WAŻNE
TERAZ

Katastrofa Dreamlinera w Indiach. Mamy komentarz Boeinga

Do młodej kapusty dodaję kilka składników i zalewam pysznym sosem. Ta surówka pasuje to wszystkiego

Kiedy w sklepie pojawiają się główki młodej kapusty, czas na tę pyszną i lekką surówkę. To proste połączenie kilku warzyw i pysznego sosu smakuje tak dobrze, że nikogo do nałożenia surówki nie trzeba zachęcać.

Pyszna surówka z młodej kapustyPyszna surówka z młodej kapusty
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska
SKOMENTUJ

Sezon na chrupiącą, świeżą, młodą kapustę zaczyna się w maju i trwa do sierpnia. Warto wykorzystać go w pełni i nacieszyć się tym smakiem. Najlepiej sięgnąć po sprawdzone przepisy, które podkreślają to, co najlepsze w warzywach. Taka właśnie jest ta surówka z kapusty, wzbogacona dodatkowo o aromatyczny koperek, lekko pikantną dymkę i prosty sos z miodu, oliwy i soku z cytryny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zanim trafisz na targu na polskie truskawki, wypróbuj przepis na Truskawkową Piankę

Surówka z młodej kapusty z sosem

Jest prosta w przygotowaniu i tak smaczna, że z miseczki potrafi zniknąć jeszcze zanim skończą smażyć się kotlety. Połączenie lekko słodkiej kapusty z koperkiem i cebulką już samo w sobie jest smaczne. Jeśli do tego dorzucimy jeszcze prosty sos z oliwy, miodu i soku z cytryny, mamy przepis idealny.

Surówka z kapusty z prostym dodatkiem
Surówka z kapusty z prostym dodatkiem © Adobe Stock

Surówka pasuje do wielu potraw. Świetnie sprawdzi się jako towarzystwo dla młodych ziemniaków i kotletów, mięsa duszonego w sosie, pieczonych udek czy potraw z grilla. Możesz ją wykorzystać także do wypełnienia tortilli z kurczakiem. Przygotowanie jest proste, ale warto zarezerwować sobie trochę czasu, by kapusta zmiękła, a później przeszła smakami podczas chłodzenia w lodówce.

Składniki:

  • pół główki młodej kapusty,
  • 2 cebule dymki wraz ze szczypiorkiem, 
  • świeży koperek,
  • szczypiorek,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek, 
  • 1 łyżka soku z cytryny lub limonki,  
  • 1 płaska łyżeczka miodu,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Z kapusty usuń zewnętrzne liście.
  2. Poszatkuj, usuwając najtwardsze części.
  3. Dymkę obierz, drobno posiekaj i dodaj do kapusty.
  4. Posól całość i odstaw na 30 minut.
  5. Po tym czasie ugnieć i odciśnij nadmiar soku.
  6. Dodaj posiekany drobno koperek i wymieszaj.
  7. W małej miseczce połącz sok z cytryny, miód, sól, pieprz oraz oliwę.
  8. Powstały sos wlej do warzyw i dokładnie wymieszaj.
  9. Opcjonalnie dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Surówka najlepiej smakuje, gdy spędzi godzinę w lodówce. Dzięki temu smaki się przegryzą. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Mieszam z serkiem i faszeruję. Pyszny obiad robię w pół godziny
Mieszam z serkiem i faszeruję. Pyszny obiad robię w pół godziny
Czy trzeba obierać pieczarki? Rolniczka odpowiada jednoznacznie
Czy trzeba obierać pieczarki? Rolniczka odpowiada jednoznacznie
Szpinak blenduję z owocem. Kilka dodatków i zupa jak dla króla gotowa
Szpinak blenduję z owocem. Kilka dodatków i zupa jak dla króla gotowa
Nasi sąsiedzi zajadają się tą zupą. Poprawi trawienie i ukoi jelita
Nasi sąsiedzi zajadają się tą zupą. Poprawi trawienie i ukoi jelita
Był w "MasterChefie". Gdy spróbował danie Makłowicza z Biedronki, od razu chwycił za telefon
Był w "MasterChefie". Gdy spróbował danie Makłowicza z Biedronki, od razu chwycił za telefon
To najzdrowszy owoc świata według naukowców. Znajdziesz go nawet w sklepiku osiedlowym
To najzdrowszy owoc świata według naukowców. Znajdziesz go nawet w sklepiku osiedlowym
Na nazwę można dostać dreszczy. Jednak gdy spróbujesz, na pewno wrócisz do tego przepisu
Na nazwę można dostać dreszczy. Jednak gdy spróbujesz, na pewno wrócisz do tego przepisu
Polacy uwielbiają te grzyby. W tym roku pojawiły się wyjątkowo wcześnie, a my wiemy gdzie
Polacy uwielbiają te grzyby. W tym roku pojawiły się wyjątkowo wcześnie, a my wiemy gdzie
Gospodynie w PRL-u wiedziały co dobre. Takie pierogi już mało kto robi
Gospodynie w PRL-u wiedziały co dobre. Takie pierogi już mało kto robi
Nie ma lepszych drożdżówki z truskawkami. Kremowy serek i owoce to połączenie idealne
Nie ma lepszych drożdżówki z truskawkami. Kremowy serek i owoce to połączenie idealne
Tak już w sklepie rozpoznasz dobrą wędlinę. Ekspertka zdradza sposób
Tak już w sklepie rozpoznasz dobrą wędlinę. Ekspertka zdradza sposób
Dodaj odrobinę do słoika. Ogórki ukiszą się dużo szybciej i będą smaczniejsze
Dodaj odrobinę do słoika. Ogórki ukiszą się dużo szybciej i będą smaczniejsze