Siekam razem z młodą kapustą i robię prosty sos. Najlepsza surówka do kotletów lub ryby

Młoda kapusta to prawdziwy smak wiosny – delikatna, chrupiąca, pełna świeżości. Wystarczy kilka prostych składników, by zamienić ją w surówkę, która idealnie pasuje do kotletów, ryby czy ziemniaków z koperkiem. Nie wymaga skomplikowanego przepisu ani długiego stania w kuchni – wystarczy posiekać, wymieszać z domowym sosem i gotowe.

kapusta, duszona kapusta, wiosna, wiosenne potrawy, warzywa, gotowana kapusta, potrawy z kapusty, koper, cebula, domowe jedzeniekapusta, duszona kapusta, wiosna, wiosenne potrawy, warzywa, gotowana kapusta, potrawy z kapusty, koper, cebula, domowe jedzenie
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
SKOMENTUJ

Sezon na młodą kapustę to coś, na co czekam cały rok. Jest delikatna, chrupiąca i ma w sobie tę świeżość, której brakuje zimowym warzywom. Wystarczy kilka dodatków, żeby wyczarować z niej genialną surówkę – prostą, ale pełną smaku. Najczęściej siekam ją razem z ogórkiem, koperkiem i szczypiorkiem, a potem mieszam z lekkim sosem na bazie majonezu i cytryny. To mój pewniak do kotleta schabowego, ryby albo grillowanego mięsa – zawsze znika do ostatniego liścia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Obowiązkowo robię go na obiad. Bigos z młodej kapusty teraz smakuje najlepiej

Przepis na surówkę z młodej kapusty

Ta prosta surówka z młodej kapusty z dodatkiem ogórków, koperku i odrobiny majonezu to wiosenno-letni klasyk. Idealna do kotletów, ryby, dań z grilla – lekka, chrupiąca i pełna świeżości, z delikatnie kremowym sosem.

Składniki:

  • pół główki średniej białej kapusty (ok. 380 g),
  • 4 średnie ogórki gruntowe (ok. 260 g przed obraniem) lub jeden ogórek szklarniowy,
  • 1 mały pęczek drobnego szczypiorku (ok. 15 g),
  • 1 mały pęczek koperku (ok. 15 g),
  • 1/4 łyżeczki soli (lub więcej do smaku),
  • świeżo mielony pieprz do smaku,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 2 łyżki oliwy lub oleju roślinnego (np. rzepakowego),
  • 1 czubata łyżka majonezu,
  • 1 łyżka soku z cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę drobno szatkuję i przekładam do dużej miski, solę i lekko ugniatam dłonią, by zmiękła.
  2. Ogórki obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach lub kroję w bardzo cienkie półplasterki, dodaję do kapusty.
  3. Siekam drobno koperek i szczypiorek, dorzucam do miski. Dodaję pieprz, cukier, sok z cytryny, olej oraz majonez. Wszystko dokładnie mieszam, najlepiej rękami lub dużą łyżką. Odstawiam na 10–15 minut, by smaki się przegryzły.

Dlaczego warto jeść młodą kapustę?

Młoda kapusta to prawdziwa skarbnica witamin i składników mineralnych, a przy tym jest lekkostrawna i delikatniejsza od tej zbieranej późnym latem. Zawiera sporo witaminy C, która wspiera odporność i działa antyoksydacyjnie, a także witaminę K – niezbędną dla zdrowych kości i prawidłowego krzepnięcia krwi. Jest też dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który wspomaga trawienie, reguluje pracę jelit i daje uczucie sytości. Co ważne, młoda kapusta ma bardzo niski indeks glikemiczny i niewiele kalorii, więc świetnie sprawdza się w diecie redukcyjnej. Dodając ją do surówek, nie tylko urozmaicamy smak, ale też wzmacniamy codzienne menu o wartościowy, sezonowy składnik.

Wybrane dla Ciebie

Na weekend robię puszystą piankę. Cała rodzina domaga się tego deseru
Na weekend robię puszystą piankę. Cała rodzina domaga się tego deseru
W PRL-u były piątkowym hitem. Ja dodaję do nich 1 składnik, a rodzina nie może się najeść
W PRL-u były piątkowym hitem. Ja dodaję do nich 1 składnik, a rodzina nie może się najeść
Kupujesz ogórki w folii? Specjalistka ostrzega
Kupujesz ogórki w folii? Specjalistka ostrzega
Dodaję do przesolonych ziemniaków. Stają się tak pyszne, że nawet kotlet zostanie w tle
Dodaję do przesolonych ziemniaków. Stają się tak pyszne, że nawet kotlet zostanie w tle
Zebrała w lesie i zrobiła chipsy. Idealne do chrupania przy filmie
Zebrała w lesie i zrobiła chipsy. Idealne do chrupania przy filmie
Ten napój wspiera kobiecy organizm. Zobacz, co się stanie, gdy będziesz pić go codziennie
Ten napój wspiera kobiecy organizm. Zobacz, co się stanie, gdy będziesz pić go codziennie
To zdrowe mięso bez chemii i antybiotyków. W sezonie podaje je w sosie kurkowym i wszystkich zachwycam
To zdrowe mięso bez chemii i antybiotyków. W sezonie podaje je w sosie kurkowym i wszystkich zachwycam
Takich czereśni nie kupuj. To strata pieniędzy, bo w domu i tak je wyrzucisz
Takich czereśni nie kupuj. To strata pieniędzy, bo w domu i tak je wyrzucisz
Wszyscy dodają do kiszonych, a mało kto wie. Nadmiar spowoduje, że będą gorzkie i wyrzucisz cały słoik
Wszyscy dodają do kiszonych, a mało kto wie. Nadmiar spowoduje, że będą gorzkie i wyrzucisz cały słoik
Znany dietetyk wskazał najzdrowsze przekąski. Pomogą obniżyć cukier i wspierają serce
Znany dietetyk wskazał najzdrowsze przekąski. Pomogą obniżyć cukier i wspierają serce
Ta ryba wskazuje najczystsze polskie wody i jest bardzo zdrowa. Ale mało kto zna nawet jej nazwę
Ta ryba wskazuje najczystsze polskie wody i jest bardzo zdrowa. Ale mało kto zna nawet jej nazwę
Zapomnij o bułce tartej. Taki kalafior jest o niebo lepszy, a zajmuje mniej czasu
Zapomnij o bułce tartej. Taki kalafior jest o niebo lepszy, a zajmuje mniej czasu