WAŻNE
TERAZ

Śmierć trzech osób w Barcicach. Zatrzymano 25-latka

15-minutowy obiad, który będę jeść całą zimę. Obłędnie smaczny

Pyszny rozgrzewający obiad ze strączkami posmakuje nie tylko zdeklarowanym wegetarianom. Kremowy sos z białej fasoli nabierze wyrazistości dzięki dodatkowi angielskiego sera cheddar. Nie żałuj tego dodatku, a żeby spotęgować pozytywne serowe doświadczenie, posyp startym cheddarem gotowe już danie na talerzu.

Strączki w kremowym sosie z cheddarem pokochała moja rodzinaStrączki w kremowym sosie z cheddarem pokochała moja rodzina
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Ten obiad zrobisz w 15 minut dzięki strączkom ze słoika lub puszki. Jeśli wolisz samodzielnie przygotować fasolkę i ciecierzycę, namocz je i ugotuj zgodnie ze sztuką. Tym, co nadaje smak tej potrawie, jest podsmażony na oliwie aromatyczny czosnek. Uważaj, żeby się nie przypalił, bo wtedy może wyjść gorzki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gulaszowa z białą fasolą. Wyborna zupa, która syci i rozgrzewa

Jak samodzielnie przygotować fasolę i ciecierzycę?

Przygotowanie białej fasolki i ciecierzycy samodzielnie wymaga nieco więcej czasu niż użycie gotowych strączków z puszki czy słoika, ale warto spróbować. Poświęcenie paru chwil na takie działania z pewnością wzbogaci smak całego dania.

Zarówno fasolkę, jak i ciecierzycę należy przepłukać i zalać zimną wodą. Pozostaw na minimum 8 godzin. Następnie przepłucz strączki, zalej świeżą wodą i gotuj na umiarkowanym ogniu w dwóch osobnych garnkach. Fasolka powinna być miękka już po 45 minutach, cieciorka nieraz potrzebuje nawet 1 do 1,5 godziny gotowania. Ugotowane strączki odcedź na sitku.

Jak przechowywać ugotowane strączki?

Ugotowane strączki możesz przechowywać w lodówce do 5 dni, a w zamrażarce przez kilka miesięcy. Przed schowaniem fasolki czy cieciorki do pojemnika odpornego na minusowe temperatury, rozłóż osuszone warzywa na tacy i wstaw do zamrażarki na 30 minut. Gdy zrobią się twarde, przełóż je do pojemnika z pokrywką lub do woreczka strunowego. Na etykietce warto napisać bieżącą datę, aby znać ich termin przydatności do spożycia.

Jak zrobić kremową cieciorkę z brokułami i serem cheddar w 15 minut?

Z podanych składników przygotujesz pyszny obiad dla 2-3 osób. Do strączków w kremowym sosie podaj chrupiącą bagietkę z piekarnika lub paluchy z ciasta francuskiego.

Składniki:

  • 1 łyżki oliwy z oliwek,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 puszka białej fasoli Jaś,
  • 1 puszka cieciorki,
  • 0,5 szklanki bulionu warzywnego,
  • 6-8 różyczek brokuła,
  • 150 g startego sera cheddar,
  • sól, pieprz do smaku.

Przepis:

  1. W garnku z grubym dnem podgrzej oliwę z oliwek. Dodaj posiekany w cienkie plasterki czosnek i podsmaż do momentu, aż zacznie przyjemnie pachnieć.
  2. Następnie dodaj odsączoną fasolę z puszki i zalej bulionem. Gdy się zagotuje, rozgnieć ją przy pomocy tłuczka do ziemniaków.
  3. Dodaj rozdrobnione różyczki brokuła i odsączoną cieciorkę z puszki. Z aquafaby po strączkach możesz zrobić wegańskie bezy.
  4. Wymieszaj warzywa w sosie z białej fasoli i gotuj pod pokrywką przez ok. 5-7 minut.
  5. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i zmniejsz moc palnika. Wrzuć starty ser cheddar i wymieszaj, by się roztopił.
  6. Dopraw solą i pieprzem według własnego gustu.
Wybrane dla Ciebie
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek