Moja mama na wiosnę zawsze robi te krokiety. Farsz to mistrzostwo świata
Tęsknisz za smakiem świątecznych krokietów? Przygotuj je w lżejszej wersji, a będą jeszcze lepsze. To wiosenny hit mojej mamy. Wszyscy się zajadają. Takie krokiety są idealne na ciepłą kolację.
Krokiety często kojarzymy ze świętami Bożego Narodzenia. Wtedy do ich farszu używa się najczęściej kapusty kiszonej i suszonych grzybów. Świetnie sprawdza się on zimą, ale kiedy dni są coraz cieplejsze, lepiej smakują nam lżejsze dania. Dlatego moja mama na wiosnę odświeżyła farsz. I teraz bazuje on także na kapuście, ale w wydaniu sezonowym.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Krokiety ziemniaczane z pysznym sosem to przepis na tani obiad. Takie robiła moja babcia
Dlaczego warto postawić na młodą kapustę?
Moja mama do nadzienia wiosennych krokietów używa młodej kapusty. To warzywo, po które teraz warto sięgać jak najczęściej. Zawiera sporo witamin. Na pierwszym miejscu jest witamina C. Ma dobry wpływ na odporność i działa antyoksydacyjnie. Ważna jest też witamina K, niezbędna dla mocnych kości. Kolejny cenny składnik to błonnik, bo wspomaga trawienie i reguluje pracę jelit. Dużym plusem młodej kapusty jest niska kaloryczność. W jej składzie są też minerały, takie jak potas, fosfor, magnez, wapń i żelazo.
Pieczarki zamiast grzybów suszonych
Drugi istotny składnik nadzienia farszu to grzyby. Jednak nie te suszone, które lepiej pasują do kapusty kiszonej. Tutaj sprawdzą się pieczarki. W odróżnieniu od młodej kapusty, która jest sezonowa, możemy jeść je przez cały rok. I na pewno warto, bo to dobra dawka antyoksydantów, witamin i błonnika. Mogą pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu i wspierać zdrowie serca.
Jak podawać krokiety?
Krokiety podaje się zwykle do zupy, to te są tak pyszne, że nadają się na samodzielne danie. Wystarczy wcześniej usmażyć naleśniki, a potem nadziać je pysznym farszem na bazie kapusty i pieczarek. Na koniec delikatnie je obsmażamy, bo to właśnie różni krokiety od naleśników. Dzięki temu są bardziej chrupiące.
Krokiety z nadzieniem z młodej kapusty
Składniki:
Na naleśniki:
- 250 g mąki pszennej,
- 250 ml mleka,
- 100 ml wody gazowanej,
- 3 jajka,
- 1 łyżka rozpuszczonego masła,
- masło do smażenia.
Na farsz:
- 1 główka białej kapusty,
- 450 g pieczarek,
- 2 marchewki,
- 1 cebula,
- sól i pieprz do smaku,
- kilka gałązek koperku,
- masło lub olej do podsmażania.
Panierka:
- 2 jajko,
- bułka tarta.
Sposób przygotowywania:
- Zacznij od naleśników. Ubij jajka, a potem dodaj kolejne składniki. Gotowe ciasto odstaw na pół godziny.
- Kapustę obierz z wierzchnich liści. Następnie ją drobno poszatkuj, obgotuj do miękkości. Odcedź ją i pozbaw nadmiaru wody.
- Obierz cebulę, pieczarki i marchewkę. Warzywa drobno pokrój, grzyby poszatkuj. Przesmaż je na rozgrzanym tłuszczu.
- Do przesmażonych warzyw dodaj wcześniej przygotowaną kapustę. Przesmaż całość, dobrze wymieszaj. Na koniec dopraw do smaku i dodaj drobno pokrojony koperek.
- Usmaż cienkie naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni.
- Na każdy z nich nakładaj porcję farszu i zwijaj, by powstał krokiet.
- Krokiety delikatnie zanurzaj w roztrzepanym jajku i posypuj bułką tartą.
- Obsmażaj je na niewielkiej ilości tłuszczu.