Do młodej kapusty dodaję kilka składników i zalewam pysznym sosem. Ta surówka pasuje to wszystkiego

Kiedy w sklepie pojawiają się główki młodej kapusty, czas na tę pyszną i lekką surówkę. To proste połączenie kilku warzyw i pysznego sosu smakuje tak dobrze, że nikogo do nałożenia surówki nie trzeba zachęcać.

Pyszna surówka z młodej kapustyPyszna surówka z młodej kapusty
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Sezon na chrupiącą, świeżą, młodą kapustę zaczyna się w maju i trwa do sierpnia. Warto wykorzystać go w pełni i nacieszyć się tym smakiem. Najlepiej sięgnąć po sprawdzone przepisy, które podkreślają to, co najlepsze w warzywach. Taka właśnie jest ta surówka z kapusty, wzbogacona dodatkowo o aromatyczny koperek, lekko pikantną dymkę i prosty sos z miodu, oliwy i soku z cytryny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zanim trafisz na targu na polskie truskawki, wypróbuj przepis na Truskawkową Piankę

Surówka z młodej kapusty z sosem

Jest prosta w przygotowaniu i tak smaczna, że z miseczki potrafi zniknąć jeszcze zanim skończą smażyć się kotlety. Połączenie lekko słodkiej kapusty z koperkiem i cebulką już samo w sobie jest smaczne. Jeśli do tego dorzucimy jeszcze prosty sos z oliwy, miodu i soku z cytryny, mamy przepis idealny.

Surówka z kapusty z prostym dodatkiem
Surówka z kapusty z prostym dodatkiem © Adobe Stock

Surówka pasuje do wielu potraw. Świetnie sprawdzi się jako towarzystwo dla młodych ziemniaków i kotletów, mięsa duszonego w sosie, pieczonych udek czy potraw z grilla. Możesz ją wykorzystać także do wypełnienia tortilli z kurczakiem. Przygotowanie jest proste, ale warto zarezerwować sobie trochę czasu, by kapusta zmiękła, a później przeszła smakami podczas chłodzenia w lodówce.

Składniki:

  • pół główki młodej kapusty,
  • 2 cebule dymki wraz ze szczypiorkiem, 
  • świeży koperek,
  • szczypiorek,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek, 
  • 1 łyżka soku z cytryny lub limonki,  
  • 1 płaska łyżeczka miodu,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Z kapusty usuń zewnętrzne liście.
  2. Poszatkuj, usuwając najtwardsze części.
  3. Dymkę obierz, drobno posiekaj i dodaj do kapusty.
  4. Posól całość i odstaw na 30 minut.
  5. Po tym czasie ugnieć i odciśnij nadmiar soku.
  6. Dodaj posiekany drobno koperek i wymieszaj.
  7. W małej miseczce połącz sok z cytryny, miód, sól, pieprz oraz oliwę.
  8. Powstały sos wlej do warzyw i dokładnie wymieszaj.
  9. Opcjonalnie dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Surówka najlepiej smakuje, gdy spędzi godzinę w lodówce. Dzięki temu smaki się przegryzą. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej