Siekam razem z młodą kapustą i robię prosty sos. Najlepsza surówka do kotletów lub ryby

Młoda kapusta to prawdziwy smak wiosny – delikatna, chrupiąca, pełna świeżości. Wystarczy kilka prostych składników, by zamienić ją w surówkę, która idealnie pasuje do kotletów, ryby czy ziemniaków z koperkiem. Nie wymaga skomplikowanego przepisu ani długiego stania w kuchni – wystarczy posiekać, wymieszać z domowym sosem i gotowe.

kapusta, duszona kapusta, wiosna, wiosenne potrawy, warzywa, gotowana kapusta, potrawy z kapusty, koper, cebula, domowe jedzeniekapusta, duszona kapusta, wiosna, wiosenne potrawy, warzywa, gotowana kapusta, potrawy z kapusty, koper, cebula, domowe jedzenie
Źródło zdjęć: © Licencjodawca

Sezon na młodą kapustę to coś, na co czekam cały rok. Jest delikatna, chrupiąca i ma w sobie tę świeżość, której brakuje zimowym warzywom. Wystarczy kilka dodatków, żeby wyczarować z niej genialną surówkę – prostą, ale pełną smaku. Najczęściej siekam ją razem z ogórkiem, koperkiem i szczypiorkiem, a potem mieszam z lekkim sosem na bazie majonezu i cytryny. To mój pewniak do kotleta schabowego, ryby albo grillowanego mięsa – zawsze znika do ostatniego liścia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Obowiązkowo robię go na obiad. Bigos z młodej kapusty teraz smakuje najlepiej

Przepis na surówkę z młodej kapusty

Ta prosta surówka z młodej kapusty z dodatkiem ogórków, koperku i odrobiny majonezu to wiosenno-letni klasyk. Idealna do kotletów, ryby, dań z grilla – lekka, chrupiąca i pełna świeżości, z delikatnie kremowym sosem.

Składniki:

  • pół główki średniej białej kapusty (ok. 380 g),
  • 4 średnie ogórki gruntowe (ok. 260 g przed obraniem) lub jeden ogórek szklarniowy,
  • 1 mały pęczek drobnego szczypiorku (ok. 15 g),
  • 1 mały pęczek koperku (ok. 15 g),
  • 1/4 łyżeczki soli (lub więcej do smaku),
  • świeżo mielony pieprz do smaku,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 2 łyżki oliwy lub oleju roślinnego (np. rzepakowego),
  • 1 czubata łyżka majonezu,
  • 1 łyżka soku z cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę drobno szatkuję i przekładam do dużej miski, solę i lekko ugniatam dłonią, by zmiękła.
  2. Ogórki obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach lub kroję w bardzo cienkie półplasterki, dodaję do kapusty.
  3. Siekam drobno koperek i szczypiorek, dorzucam do miski. Dodaję pieprz, cukier, sok z cytryny, olej oraz majonez. Wszystko dokładnie mieszam, najlepiej rękami lub dużą łyżką. Odstawiam na 10–15 minut, by smaki się przegryzły.

Dlaczego warto jeść młodą kapustę?

Młoda kapusta to prawdziwa skarbnica witamin i składników mineralnych, a przy tym jest lekkostrawna i delikatniejsza od tej zbieranej późnym latem. Zawiera sporo witaminy C, która wspiera odporność i działa antyoksydacyjnie, a także witaminę K – niezbędną dla zdrowych kości i prawidłowego krzepnięcia krwi. Jest też dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który wspomaga trawienie, reguluje pracę jelit i daje uczucie sytości. Co ważne, młoda kapusta ma bardzo niski indeks glikemiczny i niewiele kalorii, więc świetnie sprawdza się w diecie redukcyjnej. Dodając ją do surówek, nie tylko urozmaicamy smak, ale też wzmacniamy codzienne menu o wartościowy, sezonowy składnik.

Wybrane dla Ciebie

W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Dodaj 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaj 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy