się młodym wyglądem. Przeciwutleniacze zmniejszają też stres komórkowy, który ma ogromny wpływ na stan organizmu.
Bardzo istotnym składnikiem jest również witamina C. Wspomaga ona odporność i ma ważną rolę w procesie tworzenia kolagenu. Odpowiednia ilość tego przeciwutleniacza sprawia, że skóra jest odpowiednio sprężysta. Nie możemy zapomnieć o innych właściwościach, z których słyną suszone morele:
- regulują pracę jelit,
- wspomagają trawienie,
- mają pozytywny wpływ na wzrok.
Jakie owoce kupować? Zwróć uwagę na ich kolor
Istnieją dwa rodzaje suszonych moreli: brązowe i pomarańczowe. Te pierwsze wysuszono bez konserwantów, przy drugich zaś użyto dwutlenku siarki. Dlatego też musimy dokładnie czytać etykiety. Jeśli zauważymy tam oznaczenia:
- zawiera siarczany,
- konserwowany siarką,
- konserwant E22o,
możemy być pewni, że morele zawierają SO2. Lepiej więc wybierać brązowe owoce, nie dostarczymy wtedy do organizmu podejrzanych substancji.
Nie tylko jako przekąska. Suszone morele możemy wykorzystać na różne sposoby
Idealnie sprawdzą się jako składnik gulaszu, ryb gotowanych w sosie. Pasują także do pieczonego mięsa, szczególnie schabu, kaczki lub kurczaka. Są również ciekawym dodatkiem do różnego rodzaju wytrawnych sałatek. Możemy je również dodać do wypieku z bakaliami. Idealnie zastępują również spód ciasta (wystarczy je tylko zblendować i połączyć na przykład z masłem lub pastą orzechową).