Dietetyk docenił kultowe danie z PRL-u. Tak wpływa na nasz organizm

W Polsce dopiero teraz powoli wraca do łask, chociaż w PRL-u biła rekordy popularności. Fasolka po bretońsku w naszej rodzimej kuchni to nie jest tylko mały dodatek do jajek sadzonych – tak, jak to ma miejsce w Wielkiej Brytanii. To pełnowartościowe danie jednogarnkowe, które z powodzeniem można podać na obiad. Nawet w wersji bez mięsnej wkładki przyjemnie rozgrzewa i syci, a przy okazji dostarcza wielu wartościowych składników.

Dietetyk o kultowym daniu z PRLDietetyk o kultowym daniu z PRL
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | conzorb
Anna Galuhn

Na korzyści płynące ze spożywania fasolki po bretońsku zwrócił uwagę popularny w sieci dietetyk Bartek Kulczyński. Obok tego hitu z PRL-u wymienia także inne potrawy, o których warto sobie przypomnieć, tj. śledzie w śmietanie, jajka w sosie chrzanowym, duszone wątróbki czy sałatkę jarzynową. Jednak, żeby wzmocnić prozdrowotne działanie fasolki po bretońsku, warto delikatnie zmodyfikować tradycyjny przepis, ograniczając mięsne, tłuste i smażone dodatki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Fasolkę szparagową podaję po francusku. Nie nadążam z dokładkami

Zdrowsza wersja fasolki po bretońsku

Tym, co Bartek Kulczyński docenia w fasolce po bretońsku, jest przede wszystkim duża zawartość błonnika i likopenu – silnego związku o właściwościach przeciwutleniających. W polskim przepisie poza strączkami i przecierem pomidorowym figurują także mięsne dodatki, najczęściej w postaci podsmażonych plasterków kiełbasy lub boczku. W takim wydaniu z pewnością danie jest o wiele bardziej sycące, jednak to nie te składniki odpowiadają za walory prozdrowotne potrawy.

Pyszna fasolka po bretońsku bez mięsa

Przygotowania do fasolki po bretońsku najlepiej rozpocznij dzień wcześniej od namoczenia fasoli. Ja lubię taką w drobnej postaci, ale możesz wybrać też bardziej popularnego Jasia. Strączki zalej zimną wodą i pozostaw na minimum 8 godzin. Po tym czasie wylej starą wodę, wlej świeżą i wstaw fasolę do zagotowania. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejsz moc palnika i gotuj do miękkości przez co najmniej 1 godzinę.

Gdy strączki będą już gotowe, przejdź do przygotowania sosu. Na oliwie z oliwek zeszklij drobno posiekaną cebulę i czosnek pokrojony w cienkie plasterki. Gdy warzywa zaczną pachnieć, dodaj passatę lub przecier pomidorowy. Wrzuć liść laurowy, ziele angielskie, dopraw solą i pieprzem. Osobiście lubię dodatek gałki muszkatołowej i ziół prowansalskich. Wszystko wymieszaj z fasolą i duś jeszcze przez chwilę pod pokrywką, aby składniki miały szansę przejść swoim smakiem.

Wysoka zawartość likopenu

Okazuje się, że w koncentracie pomidorowym znajduje się nawet więcej tej wartościowej substancji niż w świeżych pomidorach. Likopen, czyli silny przeciwutleniacz odpowiedzialny za czerwony kolor przecieru, pod wpływem obróbki termicznej uwalnia się i przyjmuje formę, która jest lepiej przyswajalna przez organizm. Dzięki większej koncentracji składników w przetworzonych pomidorach znajduje się o wiele więcej przeciwutleniaczy niż w świeżych warzywach.

Jak działa likopen z fasolki po bretońsku?

Likopen ma niebagatelne znaczenie w przeciwdziałaniu zniszczeniom wewnątrz komórek, które mogą wynikać ze stresu oksydacyjnego. Ten związek z grupy karotenoidów może przyczyniać się do obniżenia ryzyka rozwinięcia się chorób nowotworowych prostaty i jelita grubego.

Dzięki dużej zawartości likopenu fasolka po bretońsku redukuje także ryzyko chorób serca, korzystnie wpływa na wzrok i wykazuje działanie przeciwzapalne. Dodatkowo obecny w niej potas sprzyja zdrowiu układu nerwowego i prawidłowej pracy mięśni. Gotową potrawę warto posypać posiekaną świeżą natką pietruszki, bogatą w witaminę C i żelazo.

Wybrane dla Ciebie
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe