Suszone plastry pomarańczy z łatwością zrobisz we własnej kuchni. Nie musisz wydawać fortuny na kupne

Suszone plastry pomarańczy to dodatek, który wypełni cały Twój dom świątecznym, świeżym zapachem. Świetnie pasują do kubka gorącej, zimowej herbaty. Zobacz, jak przygotować je w swoim domu.

Suszone pomarańcze- Pyszności źródło CanvaSuszone pomarańcze- Pyszności źródło Canva
Ewa

Jak suszyć pomarańcze?

Cytrusy to owoce, których nie brakuje w czasie świątecznych przygotowań. Zajadamy się nimi przez cały grudzień, dekorujemy mieszkanie, dorzucamy do herbaty. Naszym hitem są suszone pomarańcze, które możesz wykorzystać na wiele różnych sposób. Co najważniejsze, do ich przygotowania nie potrzebujesz dehydratora ani żadnego specjalnego sprzętu. Ususzone plasterki możesz dorzucić do swojej herbaty lub wykorzystać jako dekoracje świątecznych wieńców i choinek. Pachną, smakują i wyglądają po prostu obłędnie. Własnoręczne przygotowanie suszonych pomarańczy jest proste i o wiele tańsze niż kupno gotowca ze sklepu.

Obrazek

Suszone plastry pomarańczy

Świeże pomarańcze kroimy w dość grube plastry. Podczas pieczenia pomarańcze stracą swoją objętość i mogą się „powykręcać” na wszystkie strony, dlatego lepiej podzielić owoce na większe kawałki. Owoce ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 100 stopni Celsjusza na 2,5-3 godziny. Im wolniej będzie przebiegało suszenie, tym ładniej będą wyglądały pomarańcze. Co 20 minut przewracaj je na drugą stronę.

Innym sposobem jest z kolei suszenie na kaloryferze. Podziel pomarańcze na plastry i ułóż umieść je na papierze do pieczenia. Następnie połóż całość na ciepłym kaloryferze i susz przez kilka dni. Dodatkowym plusem tej metody jest to, że w całym pomieszczeniu unosił będzie się pomarańczowy zapach. Nie zużywasz też energii elektrycznej ani gazu. Niestety, cały proces trwa dłużej niż przygotowanie w piekarniku.

schab przekładany pomarańczami i szynką parmeńską

Jeśli jesteś posiadaczem suszarki do grzybów, to wyjmij ją z kuchennych szafek. Włóż do niej plasterki pomarańczy i trzymaj tak długo, aż osiągniesz pożądany efekt. Zwykle jest to 6-8 godzin.

Przepis na pyszne, zimowe herbatki znajdziesz na naszym kanale YouTube

Wybrane dla Ciebie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy