Zamiast gotować, natnij i upiecz. Te ziemniaki są tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
Ziemniaki to jeden z najpopularniejszych dodatków do obiadów, przez wiele osób błędnie traktowany w kategorii tych nudnych. Nacinane ziemniaki z pomidorami, cebulą i cukinią szybko wskakują na pierwszy plan i kradną serca nie tylko miłośnikom pyr.
03.08.2024 11:43
Ziemniaki Hasselback to efektowne i smaczne danie, które zyskało sobie popularność na całym świecie. Ich nazwa pochodzi od szwedzkiej restauracji Hasselbacken, gdzie po raz pierwszy podano je ponad 200 lat temu. W nacięte, małe kieszonki, przypominające wachlarz, wkłada się warzywa lub boczek i zapieka w piekarniku. Są doskonałym dodatkiem do mięs, ryb, a także dań wegetariańskich, w których śmiało mogą zagrać główną rolę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pieczone ziemniaki Hasselback z warzywami
Wyglądają bardzo efektownie i za każdym razem, gdy pojawiają się na stole, wywołują efekt "wow". Ich przygotowanie nie jest skomplikowane i nie wymaga żadnych specjalnych foremek, spirali czy akcesoriów. To świetny sposób na urozmaicenie obiadu lub zaskoczenie znajomych nietypową przekąską. Niektórym smakują tak bardzo, że nie potrzebują do nich żadnego mięsnego dodatku.
Składniki:
- 4 średnie ziemniaki,
- 1 pomidor,
- 1 czerwona cebula,
- ½ małej cukinii.
Marynata:
- ⅓ szklanki oleju roślinnego,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 łyżka ziół prowansalskich,
- 1 łyżeczka soli.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Cukinię, cebulę oraz pomidora pokrój w dość cienkie półplasterki.
Krok 2. Ziemniaki dokładnie wyszoruj. Ułóż ziemniaka na dwóch patyczkach, na przykład do sushi i natnij, tworząc kieszonki. Pamiętaj, aby nie zrobić tego do końca, spód powinien pozostać nienaruszony.
Krok 3. W powstałe nacięcia powkładaj kawałki cukinii, cebuli oraz pomidora.
Krok 4. Przygotuj marynatę. Do małej miseczki wlej olej, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła prowansalskie oraz sól i dokładnie wymieszaj.
Krok 5. Naczynie żaroodporne wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na nim ziemniaki i posmaruj przygotowaną marynatą - najłatwiej zrobić to przy pomocy silikonowego pędzelka. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez 40 minut.
Krok 6. Upieczone ziemniaki podaj jako dodatek lub samodzielną przekąskę w towarzystwie ulubionej sałatki i udekoruj posiekaną natką pietruszki. Smacznego!