Gdy zostają mi kotlety schabowe z niedzieli, robię tę sałatkę. Sto razy smaczniejsza od gyrosa

Zamiast tradycyjnego odgrzewania kotletów schabowych, zamień je w wykwintną sałatkę z kotletem schabowym. Ten prosty, a zarazem efektowny przepis to idealny sposób na wykorzystanie resztek i stworzenie dania, które zachwyci twoich gości. Zapomnij o nudnym gyrosie – ta sałatka to prawdziwa uczta dla podniebienia!

Gdy zostają mi kotlety schabowe z niedzieli, robię tę sałatkęGdy zostają mi kotlety schabowe z niedzieli, robię tę sałatkę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Każdy, kto choć raz gotował na rodzinny niedzielny obiad, wie, że kotlety schabowe niemal zawsze zostają. Zamiast je odgrzewać czy podjadać na zimno prosto z lodówki, mam na nie genialny sposób: sałatka z kotletem schabowym, która nie tylko ratuje resztki przed zmarnowaniem, ale też zaskakuje smakiem – moim zdaniem bije na głowę klasyczną sałatkę gyros. Świeże warzywa, chrupiące mięso i domowy sos tworzą połączenie, które zawsze znika z miski jako pierwsze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szybki makaron w sosie orzechowym

Sałatka z kotletem schabowym – idealna na lunch lub kolację

Zwykle przygotowuję tę sałatkę w poniedziałek, kiedy w lodówce czeka kilka niedzielnych kotletów. Wystarczy kilka prostych składników, by stworzyć z nich zupełnie nowe, pełnowartościowe danie. Sałatka z kotletem schabowym to propozycja, która świetnie sprawdza się jako lekki obiad do pracy, szybka kolacja czy nawet przekąska na spotkanie z przyjaciółmi. Jest sycąca, kolorowa i pełna tekstur – od chrupiących grzanek, przez soczyste warzywa, po złociste kawałki schabu.

Choć bazuję na gotowych kotletach, spokojnie można usmażyć je świeżo – przepis działa w obu przypadkach. Sekretem tej sałatki jest również domowy sos, lekko słodki, lekko musztardowy, z nutą ziół – coś, co łączy wszystkie składniki w harmonijną całość.

Jak przygotować sałatkę z kotletem schabowym?

Składniki:

  • 3 plastry schabu (najlepiej panierowane kotlety),
  • 1/2 główki sałaty lodowej lub rzymskiej,
  • 6 pomidorków cherry,
  • 1/2 czerwonej papryki,
  • 1 mała czerwona cebula,
  • 1/2 ogórka zielonego,
  • garść grzanek z pieczywa (mogą być domowe),
  • 1 garść tartego parmezanu.

Do panierki (jeśli robisz kotlety od podstaw):

  • 1 jajko,
  • 1 łyżka mleka,
  • bułka tarta,
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku,
  • sól, pieprz.

Składniki na sos:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • sól, pieprz do smaku,
  • szczypta ziół dalmatyńskich (lub prowansalskich).

Przygotowanie:

  1. Bułkę tartą wymieszaj z papryką.
  2. Jajko roztrzep z mlekiem.
  3. Schab delikatnie rozbij tłuczkiem, dopraw solą i pieprzem.
  4. Panieruj kotlety w jajku, a następnie w bułce tartej.
  5. Usmaż kotlety na tłuszczu i odłóż na papierowy ręcznik.
  6. Pokrój kotlety w paski.
  7. W misce ułóż sałatę, pokrojoną cebulę, paprykę, ogórka i pomidory.
  8. Na wierzch ułóż pokrojone kotlety.
  9. Przygotuj sos, mieszając wszystkie składniki.
  10. Polej sałatkę sosem tuż przed podaniem.
  11. Posyp startym parmezanem i udekoruj grzankami.

Nie lubię marnować jedzenia, dlatego gdy zostają mi kotlety schabowe z niedzieli, wiem dokładnie, co z nimi zrobić. Sałatka z kotletem schabowym to moja tajna broń na wykorzystanie resztek w kreatywny i smaczny sposób. Zaskakuje smakiem, syci na długo i sprawia, że domowe obiady zyskują nowe życie.

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze