Suszone plastry pomarańczy z łatwością zrobisz we własnej kuchni. Nie musisz wydawać fortuny na kupne

Suszone plastry pomarańczy to dodatek, który wypełni cały Twój dom świątecznym, świeżym zapachem. Świetnie pasują do kubka gorącej, zimowej herbaty. Zobacz, jak przygotować je w swoim domu.

Suszone pomarańcze- Pyszności źródło CanvaSuszone pomarańcze- Pyszności źródło Canva
Ewa

Jak suszyć pomarańcze?

Cytrusy to owoce, których nie brakuje w czasie świątecznych przygotowań. Zajadamy się nimi przez cały grudzień, dekorujemy mieszkanie, dorzucamy do herbaty. Naszym hitem są suszone pomarańcze, które możesz wykorzystać na wiele różnych sposób. Co najważniejsze, do ich przygotowania nie potrzebujesz dehydratora ani żadnego specjalnego sprzętu. Ususzone plasterki możesz dorzucić do swojej herbaty lub wykorzystać jako dekoracje świątecznych wieńców i choinek. Pachną, smakują i wyglądają po prostu obłędnie. Własnoręczne przygotowanie suszonych pomarańczy jest proste i o wiele tańsze niż kupno gotowca ze sklepu.

Obrazek

Suszone plastry pomarańczy

Świeże pomarańcze kroimy w dość grube plastry. Podczas pieczenia pomarańcze stracą swoją objętość i mogą się „powykręcać” na wszystkie strony, dlatego lepiej podzielić owoce na większe kawałki. Owoce ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 100 stopni Celsjusza na 2,5-3 godziny. Im wolniej będzie przebiegało suszenie, tym ładniej będą wyglądały pomarańcze. Co 20 minut przewracaj je na drugą stronę.

Innym sposobem jest z kolei suszenie na kaloryferze. Podziel pomarańcze na plastry i ułóż umieść je na papierze do pieczenia. Następnie połóż całość na ciepłym kaloryferze i susz przez kilka dni. Dodatkowym plusem tej metody jest to, że w całym pomieszczeniu unosił będzie się pomarańczowy zapach. Nie zużywasz też energii elektrycznej ani gazu. Niestety, cały proces trwa dłużej niż przygotowanie w piekarniku.

schab przekładany pomarańczami i szynką parmeńską

Jeśli jesteś posiadaczem suszarki do grzybów, to wyjmij ją z kuchennych szafek. Włóż do niej plasterki pomarańczy i trzymaj tak długo, aż osiągniesz pożądany efekt. Zwykle jest to 6-8 godzin.

Przepis na pyszne, zimowe herbatki znajdziesz na naszym kanale YouTube

Wybrane dla Ciebie

Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy