Do młodej kapusty dodaję kilka składników i zalewam pysznym sosem. Ta surówka pasuje to wszystkiego

Kiedy w sklepie pojawiają się główki młodej kapusty, czas na tę pyszną i lekką surówkę. To proste połączenie kilku warzyw i pysznego sosu smakuje tak dobrze, że nikogo do nałożenia surówki nie trzeba zachęcać.

Pyszna surówka z młodej kapustyPyszna surówka z młodej kapusty
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Sezon na chrupiącą, świeżą, młodą kapustę zaczyna się w maju i trwa do sierpnia. Warto wykorzystać go w pełni i nacieszyć się tym smakiem. Najlepiej sięgnąć po sprawdzone przepisy, które podkreślają to, co najlepsze w warzywach. Taka właśnie jest ta surówka z kapusty, wzbogacona dodatkowo o aromatyczny koperek, lekko pikantną dymkę i prosty sos z miodu, oliwy i soku z cytryny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zanim trafisz na targu na polskie truskawki, wypróbuj przepis na Truskawkową Piankę

Surówka z młodej kapusty z sosem

Jest prosta w przygotowaniu i tak smaczna, że z miseczki potrafi zniknąć jeszcze zanim skończą smażyć się kotlety. Połączenie lekko słodkiej kapusty z koperkiem i cebulką już samo w sobie jest smaczne. Jeśli do tego dorzucimy jeszcze prosty sos z oliwy, miodu i soku z cytryny, mamy przepis idealny.

Surówka z kapusty z prostym dodatkiem
Surówka z kapusty z prostym dodatkiem © Adobe Stock

Surówka pasuje do wielu potraw. Świetnie sprawdzi się jako towarzystwo dla młodych ziemniaków i kotletów, mięsa duszonego w sosie, pieczonych udek czy potraw z grilla. Możesz ją wykorzystać także do wypełnienia tortilli z kurczakiem. Przygotowanie jest proste, ale warto zarezerwować sobie trochę czasu, by kapusta zmiękła, a później przeszła smakami podczas chłodzenia w lodówce.

Składniki:

  • pół główki młodej kapusty,
  • 2 cebule dymki wraz ze szczypiorkiem, 
  • świeży koperek,
  • szczypiorek,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek, 
  • 1 łyżka soku z cytryny lub limonki,  
  • 1 płaska łyżeczka miodu,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Z kapusty usuń zewnętrzne liście.
  2. Poszatkuj, usuwając najtwardsze części.
  3. Dymkę obierz, drobno posiekaj i dodaj do kapusty.
  4. Posól całość i odstaw na 30 minut.
  5. Po tym czasie ugnieć i odciśnij nadmiar soku.
  6. Dodaj posiekany drobno koperek i wymieszaj.
  7. W małej miseczce połącz sok z cytryny, miód, sól, pieprz oraz oliwę.
  8. Powstały sos wlej do warzyw i dokładnie wymieszaj.
  9. Opcjonalnie dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Surówka najlepiej smakuje, gdy spędzi godzinę w lodówce. Dzięki temu smaki się przegryzą. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟