15‑minutowy obiad, który będę jeść całą zimę. Obłędnie smaczny
Pyszny rozgrzewający obiad ze strączkami posmakuje nie tylko zdeklarowanym wegetarianom. Kremowy sos z białej fasoli nabierze wyrazistości dzięki dodatkowi angielskiego sera cheddar. Nie żałuj tego dodatku, a żeby spotęgować pozytywne serowe doświadczenie, posyp startym cheddarem gotowe już danie na talerzu.
Ten obiad zrobisz w 15 minut dzięki strączkom ze słoika lub puszki. Jeśli wolisz samodzielnie przygotować fasolkę i ciecierzycę, namocz je i ugotuj zgodnie ze sztuką. Tym, co nadaje smak tej potrawie, jest podsmażony na oliwie aromatyczny czosnek. Uważaj, żeby się nie przypalił, bo wtedy może wyjść gorzki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak samodzielnie przygotować fasolę i ciecierzycę?
Przygotowanie białej fasolki i ciecierzycy samodzielnie wymaga nieco więcej czasu niż użycie gotowych strączków z puszki czy słoika, ale warto spróbować. Poświęcenie paru chwil na takie działania z pewnością wzbogaci smak całego dania.
Zarówno fasolkę, jak i ciecierzycę należy przepłukać i zalać zimną wodą. Pozostaw na minimum 8 godzin. Następnie przepłucz strączki, zalej świeżą wodą i gotuj na umiarkowanym ogniu w dwóch osobnych garnkach. Fasolka powinna być miękka już po 45 minutach, cieciorka nieraz potrzebuje nawet 1 do 1,5 godziny gotowania. Ugotowane strączki odcedź na sitku.
Jak przechowywać ugotowane strączki?
Ugotowane strączki możesz przechowywać w lodówce do 5 dni, a w zamrażarce przez kilka miesięcy. Przed schowaniem fasolki czy cieciorki do pojemnika odpornego na minusowe temperatury, rozłóż osuszone warzywa na tacy i wstaw do zamrażarki na 30 minut. Gdy zrobią się twarde, przełóż je do pojemnika z pokrywką lub do woreczka strunowego. Na etykietce warto napisać bieżącą datę, aby znać ich termin przydatności do spożycia.
Jak zrobić kremową cieciorkę z brokułami i serem cheddar w 15 minut?
Z podanych składników przygotujesz pyszny obiad dla 2-3 osób. Do strączków w kremowym sosie podaj chrupiącą bagietkę z piekarnika lub paluchy z ciasta francuskiego.
Składniki:
- 1 łyżki oliwy z oliwek,
- 4 ząbki czosnku,
- 1 puszka białej fasoli Jaś,
- 1 puszka cieciorki,
- 0,5 szklanki bulionu warzywnego,
- 6-8 różyczek brokuła,
- 150 g startego sera cheddar,
- sól, pieprz do smaku.
Przepis:
- W garnku z grubym dnem podgrzej oliwę z oliwek. Dodaj posiekany w cienkie plasterki czosnek i podsmaż do momentu, aż zacznie przyjemnie pachnieć.
- Następnie dodaj odsączoną fasolę z puszki i zalej bulionem. Gdy się zagotuje, rozgnieć ją przy pomocy tłuczka do ziemniaków.
- Dodaj rozdrobnione różyczki brokuła i odsączoną cieciorkę z puszki. Z aquafaby po strączkach możesz zrobić wegańskie bezy.
- Wymieszaj warzywa w sosie z białej fasoli i gotuj pod pokrywką przez ok. 5-7 minut.
- Po tym czasie zdejmij pokrywkę i zmniejsz moc palnika. Wrzuć starty ser cheddar i wymieszaj, by się roztopił.
- Dopraw solą i pieprzem według własnego gustu.